Mekong Delta

Mekong Delta

Wanneer je door Azië reist, heb je misschien wel het idee dat de Mekong je achtervolgt. En dat kan ook wel kloppen. De rivier loopt door China, Laos, Thailand, Cambodja en Vietnam en heeft een oppervlakte van 39.000 km2. Wanneer de Mekong Phnom Penh (Cambodja) is gepasseerd, splitst hij zich op als een soort web: de Mekong Delta. De delta breidt zich elk jaar nog uit met ongeveer tachtig meter. Als je in Vietnam bent, is de kans groot dat je op een gegeven moment naar de Mekong reist, aangezien dit hier een van de grootste trekpleisters is. Je ziet al varend in een bootje veel groene natuur en drijvende huizen en markten.

Hoe te bezoeken?

De Mekong Delta is absoluut een bijzonder fenomeen om te zien. In Ho Chi Minh City is het eenvoudig om een tour naar de Mekong Delta te boeken. De meeste tours naar de Mekong Delta worden tegen een relatief goedkope prijs aangeboden. Voor ongeveer €20 zit je vervoer, alle activiteiten, het verblijf en het ontbijt er bij in. Deze tours zijn – zoals altijd bij tours – wel erg toeristisch en zelden de beste keuze. Het is leuker om de trip zelf te regelen. Vanuit Ho Chi Minh City kun je de bus pakken naar My Tho, om vervolgens vanuit hier stap voor stap de activiteiten te regelen. Het is misschien iets meer ‘gedoe’ en het kost je zeer waarschijnlijk meer geld, maar het is ook gegarandeerd minder toeristisch.


Mekong Delta


My Tho

De Mekong Delta kun je bezoeken vanuit My Tho. Hier kun je overstappen op de boot, welke je door de Mekong Delta vaart. Dit gedeelte van de Mekong is heel breed en de tankschepen varen af en aan. De mensen leven hier op het water. Zowel de lokale supermarkt als de huizen zijn hier op het water te vinden.

De boot zet je uiteindelijk af op een van de vele kleine eilandjes. Hier kun je overstappen op een kleine peddelboot. Lokale vrouwen peddelen je enthousiast en trots over deze kleine wateren. Hoppend tussen de verschillende eilanden zijn er genoeg leuke activiteiten te doen. Er is een bijenfarm, een noedelfabriek en je hebt de mogelijkheid om te fietsen. Genieten van een barbecue is ook nog mogelijk, alhoewel dit een andere is dan je waarschijnlijk gewend bent. De inwoners maken hier namelijk gerust een slang, een kikker of een rat voor je klaar. De lokale inwoners verwachten wel een tip. Of het nu medewerkers van de bijenfarm zijn of de vrouw die je door de smalle riviertjes peddelt: ze willen hier wel iets voor terug. Houd hier rekening mee en zorg dat je kleingeld bij de hand hebt.

Can Tho

Can Tho is een stadje in het zuiden van Vietnam en hier moet je ’s ochtends zijn voor de floating market. Deze floating market, genaamd Cai Rang, is namelijk de grootste en tevens meest bezochte. Wanneer je ervoor hebt gekozen geen tour te boeken, is ook dit een goede plek om een boottocht te maken. Op elke hoek van de straat is wel een boot te boeken. Met deze boot kun je een mooie tocht door de Mekong Delta maken en een bezoekje brengen aan de floating market. De floating market is het leukst om heel vroeg in de ochtend te bezoeken. Alleen dan kun je zien hoe de inwoners alle boodschappen in huis halen en hoe de Mekong even verandert in een drijvende winkelstraat. Bij het boeken van de boot is het belangrijk dat je de grootte van de boot checkt. Met een kleine boot kun je veel meer van de échte Mekong Delta zien; een grote boot past namelijk niet door de smalle kanalen.


Mekong Delta


Ben Tre

Een ander mooi gebied binnen de Mekong Delta is Ben Tre. Het landschap is hier misschien wel op het mooist en er komen niet veel toeristen op af. Daarom wordt Ben Tre ook wel gekenmerkt door rust. Je merkt dat de inwoners hier ook heel relaxed zijn. De regio is bekend om de fruitbomen en het kokos snoep, in de volksmond ook wel keo dua genoemd. De lokale vrouwen produceren deze snoepjes en verdienen daar hun geld mee. Naast boottochten kun je hier ook prachtige fietstochten maken. De onverharde wegen langs het water leiden je langs mooie natuur en langs de lokale bevolking die hard aan het werk is op een van de fruitkwekerijen.

Wat te doen?

We hebben in dit artikel al een aantal activiteiten genoemd die leuk zijn om te doen tijdens je bezoek aan de Mekong Delta. Breng sowieso een bezoek aan de drijvende dorpjes en markten. Zo krijg je een goede indruk van het lokale leven op en rondom de Mekong Delta. Er zijn zes drijvende markten: Cai Rang, Cai Be, Phong Dien, Nga Bay, Nga Nam en Tran On. De eerstgenoemde is zoals gezegd de grootste. Naast de veel gebruikte boten, is de fiets ook een mooi vervoermiddel om het gebied rond de Mekong Delta te verkennen. Het is een ideale manier om kennis te maken met de lokale cultuur. Tijdens je fietstocht kun je stoppen waar je maar wilt, om vervolgens kennis te maken met de lokale inwoners van de slaperige dorpjes die je onderweg passeert. Je komt allerlei inwoners tegen: op het land werkende Vietnamezen, schattige schoolkinderen en verkopers op de markten. De locals zijn erg vriendelijk en nemen de tijd om even naar je te zwaaien. Een homestay doen is ook zeker aan te raden. Vergeet niet het lokale fruit, zoals dragon fruit, mango en kokos, te proeven, want dat is ontzettend lekker in deze regio. Ook kun je (vaak tijdens een tour) leren hoe ze het fruit op het platteland verbouwen of een van de kokosplantages bezoeken om uitleg te krijgen over het maken van producten met kokos. Verder is het ook leuk om een van de tempels te bezoeken. Je vindt een aantal bouwwerken uit de Khmer tijd in de regio rond Soc Trang en Tra Vinh.


Mekong Delta


Overnachten Mekong Delta

Verblijven in Can Tho is relatief goedkoop en aan te raden als je de volgende ochtend vroeg de floating market gaat bezoeken. Op Booking.com vind je het grootste aanbod en kun je gemakkelijk een kamer of bed reserveren.

Reisgids Vietnam

Hoe kom ik er?

Can Tho heeft een klein vliegveld, met verbindingen met onder verbindingen met Phu Quoc en Hanoi. Bekijk onze pagina over vliegticktes Vietnam voor meer tips hierover.

Vanuit Ho Chi Minh City pak je de bus naar een van de steden binnen de Mekong Delta. Naar My Tho is het ongeveer anderhalf uur rijden. Naar het zuidelijker gelegen Can Tho is het drie tot vier uur rijden.

Ons oordeel:
7/10

De Mekong Delta is mooi, maar helaas is het wel erg toeristisch geworden. Zeker over tours vanuit Ho Chi Minh City horen we gemixte verhalen, op eigen houtje is het vaak leuker.

Vervolg je reis

Vervolg je backpack reis naar een van onderstaande locaties.