Backpacken Brunei

Backpacken Brunei

Brunei is een oliestaatje op het eiland Borneo. Het land wordt vaak overgeslagen door backpackers. Het is namelijk wat duurder dan omliggende landen, en veel reizigers denken, onterecht, dat het land een kleine versie van Dubai is. Het feit dat het drinken van alcohol verboden is, kan Brunei ook een minder geliefde reisbestemming maken. Maar als je voor even bereid bent de biertjes te laten staan, dan heeft Brunei veel moois voor je in petto: weelderige moskeeën, gouden paleizen, vriendelijke mensen en een reusachtig regenwoud.

Over Brunei

Het land is gezegend met olie en gas wat ervoor zorgt dat het geld in grote getallen binnen rolt. Deze natuurlijke bronnen maken Brunei Darussalam één van de rijkste landen ter wereld: er zijn pensioenen voor iedereen, er is gratis gezondheidszorg, Bruneiers hebben super korte werkweken, betalen geen inkomensbelasting en zijn daarom dus erg blije, vriendelijke mensen.

Brunei is nét even anders dan de rest van Zuidoost-Azië. Het is een erg strikt islamitisch land en heeft een erg sterke economie. Vooral in de hoofdstad, Bandar Seri Begawan, is goed te zien dat het land continu een balans probeert te vinden tussen de internationale trends en de traditionele Sunni islam.


Brunei

Er zijn meerdere leuke avondmarkten waar je heerlijk kunt eten


Bezienswaardigheden

Er zijn vele prachtige bezienswaardigheden die je kunt bekijken in Brunei. Hoogtepunten zijn de Sultan Omar Ali Saifuddien Moskee en de Jame’Asr Hassanil Bolkiah Moskee. Ook het enorme paleis Istana Nurul Iman is een bezoek waard. Als je de drukte van de stad wilt vermijden is een bezoek aan het leuke Ulu Temburong National Park het overwegen waard.

Geld, kosten en budget

Je betaalt hier met de Bruneise dollar. Deze munt staat gelijk aan de Singaporese dollar. Geld opnemen is in dit rijke, moderne land geen probleem. De kosten liggen in Brunei wat hoger dan elders in Zuidoost-Azië. Toch kun je door goed op te letten op de kosten voor je accommodatie en het eten relatief goedkoop het land bezoeken. In de onderstaande tabel geven we een indicatie van je budget per dag voor je reis. Op onze pagina over geldzaken in Brunei lichten we het onderwerp verder toe.

Budget Backpacker Flashpacker Luxer
Overnachten € 18 € 30 € 40
Vervoer € 5 € 8 € 10
Eten en drinken € 9 € 15 € 25
Activiteiten € 3 € 7 € 12
Totaal € 35 € 60 € 87

Praktische zaken

Om je binnen Brunei te verplaatsen kun je gebruik maken van taxi’s of bussen. De taxi’s zijn relatief betaalbaar en zijn een comfortabele en snelle optie. De bussen zijn uiteraard nog goedkoper en het is hiermee mogelijk om een groot gedeelte van de stad te bereiken. Zo is het vliegveld met meerdere buslijnen verbonden met het centrum en zijn ook de meeste bezienswaardigheden goed bereikbaar met de bus.

Een pluspunt is dat je geen visum nodig hebt om Brunei binnen te komen. Je mag, gratis, 90 dagen in de oliestaat verblijven. Hier hoef je van tevoren niks voor te regelen.

Brunei ligt dichtbij de evenaar. Dit betekent dat de temperatuur behoorlijk constant is. Het is er eigenlijk altijd warm, zo rond de 30 graden Celsius. Wel zit er wat verschil in de hoeveelheid neerslag die valt. Van een droog seizoen is niet echt sprake, omdat er bijna elke dag wel wat regen valt. De beste reistijd is het voorjaar, dan valt er de minste regen.


brunei-2

De Jame’Asr Hassanil Bolkiah Moskee


Overnachten in Brunei

Brunei is geen typische backpack bestemming. Je zult daarom niet heel veel hostels tegenkomen in de stad. Gelukkig zijn er wel een aantal leuke hostels te vinden, waar je voor een redelijke prijs in een dorm kunt overnachten. Buiten deze enkele hostels om zijn er met name veel guest houses gelegen. Op Booking.com vind je het grootste aanbod en kun je gemakkelijk een kamer of bed reserveren.

Uitgelicht: Goed om te weten

– Het is onbeleefd om te wijzen met de wijsvinger, in Brunei gebruiken ze in plaats daarvan hun duim.
– Er bestaat geen vrijheid van meningsuiting in Brunei en de regering heeft de touwtjes van de media in handen.
– Bruneiers schudden geen handen met het andere geslacht.
– Als je bij iemand op bezoek gaat in Brunei, trek je schoenen uit.
– Het is verboden om alcohol te drinken in Brunei.
– Er zijn 35 planten- en bloemensoorten die alleen in het kleine Brunei te vinden zijn.

Hoe kom ik er?

Brunei heeft een relatief groot vliegveld. Er zijn rechtstreekse verbindingen met onder meer Kuala Lumpur, Singapore, Kota Kinabalu, Jakarta, Bangkok en Manilla. Bekijk ook onze tips over het boeken van vliegtickets naar Brunei.

Er gaan bussen vanuit Miri naar Brunei. Deze doen er ongeveer drie uur over, inclusief het wachten bij de grens.

Vervolg je reis

Vervolg je backpack reis naar een van onderstaande locaties.