Backpacken Palestina

Backpacken Palestina

Palestina is een land in het Midden-Oosten, in het zuidwesten van Azië. De staat bestaat uit de Gazastrook en de Westelijke Jordaanoever – waarbij ook het oosten van Jerusalem hoort. Beide gebieden worden bezet door het leger van Israël. De Gazastrook kan door toeristen niet worden bezocht en is voor de gemiddelde toerist bovendien ook niet zo interessant. De Westelijke Jordaanoever is wel open en biedt toeristen een interessante kijk in het leven in Palestina, haar historie en culturele bestemmingen.

Leuke locaties

Over Palestina

Palestina en Israël zijn al decennia lang in conflict. Sinds 1967 wordt het Palestijns gebied al militair bezet door Israël. Elk jaar rekenen zij meer grondgebied van Palestina toe tot Israël, met name van de Westelijke Jordaanoever. Het conflict tussen beide landen laait geregeld op tot geweld, maar over het algemeen is het relatief rustig. Wel zul je bij een bezoek aan Palestina veel soldaten zien, door de nodige controleposten moeten en op andere manieren de gevolgen zien van de militaire bezetting. De gastvrije, vriendelijke bevolking van Palestina ontvangen toeristen open en laten je graag zien hoe het dagelijks leven voor hen is. Voor toeristen is het binnen de korte tijd dat je in Palestina – en Israël – bent moeilijk om het conflict helemaal te begrijpen, maar een bezoek brengt je wel veel waardevolle inzichten.

Bestemmingen

Binnen de Westelijke Jordaanoever zijn enkele bestemmingen die interessant zijn om te bezoeken als toerist. Veel backpackers beginnen hun reis door dit gebied door het Palestijns gebied van Jeruzalem te bezoeken. Vanaf hier kun je doorreizen naar Bethlehem, gelegen net ten zuiden van Jeruzalem. Bethlehem wordt gezien als de geboorteplaats van Jezus. Ook zie je hier prachtige kunstwerken van de artiest Banksy. Ramallah wordt gezien als het hart van Palestina en is zeker een van de leukste bestemmingen binnen Palestina om te bezoeken. In de stad Hebron krijg je de meeste spanning mee van het conflict met Israël. Een tour door deze stad brengt je interessante achtergrondinformatie. Ook zie je hier de fraaie Grot van de Patriarchen. Ook de stad Jericho is een bezoek waard, hier zie je veel bouwwerken die een belangrijke rol spelen in de bijbel.

Praktische zaken

De grenzen van Palestina worden bewaakt door Israël. Dit betekent dat de visumregels van Israël ook geldig zijn voor Palestina. Dit betekent dat je hier ook betaalt met de Israëlische Sjekel, alhoewel ook de Jordaanse Dinar wel eens wordt gebruikt. Van mei tot en met oktober is de temperatuur het fijnst in de Westelijke Jordaanoever. Deze periode zien wij daarom als de beste reistijd voor Palestina.