Yakushima

Yakushima

Yakushima is een subtropisch eiland in het zuiden van Japan dat behoort tot de prefectuur Kagoshima. Het eiland staat vooral bekend om zijn oerbossen, waar cederbomen staan die duizenden jaren oud zijn. Ook heeft Yakushima een bijzonder bergachtig landschap en veel flora en fauna, waardoor het een mooie bestemming is voor natuurliefhebbers.

Wandelen door Unesco Werelderfgoed

Yakushima is wereldberoemd om zijn gigantische, eeuwenoude cederbomen die een inspiratie hebben gevormd voor vele auteurs en filmmakers. Je kunt op het eiland liefst zestien verschillende wandelroutes volgen, waarvan velen leiden naar de reusachtige bomen. De oudste sugi (Japanse ceder) heet Jomon Sugi en is te vinden langs de wandelroute O1. De schatting is behoorlijk ruim, want de boom zou tussen 2.400 en 7.200 jaar oud zijn. Hoe oud ook, de indrukwekkende Jomon Sugi is een stevige wandeling door het bos waard. Door deze en andere oerwoudreuzen heeft het sprookjesachtige cederbos een plek op de UNESCO Werelderfgoedlijst gekregen. De ruim 1.900 bomen- en plantensoorten, 16 zoogdiersoorten en 150 vogelsoorten dragen ook bij aan de bijzondere status van dit bos.


Yakushima


Yakushima


Bergen

Ondanks het relatief kleine oppervlak ligt Yakushima bezaaid met bergen, waarvan de hoogste Mt. Miyanoura is met 1.936 meter. Je kunt via een trektocht de top van deze berg bereiken, vanwaar je een indrukwekkend uitzicht hebt over de andere bergen en de uitgestrekte bossen. Een deel van de tocht voert over houten vlonders en planken, waardoor de echte ongerepte ervaring soms ontbreekt. Wel passeer je prachtige bergpieken, beekjes en mysterieuze bossen. Ook de klim naar het uitzichtpunt Taiko Iwa is de moeite waard, want deze rots ligt op meer dan duizend meter hoogte en biedt panoramische uitzichten op de omgeving.

Wateractiviteiten op Yakushima

Vergeet niet om regenkleding mee te nemen wanneer je op reis gaat naar Yakushima. Dit is veruit de natste plaats in Japan en in de ‘droogste’ maand december valt nog altijd gemiddeld 26 centimeter regen. De natste maand is juli, met gemiddeld bijna 80 centimeter regenval.

Door veel regenval is op Yakushima veel water te vinden, in de vorm van rivieren en watervallen. Ingeklemd tussen frisgroene bergen ligt de Anbo, een rivier met kraakhelder water waarop je relaxed kunt kanoën en kunt genieten van stand-up paddling. Yakushima heeft daarnaast een getijdenbad bij Tsukasaki, waar je tijdens laagtij kunt zwemmen en snorkelen tussen de tropische vissen.


Yakushima


Onsen

Ook op Yakushima zijn diverse traditionele Japanse heetwaterbaden te vinden, de zogenoemde onsen. Bij JR Hotel is een mooie onsen te vinden met uitzicht op zee, al is het grootste deel wel binnen. Voor een meer natuurlijke ervaring kun je terecht in Hirauchi Seaside Onsen en Yudomari Seaside Onsen. Hier kun je direct naast de oceaan een bad nemen voor slechts honderd yen, op basis van donatie. Een onsen is de perfecte plek om te chillen na bijvoorbeeld een trekking door de bergen. Houd er wel rekening mee dat het in de onsen op Yakushima gebruikelijk is om naakt te baden, hoewel een kleine handdoek doorgaans wordt geaccepteerd.

Vervoer op Yakushima

Yakushima is geen klein eiland, maar het is wel dunbevolkt. Het openbaar vervoer is daarom matig. Er zijn wel enkele buslijnen, die je onder meer naar de startpunten van de wandelroutes brengen. De bussen rijden echter niet vaak. Informeer van tevoren naar de vertrektijden zodat je zeker een bus kunt pakken. Er rijden ook wat taxi’s over het eiland, maar deze zijn tevens lastig te vinden. Een andere goede optie is om zelf een fiets, scooter of zelfs een auto te huren.


Yakushima


Overnachten op Yakushima

Er zijn enkele leuke hostels te vinden op Yakushima. Hier kun je voor een schappelijke prijs terecht in een prima slaapzaal. Tevens zijn er een aantal guest houses waar je een betaalbare kamer kunt krijgen. Veel aanbod is er echter niet, dus zorg dat je op tijd reserveert.

Reisgids Japan

Hoe kom ik er?

Vanuit de stad Kagoshima gaan dagelijks diverse vluchten naar de luchthaven van Yakushima. Ook vanuit Fukuoka en Osaka zijn directe vluchten naar Yakushima beschikbaar. Bekijk ook onze tips over het boeken van goedkope vliegtickets in Japan.

Als je al in de stad Kagoshima bent is het goedkoper om een boot te nemen. Veerboten verbinden de stad Kagoshima en het nabijgelegen eiland Tanegashima met de haven van Yakushima.

Vervolg je reis

Vervolg je backpack reis naar een van onderstaande locaties.