Eten in Myanmar

Eten in Myanmar

Zoals in de meeste landen in Azië, is ook in Myanmar rijst het hoofdonderdeel van de maaltijd. Maar wat het overgrote deel van de maaltijden in Myanmar zo bijzonder maakt, is dat ze ‘puurder’ zijn vergeleken met de meeste omliggende landen. Door het beperkte gehalte aan toerisme, is hier nog weinig van het traditionele eten op aangepast. Hoe dan ook, in de gerechten zijn duidelijke Chinese, Thaise en Indiase invloeden te proeven.

De Birmese keuken

Typerend voor vele Birmese gerechten is dat er naast rijst verschillende sidedishes worden geserveerd. Dit kan oplopen tot wel tien verschillende, welke men toevoegt aan de gekookte rijst. Waar menigeen gewend is om zoveel mogelijk extra’s toe te voegen aan de rijst, zal een Birmees de hoeveelheid beperkt houden. Sidedishes die veelal terugkeren op de eettafel zijn onder andere een soep (deze is vaak helder en vol van smaak), gedroogde of gepekelde visjes, een curry van vlees, groenten of vis en vele verschillende groenten op verschillende wijzen bereid. De pittigheid zal ook niet ontbreken bij de geserveerde gerechten, al kun je dit vaak geheel naar eigen smaak aanpassen.Menukaarten

In veel restaurants zal het lastig zijn om een gerecht te kiezen, aangezien de kaarten niet altijd in het Engels zijn geschreven. Wanneer blijkt dat de obers zichzelf ook niet echt verstaanbaar kunnen maken, zijn er soms nog plaatjes die de weg kunnen wijzen. Verwacht dus ook dat je zo af en toe voor een verrassing kunt komen te staan, wanneer het blijkt dat je toch niet voorgeschoteld hebt gekregen wat je van tevoren dacht.

Populaire gerechten

Een aantal gerechten die typerend zijn voor Myanmar zijn de volgende;
Tea Leaf Salad: dit is een frisse, zurige salade, gemaakt van verschillende groenten en bonen – en natuurlijk de theebladen zelf. Buiten deze specifieke salade om, zijn er nog veel andere varianten die de moeite waard zijn om te proberen.
Curry: curry’s zijn niet uit het Birmese straatbeeld weg te denken en vormen het overgrote deel van het te verkrijgen eten. Er zijn zoveel variaties dat elke curry-ervaring weer anders zal zijn.
Noedelsoep: het land heeft zijn eigen manier van het bereiden van noedelsoep, welke volgens ons zeker de moeite waard is om eens te proberen. Eén echte aanrader is Mohinga, welke door sommigen wordt aangeprezen als hét gerecht van Myanmar.

Daarnaast is het belangrijk om te weten dat een voedselvergiftiging op de loer ligt. Weinig mensen die het land bezoeken zullen verlaten zonder minimaal een keer last te hebben gehad van het eten. Maar laat dit de pret niet drukken – van tevoren kun je dit niet echt inschatten.

Wees sociaal