Listvjanka

Listvjanka

Het enorme Baikalmeer is een van de populairste bezienswaardigheden van Rusland, met name voor reizigers die de Transsiberië Express afleggen. Wie het Baikalmeer wil bezoeken kan Listvjanka als uitvalsbasis gebruiken. Dit kustdorpje met nog geen 2.000 inwoners bevindt zich op zeventig kilometer van Irkoetsk.

Baikalmeer

Het Baikalmeer is het diepste en grootste zoetwatermeer op de aarde. Het meer bevindt zich in het zuiden van Siberië. In totaal is het meer 640 kilometer lang en 80 meter breed. Qua oppervlak is het meer ongeveer even groot als het land België. Het meer wordt aan alle kanten omgeven door gebergten. Waar de naam vandaan komt is niet geheel bekend, maar vermoedelijk komt het uit de Jakoetse taal en betekent het ‘meer’ of ‘zee’. Dat is ook niet verwonderlijk. Wanneer je je bij het meer bevindt, is de overkant niet zichtbaar waardoor je eerder denkt op een oceaan uit te kijken. ‘s Winters is het meer bevroren en kun je er overheen lopen. Pas wel op voor onderkoeling, want de koude wind heeft er vrij spel. Dat gebeurde ook in 1920 toen de Witte legers zich terug trokken over het bevroren meer en velen de overkant niet haalden. In het verre verleden hebben Aziatische nomadische stammen zich rondom het meer bevestigd. Omstreeks 1900 werd de Trans-Siberische spoorlijn er langs aangelegd.


Listvjanka


Bezienswaardigheden

Listvjanka is een lintdorp dat zich uitstrekt langs de westelijke zuidkust van het Baikalmeer. In het dorp bevinden zich een handjevol restaurants en tevens zijn er wat Aziatisch ogende marktjes. Vanuit Listvjanka kun je boottochten maken over het meer. Je kunt tevens trekkings ondernemen en is er een kabelbaan om een mooi uitzicht te aanschouwen. Dam is er ook het Baikal museum, een klein museum over de geschiedenis en flora en fauna van het meer. Je bent hier in een klein uur doorheen.

Hier houdt het op. Listvjanka is de basisplek waar alle bezoekers van het Baikalmeer vanuit Irkoetsk als eerst arriveren. Voor een dergelijke plaats verwacht je wel iets meer. Helaas is het grote meer zelf het enige wat dit dorp te bieden heeft.

Tocht rondom Baikalmeer

Wie weinig tijd heeft om het Baikalmeer aan te doen, is alsnog op Listvjanka aangewezen. Mocht je een echte natuurliefhebber zijn en wil je meerdere plekken van dit reusachtige meer aanschouwen, dan raden we je aan een auto te huren en een rondtocht om het meer te maken. Gezien de grootheid van dit meer, zal dit een flinke onderneming zijn, maar wie het ervoor over heeft, is het dubbel en dwars waard.


Baikalmeer


Overnachten in Listvjanka

Listvjanka biedt genoeg overnachtingsmogelijkheden. Vanwege de vele toeristen uit zowel binnen- als buitenland liggen de prijzen iets hoger, maar tussen de tien en twintig euro per nacht kun je zeker wel ergens terecht. Zoek vooraf goed uit waar je moet zijn. Ook wij dachten onze accommodatie te vinden door een simpele pin op de digitale kaart, maar kwamen bedrogen uit. De naam van de plek tijdens het boeken kan soms anders zijn dan de naam op het bordje op locatie. Bekijk dus vooraf wat foto’s op het internet zodat je je niet helemaal suf hoeft te zoeken.

Hoe kom ik er?

Vanaf het busstation in Irkoetsk rijden dagelijks meerdere bussen naar Listvjanka.

Ons oordeel
5/10

Het Baikalmeer is prachtig, maar het dorpje is weinig aan en biedt te weinig voor toeristen.

Vervolg je reis

Vervolg je backpack reis naar een van onderstaande locaties.