Novosibirsk

Novosibirsk

Novosibirsk is met 1,5 miljoen inwoners de derde stad van Rusland en bevindt zich in het hart van Siberië, in het Aziatische gedeelte van Rusland. Reis je via de Trans-Siberische spoorlijn? Dan kom je langs deze stad. Is Novosibirsk de moeite waard om de lange treinreis te onderbreken? Lees het hier!

Over Novosibirsk

Novosibirsk is een relatief jonge stad die eind negentiende eeuw gesticht werd tijdens de aanleg van de Trans-Siberische spoorlijn. Gedurende de jaren groeide Novosibirsk uit tot een industriestad en vormde tevens het culturele hart van het de streek Siberië. Na de communistische machtsovername werd de industrie flink uitgebouwd. En dat is duidelijk te zien: Novosibirsk is een industriestad. Zij het met een cultureel tintje.


Novosibirsk


Novosibirsk


Bezienswaardigheden

Laat één ding duidelijk zijn: Novosibirsk is geen mooie stad. Wie bij het betreden van deze stad Sint Petersburg op zijn netvlies heeft, zal teleurgesteld zijn. Dat de stad geen schoonheidsprijs wint, betekent niet dat de stad niet de moeite van het bezoeken waard is.

Her en der zijn er typische Siberische houten huisjes te vinden die de communistische bebouwing hebben overleefd. Wie echt kennis wil maken met de Siberische cultuur, brengt een bezoek aan het onlangs gerenoveerde Regionale Museum (Novosibirskiy Gosudarstvennyy Krayevedcheskiy Muzey, gelegen aan de Krasnyy Prospekt 23). Het museum vertelt over de geschiedenis, cultuur en geografie van Siberië. Het is een must voor iedereen die meer over deze regio wilt weten.

Een vrij uniek museum is het USSR Museum (gelegen aan de Ulitsa Maksima Gorkogo 16) in een knus houten huis. Waar je normaal gesproken enkel mag kijken en niets mag aanraken, is dat hier juist de bedoeling. Je wandelt van de ene naar de andere ruimte die vol staat met voorwerpen uit de Sovjettijd. Van alledaagse woonkamers tot ruimtes gevuld met oorlogsrelieken: je mag alles aanraken, voelen, ruiken en je beleeft daarmee een unieke sensatie. In de kelder hangen oude leger jassen die je mag aantrekken. Leuke foto’s en plezier gegarandeerd!

Vervoer in Novosibirsk

Met 1,5 miljoen inwoners is Novosibirsk na Moskou en Sint-Petersburg de grootste stad. De stad is prima beloopbaar. Door Novosibirsk loopt een grote weg, de Krasnyy Prospekt, en daar is alles aan gelegen. Mocht je het lopen beu zijn, is er altijd nog de metro.


Novosibirsk


Novosibirsk


Eten en drinken

Novosibirsk mag dan weliswaar geen mooie stad zijn, het is geen verpauperde stad. Integendeel, het centrum puilt uit van leuke eettentjes en gezellige pubs. Koffieliefhebbers kunnen hun lol op, omdat op iedere hoek wel een barista klaar staat.

Overnachten in Novosibirsk

Voor de backpacker zijn er voldoende goedkope overnachtingsmogelijkheden. Hostel prijzen liggen tussen de vijf en tien euro per nacht. Zoek vooraf je komst goed uit waar je verblijf precies gelokaliseerd is. Indien aanwezig, bestudeer de routebeschrijving goed. Russische accommodaties hebben soms de neiging goed verstopt te liggen.

Hoe kom ik er?

Per vliegtuig kun je vanuit de meeste Russische steden relatief goedkoop op Novosibirsk vliegen. Vanuit West-Europa is het ook mogelijk, maar een stuk prijziger. Bekijk ook onze tips over het boeken van vliegtickets naar Rusland.

De stad ligt aan de Trans-Siberische spoorlijn en de meeste reizigers zullen de stad per trein aandoen.

Ons oordeel
7/10

Gelegen aan de Trans-Siberische spoorlijn vormt Novosibirsk een fijne stop. De stad wint geen schoonheidsprijs, maar heeft een fijne atmosfeer, interessante musea en vele gezellige koffietentjes, bier cafés en restaurants.

Vervolg je reis

Vervolg je backpack reis naar een van onderstaande locaties.