Yogyakarta

Yogyakarta

Jakarta is weliswaar de hoofdstad van Indonesië, maar Yogyakarta is duidelijk de culturele hoofdstad van het land. De stad voelt relaxt aan, net als de echte Javaanse cultuur. De fijne sfeer is vooral te danken aan het feit dat Yogyakarta een echte studentenstad is. Daardoor hebben leuke café’s en uitgaansgelegenheden zich gevestigd in de stad, wat ook de nodige gezelligheid met zich meebrengt. Yogyakarta geeft je dankzij mooie bezienswaardigheden en leuke activiteiten genoeg vermaak voor minstens drie dagen.

Borobudur en Prambanan

De meeste reizigers bezoeken Yogyakarta om vanuit hier Borobudur te bezoeken, het grootste boeddhistische heiligdom ter wereld. Tienduizenden mensen hebben gewerkt aan dit gigantische complex en het is, net zoals Angkor Wat, eeuwenlang ‘vergeten’ en pas een paar eeuwen geleden weer herontdekt. Borobudur ligt midden in het oerwoud, op zo’n veertig kilometer van Yogyakarta. Bomen, planten en onkruid groeien hierdoor een stuk sneller (ook door de vele regen die hier valt). Deze begroeiing heeft ervoor heeft gezorgd dat Borobudur zo lang ‘kwijt’ was. Er zijn veel bordjes en bewakers aanwezig die moeten voorkomen dat iemand op de beelden klimt of de binnenkant van de beelden aanraakt. Jammer, want dit schijnt veel geluk te brengen.

Ook het Prambanan tempelcomplex in de buurt van Yogyakarta is een must see. Dit is het grootste Hindoe Tempelcomplex in Indonesië met 244 tempels. Beide zijn gemakkelijk te bereiken met de bus vanuit de stad. Natuurlijk kun je ook een scooter huren. Ben je sowieso van plan de Borobudur en Prambanan te bezoeken? Koop dan een combinatieticket. Dit is namelijk goedkoper dan twee losse tickets.


Yogyakarta


Yogyakarta


Doen in Yogyakarta

Yogyakarta is typisch zo’n stad waar je lekker doorheen kunt slenteren. Er zijn veel kunstgalerijen waar je een kijkje kunt nemen en je kunt altijd even neerploffen in een van de gezellige cafeetjes. Andere backpackers tref je vooral in de buurt Sosrowijayan. Deze buurt grenst aan de winkelstraat Malioboro straat, midden in het centrum van Yogyakarta. De Jalan Malioboro is een goed startpunt om de stad te verkennen. Er zijn genoeg winkels waar je leuke souvenirs kunt scoren. Natuurlijk kun je hier flink afdingen. In de avond kun je in deze straat en de directe omgeving ook heerlijk eten. Dit kan in de restaurants in het winkelcentrum of gewoon bij de kraampjes op straat. Eerlijk is eerlijk: de fantastische Indonesische keuken proef je misschien wel het beste in Yogyakarta. Je kunt in de stad ook leren hoe je deze gerechten ook thuis op het bord krijgt. Er worden namelijk een aantal kookcursussen aangeboden.

Doen rondom Yogyakarta

Niet alleen in Vang Vieng (in Laos), maar ook in Yogyakarta heb je de mogelijkheid om te tuben. Neem plaats in een band en drijf de rivier over, zo door de Pindul Cave. Dit is werkelijk waar een schitterend plaatje, gelegen op zo’n veertig kilometer van Yogyakarta centrum. Ben je op zoek naar meer avontuur, ga dan raften bij de Kalisuci Caves, welke je vindt op vijftien kilometer van de Pindul Cave. Ook raften bij Sungai Elo is een dikke aanrader. Verder vind je op anderhalf uur rijden vanaf het centrum van Yogyakarta de Sri Gethuk Waterfall, waar je een heerlijke, verkoelende duik kan nemen. Leuk voor als je tijd over hebt. Iets dichterbij huis vind je, op een uur rijden, de Gunung Api Purba Nglanggeran vulkaan. Na een dik uur lopen ben je op de top, waar een adembenemend uitzicht op je wacht. Op vijftig kilometer vanaf Yogya centrum is de Jomblang Cave gevestigd. Je kunt in deze grot een afdaling maken van zo’n tachtig meter. Tussen 10.00 en 13.00 uur schijnt het zonlicht de cave in via een opening, wat zorgt voor een mooi plaatje. Reserveren dien je vooraf te doen, want het aantal bezoekers die de grot in mogen, is gelimiteerd. Wil je even tot jezelf komen en genieten van een mooie omgeving? Ga dan naar Luweng Sampang, waar je geen enkele andere toerist vindt tijdens een duik bij de waterval. Om hier te komen ben je een uurtje onderweg.


Yogyakarta


Overige bezienswaardigheden

De Borobudur en de Prambanan zijn uiteraard dé bezienswaardigheden van Yogyakarta, maar ook binnen de stad zijn nog een aantal dingen die je kunt bekijken. Midden in het centrum van de stad vind je het kraton. Dit in 1755 gebouwde paleis is nog steeds de woonplaats van de sultan van Yogyakarta. Binnen het paleis zijn onder andere markten, scholen en musea te vinden. Het vooral de traditionele Javaanse architectuur die het kraton een bezoek waard maakt. Helaas is het paleis niet goed onderhouden, waardoor het tegenwoordig niet heel spectaculair is. Het paleis is alleen in de ochtend geopend voor publiek.

Dichtbij het kraton ligt het waterpaleis, of wel Taman Sari. Dit was in de 18e eeuw een koninklijk zwembad, waar de sultan en zijn vrouwen in bivakkeerde. Het is vooral deze geschiedenis wat het waterpaleis nog interessant maakt. Helaas is ook dit paleis wat vervallen. Het groene water en de slecht verzorgde muren doen het niet veel goeds.

Kalibiru National Park

Op anderhalf uur rijden van Yogyakarta ligt het Kalibiru National Park. Dit park is nog vrij onbekend, maar steeds meer backpackers weten de laatste jaren dit park te vinden. Dit is vooral een aanrader als je opzoek bent naar een adrenaline kick. Kabelbanen en houten loopbruggen zorgen voor de nodige kicks – of angst, als je hoogtevrees hebt. Na het afleggen van de kabelbaan arriveer je op een platform in de bomen, wat een geweldige spot is voor prachtige foto’s van jezelf en de omgeving.


Kalibiru


Het strand

Yogyakarta is zeker geen kustplaats, maar de stad ligt wel dichtbij de Indische Oceaan. Op een uur rijden van Yogyakarta vind je een aantal stranden. Deze behoren niet tot de mooiste stranden van Indonesië, maar als je behoefte hebt aan een dagje relaxen op het strand is het zeker geen straf hier. Wediombo Beach en Indrayanti Beach zijn de bekendste stranden in deze regio, waarbij het laatstgenoemde strand onze voorkeur heeft.

Vervoer in Yogyakarta

Het centrum van Yogyakarta is relatief compact. Als je binnen het centrum overnacht kun je de meeste bezienswaardigheden en andere bestemmingen lopend bereiken. Als je geen zin hebt om te lopen kun je ook een taxi nemen. De meeste taxi’s beschikken over een meter en zijn relatief betaalbaar. Daarnaast zijn er volop becak, fietstaxi’s, aanwezig. Als je hier gebruik van wilt maken is het noodzakelijk om goed te onderhandelen over de prijs.


Yogyakarta


Overnachten in Yogyakarta

Vanwege de gunstige locatie tot Borobudur en Prambanan is Yogyakarta in de loop van de jaren uitgegroeid tot een van de belangrijkste toeristische attracties op Java en in heel Indonesië. Naast de vele middenklasse hotels zijn er gelukkig ook genoeg accommodaties voor low budget reizigers. In de buurten Sosrowijayan en Jl Prawirotaman zijn de meeste guest houses (losmen) te vinden. Hier tref je dan ook de meeste backpackers aan. In onze Reisgids Indonesië staan de leukste hostels van Yogyakarta vermeld. Of kijk op Booking.com om gemakkelijk een kamer of bed in Yogyakarta te reserveren.

Reisgids Indonesië

Hoe kom ik er?

Yogyakarta is met het vliegtuig vanaf alle grote bestemmingen in Indonesië te bereiken. Ook vanuit internationale bestemmingen als Singapore en Kuala Lumpur gaan veel vluchten deze kant op. Bekijk onze tips over het boeken van de goedkoopste vliegtickets Indonesië.

Als je uit Jakarta komt, kun je het best de trein nemen. Er gaan ook nachttreinen, maar als het in je planning past raden we je aan gewoon overdag te reizen. Het is namelijk een mooie rit. Houd er wel rekening mee dat je acht tot tien uur in de trein zit. Ook vanuit Solo gaan er veel treinen naar Yogyakarta, deze doen er slechts een uurtje over.

Vanuit bijna elke stad op Java gaan er dagelijks bussen naar Yogyakarta. Vanuit Solo is het twee uur rijden, de bus uit Bandung doet er tien uur over en de rit vanuit Jakarta duurt ongeveer twaalf uur.

Ook met de minibus is Yogyakarta goed te bereiken. Deze zijn vaak wat sneller dan de bus, maar het kost je wel iets meer. Tickets hiervoor kun je bij je hostel of lokale reisbureaus boeken.

Ons oordeel
8/10

Yogyakarta is zonder twijfel de leukste bestemming op Java en een van de leukere in heel Indonesië. Het heeft in Borobudur en Prambanan twee hele mooie bezienswaardigheden en er heerst bovendien een leuke sfeer in de stad.

Vervolg je reis

Vervolg je backpack reis naar een van onderstaande locaties.