Transsiberië Express

Transsiberië Express

De Transsiberië Express is een van de meest memorabele reizen die je in de wereld kunt afleggen. Je reist met de trein door Rusland vanuit de hoofdstad Moskou via meerdere interessante steden en hoogtepunten, door Siberië, naar Vladivostok in het zuidoosten van Rusland, nabij de grens met Noord-Korea. Een onvergetelijke reis over, met 9288 kilometer, de langste spoorlijn van de wereld. De spoorlijn werd gebouwd om de onontdekte rijkdommen uit het Siberisch achterland naar het industriële centrum van Rusland te brengen. De route heeft dan ook een grote rol gespeeld bij de ontwikkeling van het land.

De Transsiberië Express route

Transsiberië Express

Op de bovenstaande kaart zie je de route die de Transsiberië Express volgt. We hebben de belangrijkste stops van de treinroute vermeld. Dit zijn echter niet per se de stops die je kunt maken. Als je de reis zelf regelt ben je vrij om uit te stappen waar en wanneer je wilt. Sommige reizigers kiezen er voor om meer stops te maken en andere reizigers willen relatief snel doorreizen. De Transsiberië Express kan gezien worden als de ‘originele route’, maar is tegenwoordig niet meer de populairste. Er zijn nu meer reizigers die kiezen voor de Transmongolië Express, die bij Irkoetsk afslaat naar Mongolië en eindigt in Beijing. Later op deze pagina lees je hier meer over. Toch is de Transsiberië Express nog altijd een schitterende route, waarbij je de beste indruk krijgt van het immense Rusland.

Hoogtepunten

Normaal gesproken zul je waarschijnlijk niet zo enthousiast worden als je hoort dat je vele uren in de trein door moet brengen, maar bij de Transsiberië Express is juist een van de hoogtepunten. Je spendeert meerdere dagen in de trein, die je goed kunt doorbrengen door naar de schitterende landschappen waar je doorheen rijdt te kijken. Zorg wel dat je genoeg tijd doorbrengt met je medepassagiers. De sfeer op de trein is het over het algemeen heel goed. In de bar in de trein kun je terecht voor een drankje en spellen. Natuurlijk stap je ook uit bij een aantal van de interessante tussenstops langs de route. Er zijn meerdere leuke steden waar de trein stopt, zoals Jekaterinenburg en Novosibirsk. Ook Irkoetsk is een niet te missen stop. Deze stad ligt nabij het prachtige Baikalmeer, het diepste meer ter wereld, en behoort tot de hoogtepunten van de treinreis. Je eindigt de route in het leuke Vladivostok, waar je na een paar dagen terug naar huis kunt reizen of naar een andere stad in Azië.

Reisduur

Je reisduur is uiteraard afhankelijk van de snelheid waarop je de treinroute volgt. Als je veel tussenstops maakt en in de verschillende steden een of meer nachten verblijft zul je wel enkele weken over de reis doet. Als je snel doorreist kun je de route ook in zeven tot tien dagen afleggen. In de onderstaande tabel geven we een indicatie van de reistijd tussen de verschillende bestemmingen.

Bestemming Reistijd Reistijd totaal
Moskou
Perm 19 uur 19 uur
Jekaterinenburg 6 uur 25 uur
Novosibirsk 22 uur 47 uur
Krasnojarsk 12 uur 59 uur
Irkoetsk 19 uur 78 uur
Oelan-Oede 9 uur 87 uur
Tsjita 11 uur 98 uur
Khabarovsk 44 uur 142 uur
Vladivostok 12 uur 154 uur

Baikalmeer
Het schitterende Baikalmeer


Vertrekken vanaf Sint-Petersburg

De Transsiberië Express vertrekt vanaf Moskou en komt niet langs Sint-Petersburg, wat ten noordwesten van de Russische hoofdstad ligt. Sint-Petersburg is echter zo leuk dat we aanraden om de stad toch te bezoeken tijdens je reis. Een goede optie is om eerst naar Sint-Petersburg te vliegen, om na enkele dagen in deze stad per vliegtuig of trein door te reizen naar Moskou om te beginnen aan deze route.

Je reis boeken

Tiara Tours is de specialist in Nederland als het aankomt op deze bijzondere treinreizen. Je kunt bij dit reisbureau de reis boeken met alle luxe die je maar wilt. Maar gelukkig hebben ze ook voor de backpackers op een kleiner budget genoeg mogelijkheden. Zo hebben ze een speciale budget mogelijkheid waar erg goed op alle kosten wordt gelet, ideaal om je backpack reis door Azië te beginnen dus!Een kathedraal in Irkoetsk


Alternatieve treinroutes

De Transmongolië Express

Deze variant op de Transsiberië Express is tegenwoordig de populairste optie. Het eerste deel van de route is hetzelfde. Bij Irkoetsk ga je ‘rechts af’ Mongolië in. Hier ga je via de hoofdstad Ulaanbaatar door naar China om uiteindelijk in Beijing te eindigen. Je kunt meerdere dagen inplannen om het bijzondere Mongolië te verkennen. Het eindpunt Beijing is een geweldige stad, met ontzettend veel bezienswaardigheden. Eventueel kun je vanuit hier doorreizen naar andere bestemmingen in China.

De Transmantsjoerije Express

Deze versie is een mogelijkheid als je wel veel van Siberië wilt zien maar ook naar Beijing wilt gaan. Met de Transmantsjoerije Express buigt de trein halverwege tussen Irkoetsk en Vladivostok af richting China. Je komt dan onder meer langs Harbin in China. Mongolië wordt tijdens deze route niet bezocht.