Backpacken Rusland

Backpacken Rusland

Rusland is het grootste land ter wereld en is maar liefst bijna twee keer zo groot als de nummer twee Canada. Het westen van Rusland behoort tot het continent Europa en het grote oosten van het land tot Azië. Op BackpackenInAzie.nl willen we zoveel mogelijk bestemmingen in Azië beschrijven. Omdat veel backpackers met de Transmongolië Express van Rusland naar landen als Mongolië en China reizen beschrijven we Rusland zo uitgebreid mogelijk, om je goed te informeren over je reis. Rusland beschikt over een schitterende natuur en vele interessante bezienswaardigheden, wat het geschikt maakt voor een geweldige backpackreis.

Leuke locaties Rusland

Over Rusland

Rusland kent een lange en interessante geschiedenis. Ook de recente geschiedenis en politieke situatie is rumoerig te noemen. Wat je ook van de Russische politiek vindt, het is verstandig om je in het land hier niet te veel in te mengen. Kritiek op de regering wordt niet zo getolereerd als je dat thuis gewend bent. Wat betreft oppervlakte is Rusland dus het grootste land ter wereld, maar wat betreft inwoners staat het land ‘slechts’ op de negende plek. De meeste Russen wonen in het Europese westen van het land, terwijl het koude oosten een dunbevolkt gebied is.


Rusland


Rusland


Bestemmingen

Moskou is de hoofdstad van het land en is zeker een van de meest interessante steden voor reizigers. Het Rode Plein is heel bijzonder om te zien en het rechtvaardigt al een bezoek aan de stad. Bovendien begint in Moskou ook de Transsiberië Express, een populaire keuze onder backpackers. Moskou is echter niet de populairste stad van het land. Sint-Petersburg is de culturele hoofdstad en wordt het meest door toeristen bezocht. Terecht, want er is een enorme hoeveelheid aan prachtige bezienswaardigheden te vinden in de stad. Irkoetsk is een andere populaire bestemming. Dit komt met name omdat deze stad een tussenstop is van de Transsiberië Express en je vanuit hier het Baikalmeer kunt bezoeken. Je kunt er ook voor kiezen om het dorp Listvjanka als uitvalsbasis voor het Baikalmeer te gebruiken. Ook de steden Jekaterinenburg en Novosibirsk zijn leuke tussenstops als je de Transsiberië Express volgt.

Bezienswaardigheden

Veel van de mooiste bezienswaardigheden van Rusland liggen in de stad Sint-Petersburg. Hier zijn hoogtepunten als de Hermitage, het Winterpaleis, de Petrus-en-Paulusvesting en de Kazankathedraal te bewonderen. Ook in Moskou is er uiteraard genoeg te zien. Sla hier het Rode Plein en het Basiliuskathedraal zeker niet over. In de stad Kazan is het Kremlin van Kazan een niet te missen hoogtepunt.

Eten

Het eten in Rusland is zeker niet het hoogtepunt van je reis. Zeker als je het vergelijkt met de Aziatische keuken. De meeste standaard maaltijden zijn een redelijk saaie combinatie van vlees, groenten en aardappelen. Toch zijn er zeker enkele lekkere gerechten te krijgen. Probeer tijdens je reis zeker de Boeuf stroganoff, plov en borsjtsj. Als ontbijt kun je vaak lekkere Russische pannenkoeken krijgen.

Geld, kosten en budget

Je betaalt hier met de Russische roebel. Een roebel bestaat uit 100 kopeken. Financiële sancties hebben de Russische economie en haar munteenheid geen goed gedaan. Voor een euro krijg je tegenwoordig ongeveer negentig roebel terug, terwijl dit in 2013 nog zo’n veertig roebel was. Reizen door Rusland is dus aanzienlijk goedkoper geworden de afgelopen jaren. In de onderstaande tabel geven we een indicatie van je budget per dag. Op onze pagina over geldzaken in Rusland lichten we dit onderwerp verder toe.

Budget Backpacker Flashpacker Luxer
Overnachten € 15 € 19 € 27
Vervoer € 5 € 8 € 13
Eten en drinken € 9 € 12 € 16
Activiteiten € 7 € 11 € 14
Totaal € 35 € 50 € 70

Praktische zaken

Het belangrijkste wat je moet regelen voordat je naar Rusland gaat is een visum. Hoe lang je ook gaat, je dient over een visum te beschikken. Er is een toeristenvisum van 8 dagen en een visum van 30 dagen beschikbaar. Je kunt het visum zelf aanvragen via de Russische ambassade of het uitbesteden aan een visumbureau. Voor dit laatste betaal je uiteraard wat meer, maar omdat het verkrijgen van een Russisch visum wat ingewikkeld is raden we aan hiervoor te kiezen.

Rusland is een enorm land, met verschillende klimaatzones. Een eenduidige beste reistijd is daarom lastiger te bepalen. Voor de meeste reizigers zijn de lente en de herfst echter de beste maanden. In de zomer kan het ontzettend er ontzettend heet worden, terwijl het in de winter juist ijskoud wordt. In de overige maanden is het over het algemeen aangenamer.


Backpacken Rusland


Combineren met andere landen

Veel reizigers combineren een bezoek aan Rusland met Mongolië en China , door het volgen van de Transmongolië Express. Hierover in de volgende alinea meer. Rusland beschikt echter over veel meer buurlanden. Zo kun je ook een reis door Centraal-Azië maken door Rusland te combineren met buurland Kazachstan, om vanuit hier door te reizen naar Oezbekistan en/of Kirgizië.

Uitgelicht: met de trein door Rusland

Veel backpackers die Rusland bezoeken maken de onvergetelijke treinreis van Moskou naar Beijing. Dit is een unieke reis op zich, of een geweldige startpunt van een langere reis door Azië. Er zijn een aantal routes die je kunt volgen, die allemaal een eigen naam hebben. De Transsiberië Express en de Transmongolië Express zijn de bekendste routes. Maar je kunt ook de Transmantsjourije Express en de Transbaikal Express volgen. Een groot gedeelte van deze treinreizen gaat door Rusland. Je begint in Moskou, in het Europese gedeelte van het land, en reist snel door naar het Aziatische deel van het land. Bekende Russische stops aan de route zijn Perm, Jekaterinenburg, Omsk, Irkoetsk en Listvianka.

Regelen voor je reis

Regel onderstaande zaken voordat je vertrekt.