Eten in Myanmar

Eten in Myanmar

Zoals in de meeste landen in Azië, is ook in Myanmar rijst het hoofdonderdeel van de maaltijd. Maar wat het overgrote deel van de maaltijden in Myanmar zo bijzonder maakt, is dat ze ‘puurder’ zijn vergeleken met de meeste omliggende landen. Door het beperkte gehalte aan toerisme, is hier nog weinig van het traditionele eten op aangepast. Hoe dan ook, in de gerechten zijn duidelijke Chinese, Thaise en Indiase invloeden te proeven.

Lekkerste Birmese gerechten

Typerend voor vele Birmese gerechten is dat er naast rijst verschillende sidedishes worden geserveerd. Dit kan oplopen tot wel tien verschillende, welke men toevoegt aan de gekookte rijst. Waar menigeen gewend is om zoveel mogelijk extra’s toe te voegen aan de rijst, zal een Birmees de hoeveelheid beperkt houden. Sidedishes die veelal terugkeren op de eettafel zijn onder andere een soep (deze is vaak helder en vol van smaak), gedroogde of gepekelde visjes, een curry van vlees, groenten of vis en vele verschillende groenten op verschillende wijzen bereid. De pittigheid zal ook niet ontbreken bij de geserveerde gerechten, al kun je dit vaak geheel naar eigen smaak aanpassen. Een populair gerecht is de Tea Leaf Salad. Dit is een frisse, zurige salade, gemaakt van verschillende groenten en bonen – en natuurlijk de theebladen zelf. Buiten deze specifieke salade om, zijn er nog veel andere varianten die de moeite waard zijn om te proberen. Daarnaast zijn curry’s niet uit het Birmese straatbeeld weg te denken en vormen het overgrote deel van het te verkrijgen eten. Er zijn zoveel variaties dat elke curry-ervaring weer anders zal zijn. Myanmar heeft ook zijn eigen manier van het bereiden van noedelsoep, welke volgens ons zeker de moeite waard is om eens te proberen. Eén echte aanrader is Mohinga, welke door sommigen wordt aangeprezen als hét gerecht van Myanmar.

Dit zijn de bekendste Birmese gerechten:

Gerecht: Pittigheid: Beschrijving:
Hto-Hpu-Nwe Noedels met verschillende groenten en wat vlees.
Lahpet (Tea Leaf Salad) Salade met groenten, bonen en theebladen.
Mohinga Noedelsoep, vaak met vis.
Nga Htamin Rijst met vis.

eten myanmar


Kosten

Eten in Myanmar is ontzettend goedkoop. Uiteraard als je het vergelijk met Nederland, maar zeker ook in vergelijking met andere landen in Azië. Waar we in sommige Aziatische landen aanraden om af en toe naar de supermarkt te gaan om wat simpels te halen als lunch om kosten te besparen, is dat in Myanmar niet nodig. Het is bovendien ook wat lastiger, omdat de supermarkten niet van dezelfde kwaliteit zijn als landen als Thailand en Japan.

Uit eten in Myanmar

Met het toegenomen toerisme zijn er de laatste jaren ook veel nieuwe restaurants gekomen in Myanmar. In de grote steden was altijd al voldoende keuze, maar daarbuiten is er nu ook steeds meer mogelijk. In bij toeristen populaire bestemmingen als Inle Lake en Bagan zijn er nu ook steeds meer hippe, internationale restaurants gericht op toeristen. In veel lokale restaurants kan het lastig zijn om een gerecht te kiezen, aangezien de kaarten niet altijd in het Engels zijn geschreven. Wanneer blijkt dat de obers zichzelf ook niet echt verstaanbaar kunnen maken, zijn er soms nog plaatjes die de weg kunnen wijzen. Verwacht dus ook dat je zo af en toe voor een verrassing kunt komen te staan, wanneer het blijkt dat je toch niet voorgeschoteld hebt gekregen wat je van tevoren dacht.

Daarnaast is het belangrijk om te weten dat een voedselvergiftiging op de loer ligt. Weinig mensen die het land bezoeken zullen verlaten zonder minimaal een keer last te hebben gehad van het eten. Maar laat dit de pret niet drukken – van tevoren kun je dit niet echt inschatten.


Eten Myanmar


Streetfood

Met name in de steden als Yangon en Mandalay is streetfood verkrijgbaar. Zo wijd verspreidt als buurland Thailand is het streetfood in Myanmar echter zeker niet. Het aanbod dat er is bestaat met name uit noedels en Indiase hapjes.

Drinken

Dankzij de Britse koloniale invloeden wordt er nog altijd veel thee gedronken in Myanmar. Je hebt over het algemeen een grote keuze uit verschillende thee smaken. Koffie is minder populair en als het al aangeboden wordt is de smaak niet altijd even goed. Het lokale Myanmar Beer en andere plaatselijke biertjes zijn ook niet de lekkerste die je ooit gedronken hebt, maar zijn wel lekker goedkoop.

Kookcursus

Een leuke manier om meer over het eten van Myanmar te leren is door een kookcursus te volgen. Je leert op deze manier over het lokale leven, de ingrediënten die in Myanmar gebruikt worden en je kunt de lekkerste gerechten thuis zelf maken. Op de website Cookly.me kun je de kookcursussen vergelijken, beoordelingen lezen en gemakkelijk een plek reserveren.

Lees verder over Myanmar