Reizen door Sri Lanka met je eigen tuktuk

Reizen door Sri Lanka met je eigen tuktuk

Het veelzijdige Sri Lanka is de laatste jaren uitgegroeid tot een hele populaire bestemming onder backpackers. Je kunt het land goed verkennen met het openbaar vervoer, maar het is nog veel gaver om zelf met een gehuurde tuktuk op stap te gaan. Dit is een hele bijzondere ervaring, waarmee je onafhankelijk van het openbaar vervoer bent en kunt gaan en staan waar je maar wilt. Een tuktuk huren is bovendien betaalbaar en gemakkelijk te regelen, zeker met behulp van onderstaande tips.

Voorbereiding

De voorbereidingen, die je moet treffen om met een tuktuk het prachtige Sri Lanka te verkennen, zijn de volgende:
• Huur je tuktuk bij een erkend verhuurbedrijf. Zo ben je verzekerd en heb je pechhulp. Laat je vooraf goed informeren per mail of telefoon zodat je weet met wie je te maken hebt. Tripadvisor biedt een flink aantal opties.
• Een internationaal rijbewijs; deze kun je in Nederland aanschaffen bij een ANWB winkel voor 10 euro en is één jaar geldig. Neem bij het aanvragen je gewone rijbewijs (minstens B) en een pasfoto mee. Je mag het papiertje direct meenemen.
• Een Sri Lankaans rijbewijs; de meeste verhuurbedrijven kunnen dit papiertje al voor je regelen voordat je de tuktuk komt halen. Je stuurt een kopie van je (internationale) rijbewijs naar ze op en zij sturen iemand naar Colombo (AA Ceylon) om het voor je te halen. Vraag naar de kosten (wij betaalden 70 euro voor twee rijbewijzen). Niet alle politieagenten herkennen het papiertje maar verzekeringstechnisch is het absoluut verplicht!
• Rijles; De verhuurder laat je kennismaken met de tuktuk. Het schakelen vergt de nodige oefening maar de rest heb je vlot onder de knie.
Kosten

Gemiddeld kost een tuktuk tussen de 15 en 25 dollar per dag. Echter de meeste bedrijven geven korting wanneer je de tuktuk voor langere tijd huurt. Zo kregen wij onze tuktuk een maand lang voor 11 dollar per dag. Houd rekening met een eventuele borg die je moet betalen (300 dollar in ons geval). Vraag van tevoren naar de betaalmogelijkheden. De benzine in Sri Lanka kost zo’n 65 cent (117 LKR) per liter (Petrol 92 is voldoende, ga niet voor de duurdere varianten) In de meeste tuktuks gaat ongeveer 7 liter, dus voor nog geen 5 euro heb je een volle tank waar je ongeveer 150 km mee kunt rijden. Tip: neem een lege fles (geen plastic) mee om deze te laten vullen met benzine. Er staat niet op elke hoek van de straat een benzinepomp, een reserve kan dus handig zijn.

Handige info

Met een tuktuk mag je op de openbare wegen 40 km/u rijden. De tuktuk zelf kan tussen de 60 en de 70 km/u. Houd er rekening mee dat er veel politie langs de kant van de weg staat en dat ze soms in het bezit zijn van snelheidsmeters. De politie in Sri Lanka staat bekend als corrupt, zorg dus dat ze je nergens op kunnen pakken. Houd ook rekening met het feit dat men in Sri Lanka links rijdt!

Hoe goed je een verhuurbedrijf ook vertrouwt, geef nooit je paspoort af en maak altijd een filmpje en/of foto’s van de tuktuk die je mee krijgt. Dit om eventuele miscommunicatie, over schade aan de tuktuk achteraf, te voorkomen. Spreek ook duidelijk af wat je kunt verwachten, mocht je onverhoopt pech of schade krijgen.

De meeste tuktuks hebben aan de zijkanten een soort zeil waar je je tuktuk mee dicht kunt ritsen als het slecht- of koud weer is. Nu zul je dit niet snel verwachten in Sri Lanka, maar ga je met de tuktuk hoog de bergen in, dan is het erg prettig dat je dit zeil kunt dichtritsen.

Je bagage kun je achterin de tuktuk kwijt. Je kunt zonder problemen twee personen, twee grote backpacks (65 liter) en twee stuks handbagage kwijt in de tuktuk. Ze zijn verbazingwekkend ruim! Sommige tuktuks hebben zelfs een rekje op het dak voor een surfplank of koffer.

Als het verhuurbedrijf geen telefoonhoudertje voor je heeft, koop deze dan bij een winkel. Ze zijn niet duur en erg handig als je je telefoon voor navigatie wilt gebruiken. Houd wel rekening met hobbelige wegen, dus zorg dat je een houdertje hebt dat goed blijft hangen.

De mensen in Sri Lanka zijn ontzettend lief, maar hou altijd een oogje op je tuktuk met je bagage als je bijvoorbeeld ergens stopt.

Bepaalde routes zijn erg druk waardoor je soms maar 25 kilometer per uur kunt rijden, andere routes zijn juist erg rustig waardoor je weer flink opschiet. Check dit van tevoren. Houd goed rekening met het overige verkeer, vooral de bussen, het kan soms erg chaotisch zijn.

Reisgids Sri Lanka


tuktuk sri lankaEen aantal mooie routes met de tuktuk

In principe kun je bijna heel Sri Lanka met de tuktuk aandoen, maar we lichten er een paar favoriete routes uit:

Kandy > Ella

De meeste mensen kennen in Sri Lanka de populaire treinroute van Kandy naar Ella. De treinreis is geweldig, maar met de tuktuk heb je net zoveel, en misschien wel meer mooie uitzichten. Het voordeel hiervan is dat je lekker even kunt stoppen en er echt van kunt genieten. De rit over de weg van Kandy naar Ella duurt ongeveer 6 uur, dit omdat je de bergen in gaat en dus veel bochten hebt. In Ella zelf biedt de tuktuk veel vrijheid, want je hoeft geen vervoer meer te regelen naar de highlights van Ella; ‘Nine Arche Bridge’, ‘The Tea Factory’, ‘Ella Rock’, ‘Little Adams Peak’ en ‘Ravana Falls’.

Rondom Arugam Bay

Met je eigen tuktuk, kun je zelf op safari. Overnacht in Arugam Bay en rijd richting Panama. De weg ernaartoe is prachtig en je ziet ontzettend veel wildlife waaronder olifanten, krokodillen, schildpadden, reuzen eekhoorns en prachtige vogels.

Wees sociaal