Transmongolië Express

Transmongolië Express

De Transmongolië Express van Rusland naar China is een geweldige manier om je backpackreis te beginnen. Zeker als je wilt backpacken in China is dit een ideaal startpunt. Maar ook als je vanuit Beijing snel door wilt reizen of weer terug wilt naar huis is dit een geweldige ervaring. De Transmongolië Express is een stuk minder bekend dan de Transiberië Express, maar dit wil niet zeggen dat deze treinreis minder uniek of bijzonder is. In tegendeel. De Transmongolië Express brengt je – als je geen tussenstops maakt – in 6 dagen van Moskou naar Beijing en is ideaal voor reizigers die de tijd hebben en daarbij meer van de omgeving willen zien. Dat de trein daarnaast een stuk milieuvriendelijker is dan het vliegtuig, is ook een reden dat veel mensen deze reis boeken.

De Transmongolië Express route

Transmongolië Express
Op de bovenstaande kaart zie je de route die de Transmongolië Express volgt. We hebben de belangrijkste stops van de treinroute vermeld. Als je zelf de tocht aflegt zijn dit niet per se de stoppen die je daadwerkelijk hoeft te maken. Je kunt stoppen overslaan om de route sneller af te leggen of juist meer stoppen maken om ook andere bestemmingen te verkennen.

Back to basic

De coupés waarin je slaapt zijn krap en deel je meestal met drie andere mensen. Mensen uit verschillende culturen, met verschillende verhalen. Deze treinreis is de ideale manier om hiermee kennis te maken. Je zult merken dat het contact leggen tijdens deze reis met alle treinreizigers gemakkelijk gaat. Want dat is het leuke aan het gebrek aan WiFi: we maken meer tijd voor elkaar vrij en staan open voor nieuwe gesprekken. Dat er daarnaast ook geen douche aanwezig is, maakt de saamhorigheid nog groter. Want meerdere dagen niet douchen is iets dat wij eigenlijk niet meer kennen.

Wanneer je even alleen wilt zijn kun je genieten van de bijzondere uitzichten. De landschappen veranderen continu en het meest indrukwekkende is wanneer het Russische landschap veranderd in het Mongolische.


Transmongolië Express


Transmongolie Express


Eten en drinken

Verwacht niet te veel van het restaurant in de trein. Al is het eten en drinken niet duur, het is zeker niet goedkoop en bijzonder. Het is daarom aan te raden eigen snacks mee te nemen en vooral noedels zijn ideaal. In de trein is zowel koud als warm drinkwater aanwezig en zo kun je eenvoudig en goedkoop eten. Denk aan crackers, kaas, droge worst, appels of zelf hardgekookte eitjes. Wanneer de trein stopt heb je de kans om even je benen te strekken en eten en drinken te kopen. Lokale vrouwen staan hier met karren vol zelfgemaakt eten te wachten dus ook hier kun je je lunch of avondmaaltijd halen.

Tussenstops

Wil je niet in één keer door naar Beijing, maar wil je bijvoorbeeld een paar dagen Mongolië ontdekken? Dat kan ook. De trein stopt regelmatig. Irkoetsk en Ulaanbaatar zijn de twee stops waar de meeste reizigers een paar dagen vertoeven. Al zijn minder gekende stops zoals Omsk en Jekaterinenburg ook zeker de moeite waard voor een dag of twee. Mocht je in één keer door willen reizen naar China, let er dan goed op dat je wel een visum voor Mongolië aanvraagt. Je reist immers door het land en een visum is dus verplicht.

Reisduur

Je reisduur is uiteraard afhankelijk van de snelheid waarop je de treinroute volgt. Je kunt veel tussenstops maken en enkele dagen verblijven in de steden die de trein aandoet, dan kun je gerust enkele weken over de reis doen. Als je snel doorreist kun je de route ook in zes tot tien dagen afleggen. In de onderstaande tabel geven we een indicatie van de reistijd tussen de verschillende bestemmingen.

Bestemming Reistijd Reistijd totaal
Moskou
Perm 19 uur 19 uur
Jekaterinenburg 6 uur 25 uur
Novosibirsk 22 uur 47 uur
Krasnojarsk 12 uur 59 uur
Irkoetsk 19 uur 78 uur
Oelan-Oede 9 uur 87 uur
Ulaanbaatar 15 uur 102 uur
Beijing 31 uur 133 uur

Transmongolië Express


Ulaanbaatar


Baikalmeer

Een absolute stop tijdens je treinreis is het Baikalmeer, ten zuiden van Irkoetsk. Dit is het diepste en grootste zoetwaterreservoir ter wereld en staat daarom ook op de UNESCO werelderfgoedlijst. Zowel in de zomer als in de winter is het de moeite waard om hier je stop te maken. In de zomer kun je hier vissen, duiken, Baikalrobben spotten en prachtige wandelingen maken. In de winter bevriest zo goed als het gehele meer echter. Zo kun je onder andere ijsvissen of met een hovercraft over het meer rijden. Kies je er toch voor om de vriestemperaturen niet te trotseren, geen zorgen. De Transmongolië Express rijdt een aantal uur langs het meer en bezorgt je prachtige uitzichten.

Regelen en kosten

Je kunt de treinreis boeken als een echte rondreis of ervoor kiezen om alles zelf te regelen. Uiteraard is alles zelf regelen een stuk goedkoper. Wil je rechtstreeks van Moskou naar Beijing dan kijk je naar een prijskaartje tussen de €500 en €650. Als je enkele stops wilt doen met is er jammer genoeg geen ‘hop on/ hop off’ treinkaartje. Als je dan losse treinkaartjes en de goedkopere opties kiest kun je nog steeds voor minder dan €1.000 de Transmongolië Express afleggen. Dit kun je onder andere regelen bij Treinreiswinkel en Tiara Tours.

Alternatieve treinroutes

De Transsiberië Express

Waar de Transmongolië Express tegenwoordig de populairste treinroute is, kan de Transsiberië Express worden gezien als de bekendste en ‘originele’ variant. Deze route begint ook in Moskou en volgt tot Oelan-Oede bij het Baikalmeer dezelfde route. Waar de Transmongolië Express hier afbuigt naar Mongolië gaat de Transsiberië Express verder Siberië in, naar steden als Khabarovsk en Vladivostok. Deze treinroute is daarom met name interessant als je meer wilt zien van het uiterste oosten van Rusland.

De Transmantsjoerije Express

Deze versie is een mogelijkheid als je wel veel van Siberië wilt zien maar ook naar Beijing wilt gaan. Met de Transmantsjoerije Express buigt de trein halverwege tussen Irkoetsk en Vladivostok af richting China. Je komt dan onder meer langs Harbin in China. Mongolië wordt tijdens deze route niet bezocht.