Backpacken Japan

Backpacken Japan

Backpacken door Japan is bijzonder, indrukwekkend en avontuurlijk. Ja, het land is misschien duurder dan het gemiddelde Aziatische land, maar je krijgt hier een hele hoop voor terug. Fantastische bezienswaardigheden, een traditionele cultuur en zelfs prachtige stranden zie je allemaal tijdens je reis door Japan. Bovendien zorgt het perfect geregelde netwerk van spoorwegen ervoor dat je gemakkelijk en comfortabel kunt rondreizen. Hoewel Japan nog wel eens overgeslagen wordt door backpackers, raden we het land zeker aan.

Leuke locaties Japan

Over Japan

Backpacken in Japan is een totaal andere ervaring dan backpacken in andere landen in Azië. In tegenstelling tot de meeste andere landen op het continent is Japan ontzettend modern. De metro rijdt vaak en op tijd en hogesnelheidstreinen brengen je met honderden kilometers per uur in de volgende stad. Ook de rest van Japan is goed georganiseerd, waarbij je geen viezigheid of verkeerschaos op straat ziet. Japan ligt wat afgelegen, waardoor het zijn unieke cultuur heeft behouden. Bovendien zijn de mensen er erg vriendelijk en behulpzaam, ook al spreken ze niet zo goed Engels. Hoewel in Japan best wat backpackers zijn, heerst er geen echte backpack cultuur. Dankzij een groeiend aantal hostels is het de laatste jaren wel steeds makkelijker geworden om andere reizigers te ontmoeten. Couchsurfing – het slapen bij iemand op de ‘bank’ – kan een uitkomst bieden voor het in contact komen met locals. Dit kan je bovendien een hoop geld schelen. Japan is namelijk een prijzig land. Je dagbudget ligt hier vele malen hoger dan in de rest van Zuidoost-Azië. Als je het financieel aankunt, is Japan wel een van de leukere landen in Azië om te bezoeken.

Bestemmingen

Japan is een dichtbevolkt land, met meerdere gigantische steden. De metropool Tokyo is zelfs de op een na grootste metropool ter wereld. Het is tevens de hoofdstad van Japan en heeft ontzettend veel te bieden. Je kunt er wel een week doorbrengen, waarna je nog lang niet alles gezien hebt. Een andere geweldige stad in Japan is Kyoto. In Kyoto vind je een aantal van de mooiste bezienswaardigheden van het land. Kyoto grenst aan de steden Osaka en Nara, waar je ook gave bezienswaardigheden kunt bekijken. In Kanazawa krijg je een indruk van het oude Japan en maak je een wandeling door de traditionele Japanse tuinen. Wil je juist weg van de drukte van de Japanse steden en ben je opzoek naar mooie stranden, dan is Okinawa een leuke bestemming voor je. Ook het eiland Miyajima is een hoogtepunt van je reis door Japan. Hierbij in de buurt ligt het indrukwekkende Hiroshima. Hier leer je meer over de verdrietige geschiedenis van de atoombom die tegen het einde van de Tweede Wereldoorlog de stad verwoeste. Reis je tussen juli en eind september door Japan, beklim dan de fotogenieke Mount Fuji. Bekijk ook het overzicht van al onze bestemmingen in Japan.

Reisgids Japan

Praktische zaken

Behalve een vliegticket boeken, hoef je voor je backpack reis naar Japan maar weinig grote voorbereidingen te treffen. Zo heb je geen visum nodig, want bij aankomst krijg je een gratis stempel in je paspoort, welke je 90 dagen toegang geeft tot Japan. Het kan wel handig zijn vooraf wat overnachtingen te boeken, want het aanbod goede hostels is beperkt. Hoeveel je per nacht betaalt, hangt af van de steden waarin je je bevindt. Zo vind je met z’n tweeën in Osaka al een hotelkamer voor €20 per nacht, terwijl je in Kyoto gerust het dubbele betaalt. Vaak goedkoper zijn de zogenaamde cube hotels, welke ook veel gebruikt worden door werkende Japanners zelf. Hoewel Japan een prijzig land is, kun je met een aantal tips veel geld besparen. Lees voor je vertrek ook onze blog door hoe je met een klein budget door Japan kunt reizen. Zo is een Japan Rail Pass een handige en vaak goedkopere manier om gebruik te maken van de hogesnelheidstreinen in Japan. Deze kun je echter niet in Japan kopen, dus dit is iets wat je van te voren moet regelen. Dat Japanners stipt zijn, is ook terug te zien in het openbaar vervoer: dit vertrekt keurig op tijd. In de grote steden kun je het beste met de metro nemen. Als je van stad tot stad reist is de trein een goede optie. Wil je goedkoop reizen, dan kies je voor de bus. De beste reistijd voor Japan is het voorjaar (eind maart t/m half juni) en het najaar (september en oktober). In het voorjaar gaan ook de kersenbloesems bloeien, wat prachtige plaatjes oplevert.

Uitgelicht: het landschap

Japan bestaat uit vier grote eilanden (Hokkaido, Honshu, Shikoku en Kyushu) en bijna 4000 kleine eilanden. Van het uiterste noorden naar het uiterste zuiden is het bijna 3000 kilometer. Echt breed is Japan niet, maar toch is het ongeveer 9,5 zo keer groot als Nederland. Echter, de eilanden bestaan grotendeels uit bergen. Hierdoor kan het enorme inwoneraantal zich niet goed over het land verspreiden. Gevolg is dat het bewoonbare stuk van het land ontzettend dichtbevolkt is. Er leven namelijk ongeveer 130 miljoen mensen in Japan. De meeste daarvan wonen in de steden. Zo telt Tokyo ongeveer 10 miljoen inwoners. Verder staat Japan bekend om de vele aardbevingen en tsunami’s. Behalve de echt grote rampen, is Japan hier uitstekend op voorbereid. Een aardbeving is een bijna wekelijks voorkomend ritueel en alle inwoners weten goed hoe ze hierop moeten reageren.


Regelen voor je reis

Regel onderstaande zaken voordat je vertrekt.

Ons oordeel
9/10

De unieke cultuur, bijzondere bezienswaardigheden, mooie natuur en vriendelijke mensen maken Japan een fantastisch land. Het behoort daardoor zonder twijfel tot onze favoriete landen in Azië.

Wees sociaal

Nieuwste blogartikelen Japan