Ye

Ye

Ye is een klein dorp waar de inwoners nog niet gewend zijn aan westerlingen. Zodra je in het dorp loopt zal je ongetwijfeld een paar keer aangesproken of aangestaard worden. Het is in ieder geval niet storend te noemen. De mensen zien nog geen dollarteken in je en willen je op elke mogelijk manier helpen. Sta er dan ook niet van te kijken als iemand je een gratis drankje of ijsje aanbiedt. Juist dit is een van de charmes van Ye. Het dorpje is niet toeristisch ingesteld en je zult hier dan ook weinig toeristenattracties vinden. Je gaat hier echt heen om de lokale sfeer te proeven en het echte Myanmar te leren kennen.

Wat is er te doen in Ye?

In het dorpje kun je onder andere de She San Daw Pagoda bezoeken. Als je naar de Gold Market gaat is het ook zeker de moeite waard om in het park even een drankje te doen. Er worden hier regelmatig evenementen georganiseerd en de avondmarkt is hier ook.

Als avondactiviteit is het leuk om naar de She San Daw Pagoda te gaan. Niet zo zeer om de pagode te zien maar wel om langs het meer te lopen. In de avond komen de locals hier om spelletjes te spelen en om met elkaar te praten.


ye myanmar


De omgeving

Huur een scooter om de mooie omgeving van Ye te verkennen. Voor een paar euro heb je een goede scooter. Het is in Ye en de omgeving niet druk op de wegen dus het is makkelijker rijden dan in bijvoorbeeld Yangon en Mandalay. Een bezoekje aan het vissersdorpje Zee Phyu Thaung is zeker aan te raden. Het is twintig minuten rijden voordat je de eerste vissersboten ziet.

Je zou dit kunnen combineren met het schitterende strand op tien minuten rijden van het vissersdorpje. Het is even zoeken waar het strand Bin La Wa is maar de locals helpen je graag. Er is daar één eettentje, Mya Lat Yar Seafood, waar je een schitterende zonsondergang kunt zien en als je zou willen zwemmen is dat ook mogelijk bij het prachtige strand.

Mocht je een scooter gehuurd hebben om daar te komen, denk dan goed erover na of je in het donker terug gaat rijden, de weg is goed maar niet verlicht. Het is ongeveer twintig minuten rijden van Ye naar Bin La Wa.

Overnachten in Ye

In Ye zijn er verschillende pinautomaten, hier hoef je je dus geen zorgen om te maken. Er zijn geen westerse eet of drankgelegenheden waardoor je een heerlijke local maaltijd zal krijgen. Er is een beperkt aantal accommodaties te vinden in Ye. Reken zeker niet op leuke hostels. Wel zijn er een aantal guest houses waar je voor een redelijke prijs kunt overnachten. Op Booking.com vind je het grootste aanbod en kun je gemakkelijk een kamer of bed reserveren.


Ye


Reisgids Myanmar

Hoe kom ik er?

Vanaf Mawlamyine doet de bus er ongeveer vier uur over. De busrit vanaf Dawei doet er ook ongeveer vier uur over. Er is geen busstation in Ye, de bus stopt in het hoofdstraatje waar twee guest houses zitten.

Ons oordeel:
6/10

Ye zelf is niet zo bijzonder. Het dorp en de omgeving heb je binnen een à twee dagen wel gezien. Op het Bin La Wa strand zou je nog meer tijd kunnen doorbrengen. De vriendelijke locals maken het wel een leuke tussenstop in deze regio van Myanmar.

Vervolg je reis

Vervolg je backpack reis naar een van onderstaande locaties.