Backpacken Japan

Backpacken Japan

Backpacken door Japan is bijzonder, indrukwekkend en avontuurlijk. Ja, het land is misschien duurder dan het gemiddelde Aziatische land, maar je krijgt hier een hele hoop voor terug. Fantastische bezienswaardigheden, een traditionele cultuur en zelfs prachtige stranden zie je allemaal tijdens je reis door Japan. Bovendien zorgt het perfect geregelde netwerk van spoorwegen ervoor dat je gemakkelijk en comfortabel kunt rondreizen. Hoewel Japan nog wel eens overgeslagen wordt door backpackers, raden we het land zeker aan.

Leuke locaties Japan

Over Japan

Backpacken in Japan is een totaal andere ervaring dan backpacken in andere landen in Azië. In tegenstelling tot de meeste andere landen op het continent is Japan ontzettend modern. De metro rijdt vaak en op tijd en hogesnelheidstreinen brengen je met honderden kilometers per uur in de volgende stad. Ook de rest van het land is goed georganiseerd, waarbij je geen viezigheid of verkeerschaos op straat ziet. Het eiland ligt wat afgelegen, waardoor het zijn unieke cultuur heeft behouden. Bovendien zijn de mensen er erg vriendelijk en behulpzaam, ook al spreken ze niet zo goed Engels. Hoewel in Japan best wat backpackers zijn, heerst er geen echte backpack cultuur. Dankzij een groeiend aantal hostels is het de laatste jaren wel steeds makkelijker geworden om andere reizigers te ontmoeten. Couchsurfing – het slapen bij iemand op de ‘bank’ – kan een uitkomst bieden voor het in contact komen met locals. Dit kan je bovendien een hoop geld schelen. Het is namelijk een prijzig land. Je dagbudget ligt hier vele malen hoger dan in de rest van Zuidoost-Azië. Als je het financieel aankunt, is Japan wel een van de leukere landen in Azië om te bezoeken.


Japan


Backpacken Japan


Bestemmingen

Japan is een dichtbevolkt land, met meerdere gigantische steden. De metropool Tokyo is zelfs de op een na grootste metropool ter wereld. Het is tevens de hoofdstad en heeft ontzettend veel te bieden. Je kunt er wel een week doorbrengen, waarna je nog lang niet alles gezien hebt. Een andere geweldige stad is Kyoto. In Kyoto vind je een aantal van de mooiste bezienswaardigheden van het land. Kyoto grenst aan de steden Osaka en Nara, waar je ook gave bezienswaardigheden kunt bekijken. In Kanazawa krijg je een indruk van het oude Japan en maak je een wandeling door de traditionele Japanse tuinen. Wil je juist weg van de drukte van de Japanse steden en ben je opzoek naar mooie stranden, dan is Okinawa een leuke bestemming voor je. Ook het eiland Miyajima is een hoogtepunt van je reis. Hierbij in de buurt ligt het indrukwekkende Hiroshima. Hier leer je meer over de verdrietige geschiedenis van de atoombom die tegen het einde van de Tweede Wereldoorlog de stad verwoeste. Reis je tussen juli en eind september door Japan, beklim dan de fotogenieke Mount Fuji.

Bezienswaardigheden

In zowel Tokyo als Kyoto kun je meerdere dagen doorbrengen om de vele bezienswaardigheden die de steden rijk zijn te bezichtigen. In de rest van het land is er ook meer dan genoeg te zien. Zo zijn er meerdere prachtige kastelen die je kunt bekijken tijdens je reis, zoals de kastelen van Matsumoto en Himeji. In Nara kun je de indrukwekkende Todaiji tempel bekijken. Sla ook zeker het eiland Miyajima, nabij Hiroshima, niet over.

Eten

Er is dus ontzettend veel te zien en doen in Japan, maar ook het eten is een waar hoogtepunt. Uiteraard kun je er heerlijke sushi eten, het bekendste gerecht van het land. Elke dag sushi eten in een restaurant wordt helaas wat prijzig. Gelukkig smaakt de afhaal sushi bij een supermarkt in Japan zelfs even goed als de sushi van een gemiddeld all you can eat sushi restaurant in Nederland. Maar Japan heeft veel meer te bieden. Andere favorieten van ons zijn ramen noedels, okonomiyaki en yakitori. Op onze pagina over eten in Japan geven we meer tips over de lekkerste gerechten en hoe je hier niet te veel geld voor uit hoeft te geven.

Reisgids Japan

Geld, kosten en budget

Je betaalt in Japan met de Yen. In de grote steden is pinnen geen probleem, maar hier buiten zijn pinautomaten lastiger te vinden. Hoewel Japan een prijzig land is, kun je met een aantal tips veel geld besparen. Lees voor je vertrek ook onze blog door hoe je met een klein budget door Japan kunt reizen. Zo is een Japan Rail Pass een handige en vaak goedkopere manier om gebruik te maken van de hogesnelheidstreinen in Japan. Deze kun je echter niet in Japan kopen, dus dit is iets wat je van te voren moet regelen. Het meeste geld ben je kwijt aan overnachten. De kosten van eten, drinken en vervoer liggen aan de manier waarop je reist. Bekijk ook onze pagina over geldzaken in Japan voor meer informatie. In de onderstaande tabel geven we een indicatie van je budget per dag voor een reis naar Japan.

Budget Backpacker Flashpacker Luxer
Overnachten € 19 € 34 € 50
Vervoer € 10 € 13 € 16
Eten en drinken € 12 € 16 € 35
Activiteiten € 4 € 7 € 9
Totaal € 45 € 70 € 110

Praktische zaken

Behalve een vliegticket boeken, hoef je voor je backpack reis naar Japan maar weinig grote voorbereidingen te treffen. Zo heb je geen visum nodig, want bij aankomst krijg je een gratis stempel in je paspoort, welke je 90 dagen toegang geeft tot het land. Het kan wel handig zijn vooraf wat overnachtingen te boeken, want het aanbod goede hostels is beperkt. Hoeveel je per nacht betaalt, hangt af van de steden waarin je je bevindt. Zo vind je met z’n tweeën in Osaka al een hotelkamer voor €20 per nacht, terwijl je in Kyoto gerust het dubbele betaalt. Vaak goedkoper zijn de zogenaamde cube hotels, welke ook veel gebruikt worden door werkende Japanners zelf. Dat Japanners stipt zijn, is ook terug te zien in het openbaar vervoer: dit vertrekt keurig op tijd. In de grote steden kun je het beste met de metro nemen. Als je van stad tot stad reist is de trein een goede optie. Wil je goedkoop reizen, dan kies je voor de bus. De beste reistijd is het voorjaar (eind maart t/m half juni) en het najaar (september en oktober). In het voorjaar gaan ook de kersenbloesems bloeien, wat prachtige plaatjes oplevert.


Japan


Japan


Combineren met andere landen

Japan heeft geen landgrenzen met andere landen. Daarom zul je per vliegtuig of boot naar de archipel moeten reizen. Waar je andere Aziatische landen gemakkelijk met elkaar combineert is dit voor Japan minder relevant, ook omdat een reis door het land al behoorlijk duur is. Als je toch een grotere reis maakt kun je vanaf onder meer Zuid-Korea, Hong Kong en Taiwan voor goede prijzen naar Japan vliegen.

Uitgelicht: het landschap

Japan bestaat uit vier grote eilanden (Hokkaido, Honshu, Shikoku en Kyushu) en bijna 4000 kleine eilanden. Van het uiterste noorden naar het uiterste zuiden is het bijna 3000 kilometer. Echt breed zijn de eilanden niet, maar toch is het ongeveer 9,5 zo keer groot als Nederland. Echter, de eilanden bestaan grotendeels uit bergen. Hierdoor kan het enorme inwoneraantal zich niet goed over het land verspreiden. Gevolg is dat het bewoonbare stuk van het land ontzettend dichtbevolkt is. Er leven namelijk ongeveer 130 miljoen mensen in Japan. De meeste daarvan wonen in de steden. Zo telt Tokyo ongeveer 10 miljoen inwoners. Verder staat het land bekend om de vele aardbevingen en tsunami’s. Behalve de echt grote rampen, is de bevolking hier uitstekend op voorbereid. Een aardbeving is een bijna wekelijks voorkomend ritueel en alle inwoners weten goed hoe ze hierop moeten reageren.


Regelen voor je reis

Regel onderstaande zaken voordat je vertrekt.

Ons oordeel
9/10

De unieke cultuur, bijzondere bezienswaardigheden, mooie natuur en vriendelijke mensen maken Japan een fantastisch land. Het behoort daardoor zonder twijfel tot onze favoriete landen in Azië.

Nieuwste blogartikelen Japan