Backpacken Sri Lanka

Backpacken Sri Lanka

Er zijn weinig plekken ter wereld die meer UNESCO Werelderfgoed vermeldingen op een dergelijk klein oppervlakte. Dat typeert wat ons betreft Sri Lanka. Alles op het eiland is goed bereikbaar en toch is er ontzettend veel te zien en beleven. Sri Lanka heeft veel schade opgelopen door de jarenlange oorlog en de verwoestende tsunami van 2004. Veel toeristen vermeden Sri Lanka hierdoor. De laatste jaren neemt het toerisme echter toe. Op een paar badplaatsen aan de zuidkust na is het nog niet echt toeristisch te noemen. Als toerist ben je hier nog bijzonder interessant. Veel locals willen een praatje met je maken en zijn oprecht benieuwd naar waar je vandaan komt. Gelukkig maar, want de bevolking behoort absoluut tot de vriendelijkste in Azië. Deze vriendelijkheid, behulpzaamheid en gastvrijheid in combinatie met de vele interessante bestemmingen maakt Sri Lanka een van onze favoriete backpack landen in Azië.

Leuke locaties Sri Lanka

Bezienswaardigheden

De meeste bezienswaardigheden in Sri Lanka zijn te vinden in de ‘culturele driehoek’. Hier vallen de oude koningssteden Anuradhapura en Polonnaruwa onder. Hier kun je vele tempels, stoepa’s en andere religieuze bouwwerken bekijken. Ook Dambulla is een bezoek waard. In deze stad zie je de bijzondere rots tempel, met boeddha beelden en muurschilderen in tempels in de rotsen bovenop een berg. Niet ver hier vandaan ligt Sigiriya. De gelijknamige rots – wat de Leeuwenrots betekent – is een van onze favoriete bezienswaardigheden in het land. Kandy wordt ook wel de culturele hoofdstad van Sri Lanka genoemd. De ‘Temple of the Sacred Tooth Relic’ is het hoogtepunt van deze – verder vrij drukke – stad. In de kustplaats Galle kun je het Galle Fort bekijken. Dit fort werd gebouwd door Nederlanders, toen Sri Lanka nog een kolonie van Nederland was.

Stranden

Of de stranden van Sri Lanka net zo mooi als de stranden van Thailand valt te betwijfelen, maar ze hebben wel een groot pluspunt: het is er veel en veel rustiger. De commerciële activiteiten die inmiddels de meeste stranden in Thailand hebben overgenomen zijn hier nog ver te zoeken. Zeker als je meer naar het oosten reist en daarmee verder weggaat van het vliegveld in Colombo. Hikkaduwa is de dichtstbijzijnde leuke badplaats vanaf de hoofdstad. Daardoor is Hikkaduwa ook het drukst bezocht. Er zijn echter leukere badplaatsen te vinden. Meer naar het zuidoosten kom je in Unawatuna. Nog iets verder naar het oosten vind je Mirissa, onze favoriete kustplaats van Sri Lanka. Er zijn nog vele andere, minder bezochte kustplaatsen in de regio. Zo kun je terecht in Tangalle voor mooie, rustige stranden of aan de oostkust is het tevens mooie Trincomalee.

Surfen

Naast lekker op het strand liggen kun je in de kustplaatsen ook actiever bezig zijn. De golven van Sri Lanka lenen zicht uitstekend voor surfers. Als je nog nooit op een surfboard hebt gestaan kun je het beste beginnen in Weligama, een ideale plek om het te leren. Meer gevorderde surfen kunnen onder andere terecht in Arugam Bay of Hikkaduwa.

Reisgids Sri Lanka

Hill Country

Een van de leukste regio’s van Sri Lanka is de Hill Country. Dit is een bergachtig gebied, centraal gelegen op het eiland. De regio staat bekend om haar vele thee plantages. Overal waar je kijkt zie je deze groene velden liggen. Ella is de populairste bestemming om dit moois te bekijken, maar ook in dorpen als Haputale of Nuwara Eliya kun je goed terecht.

Sri Lanka bezoeken

Het internationale vliegveld van Sri Lanka ligt iets buiten de hoofdstad Colombo. In tegenstelling tot de meeste andere landen in de wereld kun je in Sri Lanka de hoofdstad prima overslaan. Leuker is het om rechtstreeks vanaf het vliegveld naar Negombo te gaan. De sfeer in deze stad is beter, waardoor het een leukere eerste bestemming in Sri Lanka is. Het vliegveld heeft helaas geen rechtstreekse verbindingen met Nederland, maar Sri Lanka is wel steeds makkelijker te bereiken vanuit Europa. Bekijk onze pagina over vliegtickets Sri Lanka voor actuele tips.


Regelen voor je reis

Regel onderstaande zaken voordat je vertrekt.


Nationale Parken

Een ander groot hoogtepunt aan Sri Lanka is het maken van een safari. Dit kan in een van de leuke nationale parken. Het Yala National park is het bekendste park. Hier kun je onder andere olifanten, krokodillen, buffalo’s en luipaarden spotten. Onze favoriet is echter het Udawalawe National Park. Hier is het rustiger, het is goedkoper en je ziet veel olifanten.

Wees sociaal

Share on Facebook78Pin on Pinterest8Tweet about this on TwitterShare on Google+0

Nieuwste blogartikelen Sri Lanka