Yogyakarta

Yogyakarta

Jakarta is weliswaar de hoofdstad van Indonesië, maar Yogyakarta is duidelijk de culturele hoofdstad van Indonesië. De stad voelt relaxt aan, net als de echte Javaanse cultuur. Dit is mede veroorzaakt doordat het een universiteitsstad is, wat de stad toch een bepaalde sfeer geeft. Ook het uitgaansleven is daardoor stukken beter dan de meeste andere Indonesische steden.

Bezienswaardigheden in Yogyakarta

Qua bezienswaardigheden zit je goed in Yogyakarta. Midden in het centrum van de stad vind je het kraton. Dit in 1755 gebouwde paleis is nog steeds de woonplaats van de sultan van Yogyakarta. Binnen het paleis zijn onder andere markten, scholen en musea te vinden. Toch is het vooral de traditionele Javaanse architectuur die het kraton een bezoek waard maakt. Het paleis is alleen in de ochtend geopend voor publiek. In de buurt vind je het waterpaleis; ooit een koninklijk zwembad en nu vooral leuk om te bezoeken.


Yogyakarta 1


Borobudur en Prambanan

De meeste reizigers bezoeken Yogyakarta om vanuit hier Borobudur te bezoeken, het grootste boeddhistische heiligdom ter wereld. Tienduizenden mensen hebben gewerkt aan dit gigantische complex en het is, net zoals Angkor Wat, eeuwen lang ‘vergeten’ en pas een paar eeuwen geleden weer herontdekt. Borobudur ligt midden in het oerwoud, op zo’n 40 kilometer van Yogyakarta. Bomen, planten en onkruid groeien hierdoor een stuk sneller (ook door de vele regen die hier valt) wat er voor heeft gezorgd dat Borobudur zo lang ‘kwijt’ was. Er zijn bewakers aanwezig die ervoor zorgen dat je niet op de beelden klimt en dat je niet de binnenkant van de beelden aanraakt. Jammer, want dit schijnt veel geluk te brengen. Maar ondanks deze bewakers en de vele boordjes zie je alsnog veel mensen die het proberen. Ook het Prambanan tempelcomplex in de buurt van Yogyakarta is een must see. Dit is het grootste Hindoetempelcomplex in Indonesië met 244 tempels. Beide zijn gemakkelijk te bereiken met de bus vanuit de stad.

WithLocals in Yogyakarta

Een ontzettend leuke manier om Yogyakarta te ontdekken is door activiteiten te boeken via WithLocals. Bekijk deze onderstaande activiteiten waar je met Yogyakarta locals op stap gaat in deze leuke stad op Java.


Yogyakarta


Overnachten in Yogyakarta

Vanwege de gunstige locatie tot Borobudur en Prambanan is Yogyakarta in de loop van de jaren uitgegroeid tot een van de belangrijkste toeristische attracties op Java en in heel Indonesië. Naast de vele middenklasse hotels zijn er gelukkig ook genoeg accommodaties voor low budget reizigers. In de buurten Sosrowijayan en Jl Prawirotaman zijn de meeste guesthouses (losmen) te vinden. Op Booking.com vind je het meeste aanbod en kan je gelijk een kamer reserveren.

Overnachten Yogyakarta

Onze hostel aanraders

Video

Bekijk dit filmpje van Yogyakarta voor een impressie van deze leuke stad:


Jalan Malioboro

Midden in het centrum van Yogyakarta ligt de winkelstraat Jalan Malioboro. Dit is een goed startpunt om de stad te verkennen. Aan beide kanten van de straat heb je winkels, waar je voor goede prijzen leuke souvenirs kunt kopen. In de avond kan je in deze straat en de directe omgeving ook heerlijk eten. Dit kan in de restaurants in het winkelcentrum of gewoon van de kraampjes op straat.

Yogyakarta in je route door Indonesië

Hoe kom ik er?

Yogyakarta is met het vliegtuig vanaf alle grote bestemmingen in Indonesië te bereiken. Ook vanuit internationale bestemmingen als Singapore en Kuala Lumpur gaan veel vluchten deze kant op. Bekijk onze tips over het boeken van de goedkoopste vliegtickets Indonesië.

Als je uit Jakarta komt, kun je het best de trein nemen. Er gaan ook nachttreinen, maar als het in je planning past, raden we je aan gewoon overdag te reizen. Het is namelijk een mooie rit. Houd er wel rekening mee dat je 8 tot 10 uur in de trein zit. Ook uit Solo gaan er veel treinen naar Yogyakarta, deze doen er slechts een uurtje over.

Vanuit bijna elke stad op Java gaan er dagelijks bussen naar Yogyakarta. Vanuit Solo is het twee uur rijden, de bus uit Bandung doet er tien uur over en de rit vanuit Jakarta duurt ongeveer twaalf uur.

Ook met de minivan is Yogyakarta goed te bereiken. Deze zijn vaak wat sneller dan de bus, maar het kost je wel iets meer. Tickets hiervoor kun je bij je hostel of lokale reisbureaus boeken.

Vervolg je reis

Vervolg je backpack reis naar een van onderstaande locaties.

Wees sociaal

Share on Facebook3Pin on Pinterest5Tweet about this on TwitterShare on Google+0