Backpacken Sri Lanka

Backpacken Sri Lanka

Wacht niet langer met je reis naar Sri Lanka. Toerisme is hier in opkomst en niet zonder reden. Het land is divers, veilig en ontzettend goedkoop, kortom: geweldig om te backpacken. Alles op het eiland is goed bereikbaar en toch is er ontzettend veel te zien en beleven. Daarnaast zorgt de vriendelijke bevolking dat jij je heel welkom voelt. Backpacken in Sri Lanka wordt voor avonturiers nog leuker wanneer je een eigen tuktuk huurt om het land te verkennen! Zo ontdek je alle mooie plekjes op je dooie gemak, en kom je op plaatsen waar je met het openbaar vervoer nooit zal komen.

Leuke locaties Sri Lanka

Over Sri Lanka

Sri Lanka heeft veel schade opgelopen door de jarenlange oorlog en de verwoestende tsunami van 2004. Veel toeristen vermeden Sri Lanka hierdoor. De laatste jaren neemt het toerisme echter toe. Op een paar badplaatsen aan de zuidkust na, is het nog niet per se toeristisch te noemen. Als toerist ben je hier nog bijzonder interessant. Veel locals willen een praatje met je maken en zijn oprecht benieuwd naar waar je vandaan komt. Het is soms wel even wennen aan het gestaar. Vaak blijft het daarbij, maar soms heb je er mannen tussen zitten die het nodig vinden een vrouw lastig te vallen. Dit gebeurt niet vaak, maar probeer er als vrouw zijnde een beetje alert op te zijn. De bevolking is verder eigenlijk erg vriendelijk, behulpzaam en gastvrij. Dit in combinatie met de vele interessante bestemmingen, maakt Sri Lanka een van onze favoriete backpack landen in Azië. Want hoe klein het land ook is, het heeft enorm veel te bieden. Natuurliefhebbers staan versteld van de groene heuvels vol met theeplantages, fantastische uitzichtpunten, avontuurlijke jungles en de vele mogelijkheden om wildlife te spotten. Daarnaast maakt de overdaad aan tempels de cultuurliefhebbers blij en ook strandfanaten zijn helemaal op hun plek wanneer ze de prachtige stranden bezoeken. De belangrijkste hoogtepunten liggen relatief dichtbij elkaar, waardoor je vaak niet langer dan 4 uur achter elkaar reist. Wanneer je lekker rustig aan doet, kun je het land in 3,5 week zien.


Sri Lanka


Sri Lanka


Bestemmingen

Het internationale vliegveld van het land ligt iets buiten de hoofdstad Colombo. In tegenstelling tot de meeste andere landen in de wereld kun je in Sri Lanka de hoofdstad prima overslaan. Leuker is het om rechtstreeks vanaf het vliegveld naar Negombo te gaan. De sfeer in deze stad is beter, waardoor het een leukere eerste bestemming in Sri Lanka is.  Een ander groot hoogtepunt tijdens je reis is het maken van een safari, wat je kunt doen in een van de nationale parken. Het Yala National park is het bekendste park. Hier kun je onder andere olifanten, krokodillen, waterbuffels en luipaarden spotten. Onze favoriet is echter het Udawalawe National Park. Hier is het rustiger, goedkoper en je ziet veel olifanten.

Bezienswaardigheden

De meeste bezienswaardigheden in Sri Lanka zijn te vinden in de ‘culturele driehoek’. Hieronder vallen de oude koningssteden Anuradhapura en Polonnaruwa. Hier kun je vele tempels, stoepa’s en andere religieuze bouwwerken bekijken. Ook Dambulla is een bezoek waard. In deze stad zie je de bijzondere rots tempel, met boeddhabeelden en muurschilderingen in tempels in de rotsen bovenop een berg. Niet ver hier vandaan ligt Sigiriya. De gelijknamige rots – wat de Leeuwenrots betekent – is een van onze favoriete bezienswaardigheden in het land. Kandy wordt ook wel de culturele hoofdstad van Sri Lanka genoemd. De ‘Temple of the Sacred Tooth Relic’ is het hoogtepunt van deze – verder vrij drukke – stad. De treinreis van Kandy naar het plaatsje Ella is ontzettend mooi. In Ella geniet je vervolgens van de prachtige natuur, de relaxte sfeer, de mooie wandeltochten en het heerlijke eten. In de kustplaats Galle kun je het Galle Fort bekijken. Dit fort werd gebouwd door Nederlanders, toen Sri Lanka nog een kolonie van Nederland was.

Eten

Dat Sri Lanka dichtbij India ligt zie je duidelijk terug in de Sri Lankaanse keuken. Rijst en curry is verreweg de meest gegeten maaltijd in het land. In de grote steden en populaire toeristische bestemmingen zijn voldoende restaurants te vinden, maar daarbuiten is het aanbod van restaurants beperkt. Je eet dan vaak bij je accommodatie, waar over het algemeen heerlijk wordt gekookt. Hoewel het eten in Sri Lanka dus heel lekker is, valt het qua variatie wat tegen. In de populaire badplaatsen is wat meer variatie, wat na enkele weken reizen over het eiland wel welkom is.

Geld, kosten en budget

Je betaalt hier met de Sri Lankaanse roepie. Deze munt is de laatste jaren minder waard geworden ten opzichte van de euro, waardoor reizen door Sri Lanka goedkoper is geworden de laatste jaren. Pinnen is de laatste jaren gemakkelijk geworden, maar kan nog altijd een uitdaging zijn. De pinautomaten van de Commercial Bank werken met de Europese betaalpas het beste. De grootste kostenpost van je reis is het overnachten. Voor eten en drinken ben je ook wat duurder uit dan veel andere landen in Azië. Vervoer is daarentegen weer spotgoedkoop. In de onderstaande tabel geven we een indicatie van je budget per dag. Op onze pagina over geldzaken in Sri Lanka lichten we dit onderwerp verder toe.

Budget Backpacker Flashpacker Luxer
Overnachten € 10 € 16 € 23
Vervoer € 3 € 5 € 8
Eten en drinken € 8 € 11 € 15
Activiteiten € 7 € 11 € 18
Totaal € 28 € 43 € 64

Reisgids Sri Lanka

Praktische zaken

Zoals gezegd is Sri Lanka een ontzettend goedkoop land. Met een dagbudget van €20 kun je prima rondkomen. Wanneer je op je geld let, kan dit nog veel goedkoper. Vooraf vraag je online een ETA (een soort visum) aan voor 35 dollar, waarna je 30 dagen in het land mag blijven. De stijging van toerisme heeft ook een stijging van hotels en guest houses met zich meegebracht. Je hoeft je geen zorgen te maken over het vinden van een kamer, maar in het hoogseizoen kan dit iets lastiger en duurder zijn. Iets om rekening mee te houden dus. Het openbaar vervoer door Sri Lanka is goed geregeld en daarbij goedkoop. De trein is een prachtige manier van reizen door het land, waarbij je mooie uitzichten kunt verwachten. Iets minder comfortabel, maar wel handig voor kortere afstanden, is de bus. Het begrip ‘vol’ nemen ze niet zo nauw, waardoor je dit een hele ervaring oplevert. Heb je meer budget, dan kun je ook kiezen voor een auto met chauffeur. Dit kost ongeveer €35 per dag. Een meer avontuurlijke manier van backpacken door Sri Lanka, is het huren van je eigen tuktuk. Zo kun je gaan en staan waar je maar wilt en kom je op de meest bijzondere plekjes. Hoewel het eiland twee regenseizoenen kent, kun je het land het beste bezoeken in de maanden februari en maart. Mocht je geen problemen hebben met wat regen en kun je goed tegen hitte, dan zijn de maanden juli en augustus ook een optie.


backpacken sri lankaUitgelicht: de stranden van Sri Lanka

Of de stranden van Sri Lanka net zo mooi zijn als de stranden van de Filipijnen valt te betwijfelen, maar ze hebben wel een groot pluspunt: het is er veel en veel rustiger. De commerciële activiteiten die inmiddels de meeste stranden in Thailand hebben overgenomen zijn hier nog ver te zoeken. Zeker als je meer naar het oosten reist en daarmee verder weggaat van het vliegveld in Colombo. Hikkaduwa is de dichtstbijzijnde leuke badplaats vanaf de hoofdstad. Daardoor is Hikkaduwa ook het drukst bezocht. Er zijn echter leukere badplaatsen te vinden. Meer naar het zuidoosten kom je in Unawatuna. Nog iets verder naar het oosten vind je Mirissa, onze favoriete kustplaats van het land. Er zijn nog vele andere, minder bezochte kustplaatsen in de regio. Zo kun je terecht in Tangalle voor mooie, rustige stranden of aan de oostkust in het tevens mooie Trincomalee.

Naast lekker op het strand liggen, kun je in de kustplaatsen ook actiever bezig zijn. De golven van Sri Lanka lenen zicht uitstekend voor surfers. Als je nog nooit op een surfboard hebt gestaan kun je het beste beginnen in Weligama, een ideale plek om het te leren. Meer gevorderde surfen kunnen onder andere terecht in Arugam Bay of Hikkaduwa.

Ons oordeel
9/10

Sri Lanka is een ontzettend veelzijdig eiland. Je hebt er prachtige stranden, schitterende landschappen, bijzondere wilde dieren en mooie tempels. Deze hoogtepunten in combinatie met een vriendelijke bevolking maken Sri Lanka een geweldige bestemming.

Regelen voor je reis

Regel onderstaande zaken voordat je vertrekt.

Nieuwste blogartikelen Sri Lanka