Nagoya

Nagoya

Het centraal gelegen Nagoya is voor reizigers door Japan met name een leuke tussenstop en niet het doel van hun reis. Toch is het een leuke stad, met meerdere interessante bezienswaardigheden. Je vindt hier historische tempels, moderne musea en een unieke eigen keuken, waardoor ieder type reiziger zich in deze miljoenenstad zal vermaken.

Over Nagoya

Met ruim twee miljoen inwoners is Nagoya de vierde grootste stad van Japan. Het is een belangrijke industriële stad, met name de auto-industrie is heel groot hier. Bekende Japanse automerken als Toyota, Honda en Mitsubishi zijn in of rondom deze stad gevestigd. De aanwezigheid van de industrie en fabrieken was ook de reden dat de Amerikanen tijdens de Tweede Wereldoorlog de stad grotendeels platbombardeerde. Historische tempels en andere gebouwen zijn hierdoor nauwelijks te vinden in Nagoya.


De Atsuta tempel


Nagoya

Het fraai gerestaureerde kasteel van de stad


Bezienswaardigheden in Nagoya

Hoewel Nagoya pas sinds de vorige eeuw explosief is gegroeid, heeft de stad al eeuwenlang een bijzondere betekenis voor Japan. Dat komt met name door de aanwezigheid van de Atsuta tempel, een heiligdom van het Shinto geloof dat naar schatting tussen het jaar 71 en 130 is gebouwd. Volgens de Japanse kronieken werd de Atsuta tempel hier speciaal vervaardigd om het legendarische zwaard Kusunagi een plaats te geven. Dit zwaard is een van de drie heilige schatten van Japan, maar is helaas niet zichtbaar voor publiek. In de Bunkaden – schatkamer – kun je wel meer dan 4000 andere heilige voorwerpen bekijken.

Ook de Arako Kannon tempel is een bezoek waard. Volgens de overlevering is dit boeddhistische complex al in de 8e eeuw gesticht. Vergeet niet je camera mee te nemen, want vooral de 16e-eeuwse houten pagode van Arako Kannon is prachtig.

Naast de mooie tempels is het Nagoya kasteel de absolute blikvanger van de stad. Hoewel dit fotogenieke complex grotendeels werd verwoest in de Tweede Wereldoorlog, is het resultaat van de restauratie haast even indrukwekkend. Als belangrijke handelsstad was Nagoya vierhonderd jaar geleden gebaat bij een verdedigingswerk en zo werd tussen 1610 en 1619 dit mooie kasteel gebouwd. Van afstand kun je al de twee gouden karpers op het dak zien. Het kasteelcomplex is open voor bezoekers en heeft diverse tuinen. Het kasteel is ook een populaire plek om in het voorjaar de beroemde kersenbloesem van Japan te bekijken. In het hoofdgebouw van zes verdiepingen is een interessant museum gevestigd met wapens, kleding en muurschilderingen uit de Edo periode.


Nagoya

De moderne stad Nagoya


Leuke musea

Als je meer wil weten over de historie van Japanse auto’s, kun je in Nagoya ook het Toyota Automobile Museum bezoeken. In dit enorme museum kun je uren rondlopen en veel bijzondere modellen tot ongeveer 1980 bekijken. Anders dan de naam doet vermoeden, heeft het Toyota Automobile Museum ook veel oude auto’s van andere merken.

Voor een betoverende ervaring kun je terecht in het Nagoya City Science Museum, met exposities over natuurkunde en het menselijk lichaam. Het hoogtepunt van dit museum is echter het planetarium met een diameter van 35 meter, waarmee het een van de grootste planetaria ter wereld is. Hier kun je levensechte simulaties bekijken van bijvoorbeeld sterrenstelsels en het noorderlicht.

Het Sakae district

Sakae wordt beschouwd als het meest kleurrijke district van de stad. In deze wijk tref je de meeste winkels en restaurants. Je kunt hier terecht voor Japans eten, maar als je trek hebt in westers eten vind je hier bijvoorbeeld ook eenvoudig pizza en kebab. Daarnaast tref je in Sakae veel kleinschalige, typisch Japanse bars, maar ook clubs met allerlei soorten livemuziek. Sakae is, kortom, de ideale plaats om tot in de vroege uren feest te vieren. Daarnaast staat in Sakae de Nagoya TV Tower, waar je de lift kunt nemen naar het observatieplatform op honderd meter hoogte.


Het fraaie winkelcentrum Oasis 21 en de TV toren gelegen in de wijk Sakae


Typische gerechten

Nagoya wordt vaak geprezen om het unieke karakter van de keuken. Een van de bekendste gerechten die je in Nagoya kunt proeven is miso-katsu, gepaneerde en gebakken varkensfilet met de typische rode saus van sojabonen. Deze misosaus is bekend in heel Japan, maar met name populair in gerechten uit Nagoya. Een veel gegeten snack in deze stad is dan ook dik gesneden toast met miso. Ook gerookte aal en uirō (rijstcake in diverse smaken) zijn enkele van Nagoya’s bijzondere specialiteiten.

Vervoer in Nagoya

In Nagoya worden de meeste Japanse auto’s geproduceerd, met bedrijven als Toyota, Mitsubishi en Honda die hier hun hoofdkantoor hebben. Dit zie je ook terug in de wegen in de stad. Nagoya is echt gebouwd voor auto’s. In tegenstelling tot andere Japanse steden is de taxi ook een prima optie om je binnen de stad te verplaatsen. Het starttarief voor een taxirit ligt hier lager dan in steden als Tokyo of Kyoto. Het metronetwerk is bovendien ook net wat minder dan deze andere grote Japanse steden. Er zijn wel zes metrolijnen in Nagoya, maar deze zijn net wat slechter georganiseerd en minder netjes dan wat je in Japan gewend bent.


Nagoya

De gezellige Osu winkelstraat


Overnachten in Nagoya

Nagoya beschikt over een uitstekend aanbod van hostels, die zelfs tot de leukere van heel Japan behoren. In onze Reisgids Japan staan de leukste hostels van Nagoya vermeld.

Reisgids Japan

Hoe kom ik er?

Vanuit de Japanse steden Tokyo, Fukuoka, Sapporo, Sendai en Okayama gaan dagelijks diverse rechtstreekse vluchten naar de luchthaven van Nagoya. Vanuit het buitenland heeft Nagoya directe verbindingen met onder meer Taipei, Beijing en Seoul. Bekijk ook onze tips over het boeken van vliegtickets naar Japan.

Nagoya heeft een gunstige ligging en maakt deel uit van het efficiënte netwerk van hogesnelheidstreinen. Vanaf Tokyo duurt de rit naar Nagoya honderd minuten en vanaf Osaka ongeveer een uur. Ook vanuit Hiroshima en Fukuoka reis je snel met de trein naar Nagoya.

De bus is in Japan weliswaar veel trager, maar ook aanzienlijk goedkoper dan de trein. Er gaan zowel overdag als ’s nachts regelmatig bussen van Tokyo naar Nagoya. Deze rit duurt acht tot negen uur. Ook vanuit Kyoto, Osaka en Kobe bereik je Nagoya met de bus in enkele uren.

Ons oordeel
6/10

Nagoya mist de sfeer en fantastische bezienswaardigheden zoals veel andere steden in de regio hebben. Toch is het een leuke tussenstop waar wel een aantal dingen te doen zijn.

Vervolg je reis

Vervolg je backpack reis naar een van onderstaande locaties.