Pyay

Pyay

Pyay is een belangrijk handelscentrum, centraal gelegen in Myanmar. Daarnaast heeft het stadje een aantal indrukwekkende religieuze heiligdommen. Samen met het bekende Bagan is Pyay een van de belangrijkste plaatsen voor boeddhisten in Myanmar. Waar veel bestemmingen in Myanmar al behoorlijk vaak bezocht worden, komen in Pyay nog nauwelijks toeristen.

De Shwesandaw Paya pagode

Het stadje Pyay ligt aan de bekende rivier Irrawaddy in het midden van Myanmar, waardoor het traditioneel gezien een plaats van handel en religieuze betekenis is. Zodra je in Pyay aankomt, besef dat dit voor veel mensen in Myanmar een heilige plaats is en dat wordt helemaal duidelijk tijdens een bezoek aan de Shwesandaw Paya pagode. Shwesandaw betekent ‘relieken van gouden haren’, een naam die terecht blijkt wanneer je het boeddhistische tempelcomplex betreedt. Het gehele complex bestaat uit 65 pagodes met gouden koepels, waarvan de grootste met een hoogte van ongeveer veertig meter ver boven de anderen verheven is. In de belangrijkste pagode kun je een oogverblindende, volledig gouden Boeddhabeeld bewonderen. Een van de kamers van de grootste pagode herbergt een replicatie van Boeddha’s tand uit Kandy, een reliek dat de tempel een extra religieuze betekenis geeft.

Vanaf het terras van de Shwesandaw Pagode krijg je bovendien een goede indruk van Sehtatgyi Paya, een enorme zittende Boeddha. Dat het bovenlijf en hoofd boven de boomtoppen uitstijgen, zegt genoeg over het formaat van dit beeld in Pyay. Sehtatgyi betekent zoveel als ‘tien verdiepingen’ en refereert aan de grootte van dit machtige Boeddhabeeld.


Pyay


De antieke stad Thayekhittaya

Een aantal kilometers buiten Pyay liggen de overblijfselen van Thayekhittaya, een stad die in een ver verleden van grote betekenis was. Tussen de 5e en 9e eeuw was dit namelijk de hoofdstad van het koninkrijk Pyu. Een groot deel van het eenmaal machtige Thayekhittaya is verloren gegaan en enkele bouwwerken zijn vreemd genoeg met gloednieuwe stenen gerestaureerd. Een aantal originele gebouwen staat echter nog overeind, zoals de grote Gaw Gaw Byi pagode uit de 5e eeuw die volledig van baksteen is gemaakt.

Verwacht hier geen gouden pracht en praal, maar de restanten van een eeuwenoude stad. Wel moet je daardoor een beroep doen op je inbeeldingsvermogen om je een beeld te vormen van de voormalige glorietijd van Thayekhittaya.

Vergeet niet een paraplu mee te nemen, want slechts weinig plekken in de antieke stad zijn beschut tegen de zon.

Het mysterieuze Ahkauktaung

Dicht bij Pyay bevindt zich nog een andere attractie die de aandacht trekt. Langs de Irrawaddy rivier ligt Ahkauktaung, een tot voor kort onontdekte plek. Uit een indrukwekkende rotswand zijn veel grotten gehouwen, en in iedere grot staat een Boeddhabeeld. Vanaf de rivier lijkt Ahkauktaung daardoor op een bijzondere etalage midden in de natuur.

Het mysterieuze aan deze spectaculaire bezienswaardigheid is dat niet bekend door wie en wanneer de beelden hier zijn geplaatst, maar vermoed wordt dat de collectie Boeddha’s oud is. Je kunt de tocht naar over land of water maken, maar vanaf het water krijg je het beste overzicht.


Pyay


Vervoer in Pyay

Je kunt sommige afstanden lopend afleggen, maar omdat de afstanden relatief groot zijn is een fiets prettiger. Deze zijn bij enkele hotels te huren. Je kunt hiermee tevens de omgeving van de stad verkennen.

Overnachten in Pyay

Er zijn nog geen hostels gevestigd in Pyay. Ook zijn er niet echt leuke guest houses gericht op backpackers. Wel zijn er voldoende hotels gelegen in de stad. Deze variëren van simpele, betaalbare hotels tot luxere, duurdere opties.

Reisgids Myanmar

Hoe kom ik er?

Omdat Pyay geen luchthaven en treinstation heeft, is de bus de enige optie om vanuit andere steden in Myanmar naar Pyay te reizen. Vanuit Yangon ben je een kleine zeven uur onderweg. Reken op ongeveer tien uur rijden vanuit Bagan.

Vervolg je reis

Vervolg je backpack reis naar een van onderstaande locaties.