Ulaanbaatar

Ulaanbaatar

Ulaanbaatar is de hoofdstad van Mongolië en met afstand de grootste stad van het land. Zeker de afgelopen jaren is het aantal inwoners van de stad snel gegroeid. Steeds meer (jonge) Mongolen zijn het nomadenleven op het platteland beu en verhuizen naar de stad om een ander leven op te bouwen. Ook de identiteit van de stad verandert daardoor snel. Hoewel de stad er nog altijd als een typische Oostblok stad uit ziet wordt de stad steeds westerser. Je kunt betwisten of dit een goede ontwikkeling is maar duidelijk is wel dat Ulaanbaatar en de rest van Mongolië aan het veranderen zijn.

Zien en doen in Ulaanbaatar

Ulaanbaatar is ondanks zijn grootsheid niet direct de meest aantrekkelijke stad van Azië. Op het eerste zicht lijkt er weinig te beleven, maar toch vinden wij het de moeite waard om hier een paar dagen te vertoeven. In de stad vind je een aantal leuke musea waar je een paar uur kunt doorbrengen. De binnenstad is vrij grijs, druk en gemaakt van beton maar hier en daar zijn er wel enkele bezienswaardigheden. In het midden van de stad vind je het grote Genghis Khan plein waar er een reusachtig beeld van, wie anders, Genghis Khan te vinden is. Hier vind je ook de meeste musea terug en hier niet ver vandaan de Lama tempel. Een kleine, maar best leuke tempel om even binnen te stappen. Iets buiten de stad zijn wel een aantal bezienswaardigheden te vinden die de moeite waard zijn. Bezoek zeker even het Winter Palace gelegen net buiten de stad en Gandan Khiid, het grootste boeddhistische klooster van het land.

Je kunt daarnaast ook heel goedkoop eens een sweater uit kasjmier kopen, tot soms maar een vierde van de prijs in Europa. Onder andere de bekende State Department Store of de Naran Tuul market hebben een goed aanbod van truien en sjaals die je lekker warm zullen houden. Het is nu eenmaal een van de grootste exportproducten van Mongolië. Het leuke van Mongolië zijn echter de grote uitgerekte vlakken, de authentieke cultuur en de schitterende natuur, dit alles is voornamelijk buiten Ulaanbaatar te vinden. Ulaanbaatar vormt dan ook de ideale locatie om enkele dagtrips te doen vanuit de stad. Zo kun je onder andere nog een groter beeld van Genghis Khan bezichtigen of in een van de grootste nationale parken een dagje vertoeven. Toch is het wel leuk om een dag of twee hier te verblijven en alles mee te maken. Bovendien is het vaak ook de makkelijkste manier om hier je reis te beginnen en vanuit daar de rest van het land te verkennen.


Ulaanbaatar


Ulaanbaatar


Winter Palace

Toen Ulaanbaatar permanent de hoofdstad werd had de toenmalige leider van Mongolië vier paleizen laten bouwen. De enigste die tot op de dag van vandaag nog overblijft is het Winter Palace. Deze is nu voornamelijk een museum van de laatste monarch en bevat onder meer zes tempels. Er zijn ook meerdere bezittingen van de Bogd Khan en zijn vrouw te bezichtigen in het museum. Het museum is in het zuiden van de stad te vinden.

Gorkhi-Terelj National Park

Dit prachtige nationale park vormt de ideale dagtrip vanuit Ulaanbaatar. In een uurtje tijd sta je in het nationale park en kun je het park met zijn prachtige uitzichten en rotsformaties verkennen. Naast een wandeling maken kun je er ook met paarden rondtrekken of nomadenfamilies bezoeken. Je kunt er ook gaan zwemmen in een van de vele meren of als je liever even opwarmt dan zijn er ook hotsprings. Daarnaast vind je er ook een boeddhistisch klooster. In het park zul je voornamelijk beren terugvinden en een grote diversiteit aan vogels.


Gorkhi-Terelj


Vervoer in Ulaanbaatar

Ulaanbaatar beschikt over een uitgebreid bussennetwerk, waarmee de meeste gedeelten van de stad goed bereikbaar zijn. De bussen rijden frequent en zijn relatief gemakkelijk te begrijpen als toerist. Tijdens de spitsuren kan het wel druk worden. Let op dat je eerst een U Money card moet kopen, de plaatselijke ov-chipkaart. Je kunt in de bus niet een los kaartje kopen. Naast de bus kun je ook gebruik maken van taxi’s. Zorg dat je altijd de meter gebruikt, dit is goedkoper dan een vooraf afgesproken prijs.

Overnachten in Ulaanbaatar

We raden je aan om van te voren je overnachtingen te regelen in Ulaanbaatar. Je hebt er luxe hotels maar ook kamers voor enkele tientjes. Daarnaast zijn er ook goedkopere hostels, waar je voor €5 tot €8 per nacht voor een bed betaalt. Op Booking.com vind je het grootste aanbod en kun je gemakkelijk een kamer of bed reserveren.

Hoe kom ik er?

Het vliegveld van de stad, uiteraard vernoemd naar Genghis Khan, is de enige die internationale vluchten verwerkt. Als je naar Mongolië wilt vliegen zal dit dus naar dit vliegveld moeten. Bekijk ook onze pagina over het boeken van vliegtickets naar Mongolië.

Ulaanbaatar is tevens een belangrijk knooppunt van de Transmongolië Express. Zo zijn er directe treinverbindingen met Moskou en Beijing.

Ons oordeel
7/10

Ulaanbaatar is niet het hoogtepunt van je reis door Mongolië, maar toch is het een leuke stad die je wel gezien moet hebben.