Backpacken Myanmar

Backpacken Myanmar

Myanmar is op het moment een van de leukere landen in Azië om te bezoeken. Het Zuidoost-Aziatische land heeft een hele goede mix van authenticiteit, gastvrijheid, vriendelijkheid, interessante bestemmingen, mooie natuur en redelijk lage kosten. Myanmar was lange tijd gesloten voor toeristen en vandaag de dag zijn bepaalde regio’s nog altijd niet bereikbaar voor toeristen. Dankzij recente politieke veranderingen zijn toeristen steeds meer welkom in Myanmar en de lokale bevolking begroet de toeristen met open armen. Problemen rondom geld pinnen zijn inmiddels ook grotendeels opgelost. Je accommodatie en vervoer opties zijn beperkt, maar meer dan genoeg om je te redden. Kortom, nu is de perfecte tijd om te backpacken in Myanmar.

Leukste locaties Myanmar

De mensen

De vriendelijke, goedlachse, nieuwsgierige, oprechte en gastvrije bevolking zelf is misschien wel het hoogtepunt van Myanmar. Overal waar je als toerist komt wordt je vriendelijk begroet, nemen ze de tijd om je te helpen en zijn ze oprecht benieuwd naar jou verhaal. Als een local in Myanmar een praatje met je begint te maken is dit 9 van de 10 keer niet met de bedoeling om je iets te verkopen. Die ene van de 10 die je wel probeert iets aan te smeren neemt bovendien ook snel genoeg met nee en wenst je een fijne dag. Een verademing ten opzichte van een aantal andere landen in Zuidoost-Azië, waar het toenemende toerisme geen positieve invloed op de vriendelijkheid van de bevolking heeft. Laten we hopen dat dit in Myanmar voorlopig niet verandert.

De bestemmingen

Je bezoekt Myanmar met name voor de vriendelijke bevolking, maar gelukkig zijn er ook een aantal leuke bestemmingen te vinden. Je begint je reis waarschijnlijk in Yangon, de meeste internationale vluchten gaan hierheen. Het is de grootste stad van het land en een leuke stad, met een aantal leuke wijken en de indrukwekkende Shwedagon pagode. Duizenden tempels en een verbluffende zonsopkomst maken Bagan de leukste bestemming van Myanmar. Meer naar het oosten ligt het mooie Inle Lake. Dit meer is helaas te toeristisch geworden en is veel van haar authenticiteit kwijt, ondanks dat is het toch een leuke tussenstop. De stad Mandalay is druk en sfeerloos. Het is echter wel een goede uitvalsbasis voor een paar interessante bezienswaardigheden in de buurt. Ngapali is een van de weinige interessante strandbestemmingen. Leuk als je alleen Myanmar bezoekt, niet de moeite waard als je nog naar andere landen in Azië gaat. Het relaxte stadje Hpa-An is een goede optie als je de toeristen wilt vermijden. Een meerdaagse trekking maken is ook een goede optie om de toeristen te ontwijken. Je slaapt in dorpjes, bij de locals thuis. Een trekking begin je bij het populaire Kalaw of het authentiekere maar afgelegener Hsipaw. Lees meer over het maken van een trekking in Myanmar.


Regelen voor je reis

Regel onderstaande zaken voordat je vertrekt.


De kosten

Samen reizen is bijna altijd goedkoper dan alleen, maar voor Myanmar geldt dit nog meer. Er zijn namelijk nog nauwelijks dorms, waardoor je dus een privé kamer moet nemen. Deze zijn echter behoorlijk duur, reken op 15-20$ per nacht. Scheelt dus behoorlijk als je die kosten kunt delen. Eten en drinken is wel zo goedkoop als je in Zuidoost-Azië gewend bent. Busreizen zijn iets duurder, maar goed betaalbaar.

Veiligheid

In de noordelijke regio’s van Myanmar is het al jaren onrustig. Voor deze regio wordt daarom een negatief reisadvies gegeven. Dit zijn echter sowieso geen regio’s waar je als toerist heen mag komen. Je hoeft ook niet bang te zijn dat je hier per ongeluk terecht komt, toeristen mogen niet op de bussen naar deze regio. De rest van Myanmar is ontzettend veilig, geen enkel probleem dus.

Route door Myanmar

Wees sociaal

Nieuwste blogartikelen Myanmar