Yogyakarta

Yogyakarta

Jakarta is weliswaar de hoofdstad van Indonesië, maar Yogyakarta is duidelijk de culturele hoofdstad van Indonesië. De stad voelt relaxt aan, net als de echte Javaanse cultuur. Dit is mede veroorzaakt doordat het een universiteitsstad is, wat de stad toch een bepaalde sfeer geeft. Ook het uitgaansleven is daardoor stukken beter dan de meeste andere Indonesische steden.

Borobudur en Prambanan

De meeste reizigers bezoeken Yogyakarta om vanuit hier Borobudur te bezoeken, het grootste boeddhistische heiligdom ter wereld. Tienduizenden mensen hebben gewerkt aan dit gigantische complex en het is, net zoals Angkor Wat, eeuwen lang ‘vergeten’ en pas een paar eeuwen geleden weer herontdekt. Borobudur ligt midden in het oerwoud, op zo’n 40 kilometer van Yogyakarta. Bomen, planten en onkruid groeien hierdoor een stuk sneller (ook door de vele regen die hier valt) wat er voor heeft gezorgd dat Borobudur zo lang ‘kwijt’ was. Er zijn bewakers aanwezig die ervoor zorgen dat je niet op de beelden klimt en dat je niet de binnenkant van de beelden aanraakt. Jammer, want dit schijnt veel geluk te brengen. Maar ondanks deze bewakers en de vele boordjes zie je alsnog veel mensen die het proberen. Ook het Prambanan tempelcomplex in de buurt van Yogyakarta is een must see. Dit is het grootste Hindoetempelcomplex in Indonesië met 244 tempels. Beide zijn gemakkelijk te bereiken met de bus vanuit de stad.


Yogyakarta 1


Yogyakarta


Jalan Malioboro

Midden in het centrum van Yogyakarta ligt de winkelstraat Jalan Malioboro. Dit is een goed startpunt om de stad te verkennen. Aan beide kanten van de straat heb je winkels, waar je voor goede prijzen leuke souvenirs kunt kopen. In de avond kun je in deze straat en de directe omgeving ook heerlijk eten. Dit kan in de restaurants in het winkelcentrum of gewoon van de kraampjes op straat.

Overnachten in Yogyakarta

Vanwege de gunstige locatie tot Borobudur en Prambanan is Yogyakarta in de loop van de jaren uitgegroeid tot een van de belangrijkste toeristische attracties op Java en in heel Indonesië. Naast de vele middenklasse hotels zijn er gelukkig ook genoeg accommodaties voor low budget reizigers. In de buurten Sosrowijayan en Jl Prawirotaman zijn de meeste guesthouses (losmen) te vinden. In onze Reisgids Indonesië staan de leukste hostels van Yogyakarta vermeld.Kookcursus

Wij zijn grote fans van de Indonesische keuken. Deze proef je misschien wel het beste in Yogyakarta. Er zijn veel ontzettend lekkere restaurants te vinden in de stad, waar je voor spotgoedkope prijzen een flinke maaltijd krijgt. Naast lekker eten kun je in Yogyakarta ook leren hoe je deze gerechten ook thuis op het bord krijgt. Er worden een aantal kookcursussen aangeboden. Zeker een aanrader als je er de tijd voor hebt.

Overige bezienswaardigheden

De Borobudur en de Prambanan zijn uiteraard dé bezienswaardigheden van Yogyakarta, maar ook binnen de stad zijn nog een aantal dingen die je kunt bekijken. Midden in het centrum van de stad vind je het kraton. Dit in 1755 gebouwde paleis is nog steeds de woonplaats van de sultan van Yogyakarta. Binnen het paleis zijn onder andere markten, scholen en musea te vinden. Het vooral de traditionele Javaanse architectuur die het kraton een bezoek waard maakt. Helaas is het paleis niet goed onderhouden, waardoor het tegenwoordig niet heel spectaculair is. Het paleis is alleen in de ochtend geopend voor publiek.

Dichtbij het kraton ligt het waterpaleis, of wel Taman Sari. Dit was in de 18e eeuw een koninklijk zwembad, waar de sultan en zijn vrouwen in bivakkeerde. Het is vooral deze geschiedenis wat het waterpaleis nog interessant maakt. Helaas is ook dit paleis wat vervallen. Het groene water en de slecht verzorgde muren doen het niet veel goeds.Kalibiru National Park

Op anderhalf uur rijden van Yogyakarta ligt het Kaliburu National Park. Dit park is nog vrij onbekend, maar steeds meer backpackers weten de laatste jaren dit park te vinden. Dit is vooral een aanrader als je opzoek bent naar een adrenaline kick. Kabelbanen en houten loopbruggen zorgen voor de nodige kicks, of angst als je hoogtevrees hebt. Na het afleggen van de kabelbaan arriveer je op een platform in de bomen, wat een geweldige spot is voor prachtige foto’s van jezelf en de omgeving.

Sri Gethuk

Een andere leuke uitstap vanuit Yogyakarta is een bezoek aan de Sri Gethuk waterval. Hier ontsnap je aan de hitte van Java door een duik te nemen in het koele water. Of maak een wandeling rondom het water en klim over de rotsen. Dit is vooral een aanrader als je tijd over hebt, elder in het land zijn hogere en mooiere watervallen te vinden.Het strand

Yogyakarta is zeker geen kustplaats, maar de stad ligt wel dichtbij de Indische Oceaan. Op een uur rijden van Yogyakarta vind je een aantal stranden. Deze behoren niet tot de mooiste stranden van Indonesië, maar als je behoefte hebt aan een dagje relaxen op het strand is het zeker geen straf hier. Wediombo Beach en Indrayanti Beach zijn de bekendste stranden in deze regio, waarbij het laatst genoemde strand onze voorkeur heeft.

Reisgids Indonesië

Hoe kom ik er?

Yogyakarta is met het vliegtuig vanaf alle grote bestemmingen in Indonesië te bereiken. Ook vanuit internationale bestemmingen als Singapore en Kuala Lumpur gaan veel vluchten deze kant op. Bekijk onze tips over het boeken van de goedkoopste vliegtickets Indonesië.

Als je uit Jakarta komt, kun je het best de trein nemen. Er gaan ook nachttreinen, maar als het in je planning past, raden we je aan gewoon overdag te reizen. Het is namelijk een mooie rit. Houd er wel rekening mee dat je 8 tot 10 uur in de trein zit. Ook uit Solo gaan er veel treinen naar Yogyakarta, deze doen er slechts een uurtje over.

Vanuit bijna elke stad op Java gaan er dagelijks bussen naar Yogyakarta. Vanuit Solo is het twee uur rijden, de bus uit Bandung doet er tien uur over en de rit vanuit Jakarta duurt ongeveer twaalf uur.

Ook met de minivan is Yogyakarta goed te bereiken. Deze zijn vaak wat sneller dan de bus, maar het kost je wel iets meer. Tickets hiervoor kun je bij je hostel of lokale reisbureaus boeken.

Vervolg je reis

Vervolg je backpack reis naar een van onderstaande locaties.

Wees sociaal