Backpacken Vietnam

Backpacken Vietnam

Er zijn weinig landen zo divers en interessant als Vietnam. Het heeft een rumoerige – recente – geschiedenis, fotogenieke dorpen, mooie stranden, heerlijk eten en een bijzondere natuur. Hierdoor heeft backpacken in Vietnam de afgelopen jaren flink in populariteit toegenomen. Vietnam is een groot, uitgestrekt land. Je hebt daardoor wel meerdere weken nodig om het land te verkennen. In vier weken is het te doen, maar een week of twee extra is absoluut aan te raden.

Leuke locaties Vietnam

Over Vietnam

Vietnam is een erg veelzijdig land, waar geen toerist zich hoeft te vervelen. Het biedt natuur, veel bezienswaardigheden en vriendelijke mensen. Ook is de Vietnamese keuken geliefd. Probeer vooral het eten van de straatkraampjes: lekker en goedkoop! Backpackers zijn er in overvloed in Vietnam. Het land is daar ook op ingesteld: hostels zijn er genoeg, en de prijzen van kamers zijn laag. De bevolking spreekt over het algemeen goed Engels en het vervoer is goed geregeld. Vietnam is dus toeristen gewend, en dit is soms wel te merken. Voor vrijwel alle bezienswaardigheden vragen ze entreegeld (ook al is dit niet veel) en ook op straat proberen ze veel te verkopen. Hierbij zijn ze gewend te onderhandelen, dus doe dat ook vooral.

Vietnam kent een aangrijpende oorlogsgeschiedenis. Tot 1975 was het land in tweeën verdeeld, waarbij het noorden communistisch was. Landen als Frankrijk en de Verenigde Staten slaagden er maar niet in dit in te dammen. Miljoenen mensen zijn omgekomen. Om een beeld te krijgen bij de verschrikkelijke oorlogen en het land beter te begrijpen, raden we je aan de oorlogsmusea in Ho Chi Minh en Hanoi te bezoeken.

Bestemmingen

Wanneer je jouw reis in het zuiden begint, begin je waarschijnlijk in Ho Chi Minh City, de grootste stad van Vietnam. De meningen zijn over deze stad verdeeld, maar voor informatie over de oorlogsgeschiedenis ben je hier op de goede plek. Vanuit hier kun je een uitstapje maken naar het grootste eiland van Vietnam: Phu Quoc. Vervolg je weg naar boven en ga naar het strand in badplaats Mui Ne. Daarna is Dalat een logische stop, waar je sportieve activiteiten zoals canyoning kunt ondernemen. Daarna kom je aan bij een van onze favoriete stadjes: het gezellige Hoi An. In deze fotogenieke bestemming heerst een geweldige sfeer en je kunt er ontzettend veel doen. Veel backpackers willen hier niet weg en blijven langer hangen dan ze gepland hadden. Hué is een stad die je eventueel kunt overslaan als je niet veel tijd hebt. In de stad zelf is niet veel te beleven, maar een leuke bezienswaardigheid is het verlaten waterpark. In het noorden vind je de hoofdstad Hanoi. Dit is typisch zo’n gezellige stad waar je een aantal dagen heerlijk doorheen kunt slenteren. Wanneer je het onbewerkt en rauwe Vietnam wilt ontdekken, kies je voor Ha Giang als bestemming. In het noorden van Vietnam kunnen natuurliefhebbers hun hart ophalen. We hebben de plaatsen met de mooiste natuur van Vietnam opgesomd onder het kopje ‘Uitgelicht: de natuur in Vietnam’, welke je vindt onderaan deze pagina. Bekijk ook het overzicht van al onze bestemmingen in Vietnam.

Routes

Een route door Vietnam is relatief makkelijk samen te stellen. De meeste populaire bestemmingen liggen namelijk langs de kust van dit uitgestrekte land. Reis van Noord- naar Zuid-Vietnam of andersom en je komt langs de meeste hoogtepunten. Check onze route door Vietnam voor onze favoriete route door dit geweldige land. In onze Reisgids Vietnam vind je nog meer routes door Vietnam, die allemaal uitvoerig worden beschreven.

Praktische zaken

Omdat Vietnam zo uitgestrekt is, gaan de meeste backpackers van noord naar zuid, of andersom. Heb je geen voorkeur, dan raden we je aan vooraf de weersverwachting te checken. Het weer in het noorden en zuiden kan namelijk nogal verschillen. Het noorden bezoek je het beste in de maanden oktober t/m december en het zuiden tussen december en maart. Je kunt je tocht door middel van (nacht)bussen maken, maar je kunt het land ook uitstekend op de motor verkennen. Onderweg zal je dan relatief veel backpackers tegenkomen met hetzelfde idee. Je kunt voor een paar honderd euro een motor op de kop tikken en aan het einde van je tocht weer doorverkopen. Let er op wel dat je zonder Vietnamees rijbewijs niet verzekerd bent: je internationale rijbewijs is dus niet voldoende. Waar je verder rekening mee moet houden als je door Vietnam gaat backpacken, is dat je met de Vietnamese Dong betaalt, geen water uit de kraan drinkt en de aanbevolen inentingen haalt: DTP, buiktyfus en hepatitis A.

Reisgids Vietnam

Visum

Vietnam is een van de weinige landen in Zuidoost-Azië waar je van te voren een visum moet regelen. Je hebt een paar verschillende opties, afhankelijk van hoe je naar Vietnam reist en hoe lang je er wilt blijven. Als je naar Vietnam vliegt kun je het beste voor een visa on arrival gaan. Hier heb je wel een uitnodigingsbrief voor nodig. Door een unieke samenwerking met een Vietnamees bedrijf kunnen we dit op BackpackenInAzie.nl ontzettend goedkoop aanbieden. Bekijk onze pagina over een visum voor Vietnam voor meer informatie hierover en andere tips voor je benodigde visum.

Uitgelicht: de natuur in Vietnam

Natuurliefhebbers zijn op hun plek in Vietnam. Het land kent meer dan 30 natuurparken, waarvan sommigen zelfs zijn uitgeroepen tot de UNESCO World Heritage Site. De schitterende natuur van Vietnam zie je het beste in de landschappen in het noorden van Vietnam. Sapa is de meest noordelijke bestemming die veel backpackers aandoen. Dit dorp, gelegen in de bergen, staat bekend om de grote hoeveelheid aan terrasvormige rijstvelden. Een meerdaagse trekking door deze regio behoort absoluut tot de hoogtepunten van het land. Ten oosten van Hanoi ligt de Ha Long Bay. Ongeveer drieduizend rotsen steken hier uit het water, wat een prachtig en uniek beeld geeft. Maak een boottocht over deze baai om het van dichterbij te bekijken. Nog meer richting het zuiden vind je de provincie Ninh Binh, waar nog niet veel backpackers heengaan. Wat ons betreft erg zonde, want ook hier is de natuur heel mooi. Een Vietnamese bestemming in opkomst is Phong Nha. In het nationale park wat bij dit stadje ligt, zie je de mooiste grotten van het land. Richting het zuiden vind je de Mekong Delta: dit bekende rivierengebied kun je afvaren of je maakt een fietstocht door de indrukwekkende omgeving.

Regelen voor je reis

Regel onderstaande zaken voordat je vertrekt.

Ons oordeel
9/10

Vietnam is divers en kent ontzettend veel hoogtepunten. Je kunt hier prachtige landschappen verkennen, leren over de bijzondere geschiedenis, relaxen op mooie stranden, genieten van het heerlijke eten en gave activiteiten ondernemen. Dit maakt Vietnam een van de leukste landen in Zuidoost-Azië.

Wees sociaal

Nieuwste blogartikelen Vietnam