Moskou

Moskou

Moskou is de hoofdstad van Rusland. Het is wellicht niet zo’n indrukwekkende stad als het fraaie Sint Petersburg, maar toch heeft Moskou veel te bieden voor toeristen. Het is een grote stad, met interessante bezienswaardigheden en activiteiten. Bovendien is de stad het opstappunt van de bij backpackers geliefde Transsiberië Express.

Over Moskou

Eind elfde eeuw werd Moskou gesticht. Moskou was eeuwenlang de Russische hoofdstad, maar moest de titel begin achttiende eeuw aan Sint-Petersburg afstaan. Tijdens de inval van Napoleon in 1812 werd Moskou veroverd en brandde de stad grotendeels af. Na de Russische Revolutie van 1917 werd Moskou weer de hoofdstad van het land. Moskou werd het centrum van het Sovjet-rijk, vanwaar de bevelen van dictator Josef Stalin werden gegeven. Veel historisch erfgoed ging verloren toen Stalin zijn grootschalige bouwprojecten liet realiseren. Tijdens de Tweede Wereldoorlog viel Moskou nét niet in Duitse handen en bleef daarmee vrij ongeschonden van het oorlogsgeweld. In de jaren 50 en 60 is de stad flink verbouwd en daarbij ging nog een deel van de oude schoonheid verloren om plaats te maken voor betonnen woontorens. Tegenwoordig is Moskou de meest dichtbevolkte stad in Europa (op Istanbul na) en huisvest met dertien miljoen inwoners een tiende deel van de Russische bevolking! De stad kan dus met recht een metropool genoemd worden.


Moskou

De prachtige Basiliuskathedraal


Moskou

Het Rode Plein, met daaraan de Basiliuskathedraal en het Kremlin


Bezienswaardigheden in Moskou

Dé bezienswaardigheid van Moskou is het Rode Plein. Anders dan je zou denken, komt de naam ‘Rode’ niet van het communisme of de nabijgelegen roodkleurige gebouwen, maar vanwege het feit dat het Russisch woord voor rood (krasnyj) vroeger ook ‘mooi’ betekende. ‘Mooi Plein’ zou dus de officiële naam zijn, dat later is verbasterd tot het Rode Plein.

Op het Rode Plein bevindt zich het mausoleum van Vladimir Lenin. De Russische revolutionair is na zijn dood in 1924 opgebaard en kan beschouwd worden. De toegangsdagen en -tijden verschillen. Wij raden je aan er op de bonnefooi heen te gaan en er het beste van te hopen. Tegenover het mausoleum bevindt zich het warenhuis Goem (ГУМ). Het stamt uit eind negentiende eeuw en werd na de communistische machtsovername een staatsbedrijf. Anno nu heeft het warenhuis zijn oude grandeur terug en huisvest vele dure modezaken. Ook als je er niet komt om te shoppen, is het een bijzondere plek om te aanschouwen, vanwege de grootschaligheid. De iconische Basiliuskathedraal aan de zuidkant van het plein mag je ook niet missen. Aan de noordkant bevindt zich het eveneens iconische rode gebouw, waarin je het Nationaal Historisch Museum vindt.

Naast het Rode Plein ligt ook het Kremlin Complex. Daar heeft door de jaren heen de Russische regering gezeten en dat is nog steeds het geval. De regeringsgebouwen zijn niet toegankelijk, de religieuze gebouwen wel. Binnen het Kremlin bevinden zich ook de Tsarenklok en het Tsarenkanon. Er kunnen losse of combinatietickets gekocht worden. Iedere dag – behalve op donderdag – geopend.

Het Gorkipark ligt aan de rechteroever van de rivier Moskva. Een positief aspect van de communistische overheid was het aanleggen van grote parken. Het Gorkipark is ontstaan uit het samenvoegen van bestaande tuinen en uitgegroeid tot een groot groengebied met attracties en eveneens een plek om tot rust te komen.

Voor wie kennis wil maken met het duistere verleden van Rusland moet een bezoek brengen aan het Goelag Museum. Dit moderne museum biedt een indrukwekkend beeld van de miljoenen Sovjetburgers die ten tijde van Stalins macht naar kampen werden gestuurd in de verste uithoeken van de Sovjet-Unie.

Een andere mooie kerk is de Christus Verlosserkathedraal. De kerk is de grootste Russisch-orthodoxe kerk ter wereld. De witte gevel en de mooie koepels maken het een fraai gebouw. Bovendien is de kerk mooi gelegen aan de rivier nabij het Rode Plein.


Moskou

Het Kremlin gezien vanaf het water


Moskou

De Christus Verlosserkathedraal


Arbat

Een must see in Moskou is de straat Arbat. Dit is de bekendste straat van de hoofdstad. Deze straat is een toeristische trekpleister en bevat veel restaurants en winkels. Je typische set matroesjka poppen vind je hier.

Vervoer in Moskou

Binnen het centrum van de stad kun je veel afstanden lopend afleggen. Veel van de belangrijkste bezienswaardigheden liggen op loopafstand van elkaar. Voor grotere afstanden kun je gebruik maken van de metro. Er is een uitgebreid metronetwerk, waarmee je snel en goedkoop door de stad reist. Dit is bovendien nog een leuke ervaring ook, gezien sommige stations al bezienswaardigheden op zich zijn. Bekijk bijvoorbeeld het prachtige Komsomolskaya station. Er is een redelijk goede aanduiding van de stations en informatie in het Engels. Ook kun je in Moskou gebruik van de bus, taxi’s, trams en een moderne monorail die rondom de stad rijdt.


De moderne skyline van Moskou


Overnachten in Moskou

Hostel prijzen liggen tussen de zes en tien euro. Kijk even wat voor soort hostel het is. Sommige hostels herbergen veel werkende Russen die een andere mindset hebben dan jij als backpacker. Zoek daarom een plek uit waar veel toeristen komen voor de ultieme sfeer. Op Booking.com vind je het meeste aanbod en kun je gemakkelijk een kamer of een bed reserveren.

Hoe kom ik er?

Moskou beschikt over meerdere grote, internationale vliegvelden. Vanuit heel Europa en Azië kun je voor een goede prijs naar de Russische hoofdstad vliegen. Bekijk ook onze tips over het boeken van vliegtickets naar Rusland.

Vanuit heel Rusland kun je met de trein naar Moskou reizen. Vanuit Sint Petersburg is het ongeveer vier uur met de hogesnelheidstrein.

Ons oordeel
7/10

Moskou oogt bij vlagen als een kille stad, maar heeft genoeg te bieden om jezelf een aantal dagen te vermaken.

Vervolg je reis

Vervolg je backpack reis naar een van onderstaande locaties.