Backpacken Brunei

Backpacken Brunei

Brunei is een oliestaatje op het eiland Borneo. Het land wordt vaak overgeslagen door backpackers. Het is namelijk wat duurder dan omliggende landen, en veel reizigers denken, onterecht, dat het land een kleine versie van Dubai is. Het feit dat het drinken van alcohol verboden is, kan Brunei ook een minder geliefde reisbestemming maken. Maar als je voor even bereid bent de biertjes te laten staan, dan heeft Brunei veel moois voor je in petto: weelderige moskeeën, gouden paleizen, vriendelijke mensen en een reusachtig regenwoud.

Het land is gezegend met olie en gas wat ervoor zorgt dat het geld in grote getallen binnen rolt. Deze natuurlijke bronnen maken Brunei Darussalam één van de rijkste landen ter wereld: er zijn pensioenen voor iedereen, er is gratis gezondheidszorg, Bruneiers hebben super korte werkweken, betalen geen inkomensbelasting en zijn daarom dus erg blije, vriendelijke mensen.

Brunei is nét even anders dan de rest van Zuidoost-Azië. Het is een erg strikt islamitisch land en heeft een erg sterke economie. Vooral in de hoofdstad, Bandar Seri Begawan, is goed te zien dat het land continu een balans probeert te vinden tussen de internationale trends en de traditionele Sunni islam.

Bezienswaardigheden in Brunei

1. Ulu Temburong National Park
Brunei heeft een groot onaangetast regenwoud met een heel diverse flora en fauna.
Het gebied staat bekend om de vele wilde dieren die er zijn gehuisvest. Maar de neusaap is de meest bekende bewoner. Brunei heeft de grootste populatie wilde neusapen ter wereld, dus mocht je Ulu Temburong bezoeken, sta dan extra vroeg op en neem een verrekijker mee! (Tours zijn te boeken vanaf de hoofdstad Bandar Seri Begawan) Als je besluit om naar Ulu Temburong te gaan, mis dan zeker niet de Canopy Walkway. De brug hangt zo’n 60 meter boven de rug van een berg en biedt een geweldig uitzicht over het reusachtige groene regenwoud.

2. De Sultan Omar Ali Saifuddien Moskee
Als je in Brunei bent kun je een bezoek aan de Sultan Omar Ali Saifuddien Moskee niet overslaan. De moskee domineert de skyline van Bandar Seri Begawan, maar is vooral bekend om alle pracht en praal van het gebouw. In de Sultan Omar Ali Saifuddien Moskee wonen en werken maar liefst 3000 mensen en het wordt gezien als één van de mooiste moskeeën in Zuidoost-Azië. De burgers van Brunei zijn erg trots op de moskee, want het symboliseert ‘s lands religie.


brunei-1


3. Jame Asr Hassanil Bolkiah Mosque
Een andere moskee die je haast niet mag missen als je in Brunei bent, is de Jame’Asr Hassanil Bolkiah Moskee. Het is gebouwd speciaal voor het 25-jarige jubileum voor de huidige sultan in 1994. Het is de grootste moskee in Brunei én één van de grootste in de regio. Met al zijn gouden torens is ‘t hét pronkstuk van Brunei’s erfgoed. De moskee staat in een prachtig statig complex, omgeven door een enorme tuin. Eenmaal binnen in de moskee kun je je vergapen aan de prachtige decoratie. Het is helaas niet toegestaan om foto’s te maken.


brunei-2


4. Istana Nurul Iman
In Brunei is ook het grootste bewoonde paleis van de wereld te vinden. De Istana Nurul Iman is meer dan 500 meter lang en 250 meter breed. Het heeft 1788 kamers, 338 meer dan het Vaticaan in Rome: hier woont de Sultan van Brunei. Het paleis is gebouwd op de rivierbedding aan de heuvels van de Bruneirivier, ten zuiden van Bandar Seri Begawan.
Istana Nurul betekent ‘het paleis van licht en geloof’ en is alleen geopend tijdens het Hari Raya seizoen, het einde van de ramadan en alle moslim feestdagen.

5. Kampong Ayer
Wil je de drukte van de grote stad Bandar Seri Begawan ontvluchten, ga dan een middag naar Kampong Ayer. Het is gelegen in de Brunei rivier, ongeveer 14 kilometer vanaf Brunei Bay. Kampong Ayer wordt ook wel, het ‘Venetië van het Oosten’ genoemd. (We laten jou beslissen of die vergelijking op zijn plaats is) Voor één Brunei dollar per persoon neem je een vissersboot naar het dorp. Aldaar slenter je over de houten steigers, langs de vele huisjes op stelten, de lokale markt (probeer vooral het breed uitgestalde Bruneise snoep!) en geniet van alle rust die het plaatsje te bieden heeft.

6. Gadong Town
Gadong is het grootste metropool gebied in Brunei en het staat bekend als het commerciële centrum voor jong en oud. Elke dag bruist het van activiteiten en het is de ideale plek om lekker te winkelen in het Jaya Hypermart and Seri Kenangan Complex. Eindig je dag met een bezoek aan de enorme night market en doe je tegoed aan de vele Bruneise delicatessen.


Brunei


Goed om te weten:

– Het is onbeleefd om te wijzen met de wijsvinger, in Brunei gebruiken ze in plaats daarvan hun duim.
– Er bestaat geen vrijheid van meningsuiting in Brunei en de regering heeft de touwtjes van de media in handen.
– Bruneiers schudden geen handen met het andere geslacht.
– Als je bij iemand op bezoek gaat in Brunei, trek je schoenen uit.
– Het is verboden om alcohol te drinken in Brunei.
– Er zijn 35 planten- en bloemensoorten die alleen in het kleine Brunei te vinden zijn.

Vervoer in Brunei

Om je binnen Brunei te verplaatsen kun je gebruik maken van taxi’s of bussen. De taxi’s zijn relatief betaalbaar en zijn een comfortabele en snelle optie. De bussen zijn uiteraard nog goedkoper en het is hiermee mogelijk om een groot gedeelte van de stad te bereiken. Zo is het vliegveld met meerdere buslijnen verbonden met het centrum en zijn ook de meeste bezienswaardigheden goed bereikbaar met de bus.

Overnachten in Brunei

Brunei is geen typische backpack bestemming. Je zult daarom niet heel veel hostels tegenkomen in de stad. Gelukkig zijn er wel een aantal leuke hostels te vinden, waar je voor een redelijke prijs in een dorm kunt overnachten. Buiten deze enkele hostels om zijn er met name veel guest houses gelegen. Op Booking.com vind je het grootste aanbod en kun je gemakkelijk een kamer of bed reserveren.

Hoe kom ik er?

Brunei heeft een relatief groot vliegveld. Er zijn rechtstreekse verbindingen met onder meer Kuala Lumpur, Singapore, Kota Kinabalu, Jakarta, Bangkok en Manilla. Bekijk ook onze tips over het boeken van vliegtickets naar Brunei.

Er gaan bussen vanuit Miri naar Brunei. Deze doen er ongeveer drie uur over, inclusief het wachten bij de grens.

Vervolg je reis

Vervolg je backpack reis naar een van onderstaande locaties.

Wees sociaal