Backpacken Myanmar

Backpacken Myanmar

Myanmar wint populariteit onder backpackers – en terecht. Het land is puur en authentiek en kent ontzettend interessante bestemmingen. Mooie bijkomstigheid is dat je dagbudget nóg lager dan in andere Aziatische landen. Er zijn wellicht wat minder accommodaties dan je gewend bent, maar zie dit als iets positiefs: toerisme is in Myanmar nog niet ontwikkeld, waardoor jij als toerist nog bijzonder bent en de mensen je met open armen ontvangen. We weten niet hoe lang het massatoerisme uitblijft, dus het is nu de tijd om te gaan backpacken in Myanmar.

Leukste locaties Myanmar

Over Myanmar

De vriendelijke, goedlachse, nieuwsgierige, oprechte en gastvrije bevolking is misschien wel het hoogtepunt van Myanmar. Overal waar je als toerist komt, word je vriendelijk begroet, nemen ze de tijd om je te helpen en zijn ze oprecht benieuwd naar jouw verhaal. Als een local in Myanmar een praatje met je begint te maken, is dit 9 van de 10 keer niet met de bedoeling om je iets te verkopen. Die ene van de 10 die je wel probeert iets aan te smeren, neemt bovendien ook snel genoeg met nee en wenst je een fijne dag. Een verademing ten opzichte van een aantal andere landen in Zuidoost-Azië, waar het toenemende toerisme geen positieve invloed op de vriendelijkheid van de bevolking heeft. In Myanmar ben je als toerist nog speciaal. Myanmar was lange tijd gesloten voor toeristen en vandaag de dag zijn bepaalde regio’s nog altijd niet bereikbaar voor toeristen. Dankzij recente politieke veranderingen zijn toeristen steeds meer welkom in Myanmar. Hoewel vaak gedacht wordt dat Myanmar onveilig is voor toeristen, is dit niet te onderbouwen. Myanmar is ontzettend veilig, op enkele plekken waar je als toerist niet mag komen na. De route door Myanmar is hierdoor in sommige opzichten al bepaald. Je kunt de route afleggen in ongeveer drie weken, ervan uitgaande dat je lekker de tijd neemt. Onderweg kom je veel vrouwen tegen met schminkt op hun gezicht en van mannen in rokken moet je ook niet raar opkijken. Mede dankzij dit soort gewoontes, voelt het voor jou alsof je in een compleet andere wereld bent.

De bestemmingen

Je begint je reis waarschijnlijk in Yangon, de meeste internationale vluchten gaan hierheen. Het is de grootste stad van het land en een leuke stad, met een aantal leuke wijken en de indrukwekkende Shwedagon pagode. Duizenden tempels en een verbluffende zonsopkomst maken Bagan de leukste bestemming van Myanmar. De bestemming wordt door velen magisch genoemd. Een (elektrische) scooter is zeker aan te raden wanneer je langs de tempels gaat. Daarnaast kent de plaats best wat leuke en lekkere eettentjes, die je over het algemeen weinig vindt in Myanmar. De stad Mandalay is sfeerloos. Het is echter wel een goede uitvalsbasis voor een paar interessante bezienswaardigheden in de buurt. Meer naar het oosten ligt het mooie Inle Lake. Dit meer is helaas wel wat toeristisch geworden en is haar authenticiteit gedeeltelijk kwijt. Desondanks is het een hele leuke tussenstop, die we zeker aanraden. De tour die je daar in een lokaal bootje kunt maken, is erg vermakelijk. Fiets ook naar de wijnproeverij, waar je tevens kunt genieten van een kaasplankje. Een trekking begin je bij het populaire Kalaw of het meer authentieke, maar meer afgelegen Hsipaw. Het relaxte stadje Hpa-An is een goede optie als je de toeristen wilt vermijden. Een meerdaagse trekking maken is ook een goede optie om de toeristen te ontwijken. Je slaapt in dorpjes, bij de locals thuis. Lees meer over het maken van een trekking in Myanmar. Bekijk ook ons overzicht van al onze bestemmingen in Myanmar.

Reisgids Myanmar

Praktische zaken

Samen reizen is bijna altijd goedkoper dan alleen, maar voor Myanmar geldt dit nog meer. Het aanbod van hostels met dorms is nog niet zo groot, waardoor je in sommige bestemmingen dus een privé kamer moet nemen. Het scheelt behoorlijk als je die kosten kunt delen. Het aanbod van hostels wordt gelukkig wel steeds beter. Hoewel je opties voor accommodaties nog enigszins beperkt zijn, kun je inmiddels vrijwel overal geld pinnen. Je neemt dan Kyat op, de nationale munteenheid van Myanmar. Je zal weinig kosten maken in Myanmar, want eten, drinken en ook activiteiten zijn ontzettend goedkoop. Waar je in bijvoorbeeld Vietnam overal geld voor moet betalen – van entree tot je motor parkeren – is dit in Myanmar nog een stuk minder aan de orde. Je vraagt voor je bezoek aan Myanmar online je eVisa aan, waarna je binnen een paar dagen een goedkeuringsbrief in je mailbox hebt. Deze brief neem je mee als je het land binnengaat. November tot en met maart zijn de beste maanden om het land te bezoeken, want vanaf maart lopen de temperaturen soms ondraaglijk hoog op. Vermijd backpacken door Myanmar in het regenseizoen. Dit kan namelijk behoorlijk heftig zijn, met ondergelopen wegen tot gevolg. De wegen in Myanmar zijn sowieso niet in hele goede staat, evenals de meeste bussen, maar verder is het vervoer prima geregeld en goed te doen. Het meest maak je gebruik van bussen; de trein pak je vooral voor de ervaring. Zo is de circle train rond Yangon leuk, waar je €0,12 voor drie uur rijden betaalt. En ook de treinrit tussen Mandalay en Hsipaw is fantastisch, aangezien je het bekende Gokteik viaduct passeert.

Uitgelicht: veiligheid

De reden dat Myanmar nog wel eens wordt overgeslagen door backpackers, is omdat er de gedachte heerst dat het land niet veilig zou zijn. In de noordelijke regio’s van Myanmar is het al jaren onrustig. Voor deze regio wordt daarom een negatief reisadvies gegeven. Dit zijn echter sowieso geen regio’s waar je als toerist heen mag komen. Je hoeft ook niet bang te zijn dat je hier per ongeluk terecht komt, want toeristen mogen niet op de bussen naar deze regio. De rest van Myanmar is ontzettend veilig en backpackers zeggen dan ook zich hier ook veilig te voelen. Gebruik de veiligheid dus niet als excuus om dit geweldige land over te slaan.


Regelen voor je reis

Regel onderstaande zaken voordat je vertrekt.

Ons oordeel
9/10

De ontzettend vriendelijke bevolking, de mooie landschappen en een aantal fantastische bezienswaardigheden maken Myanmar een van onze favoriete landen in Azië.

Wees sociaal

Nieuwste blogartikelen Myanmar