Backpacken Nepal

Backpacken Nepal

Nepal staat vooral bekend om de geweldige trekkings en hikes die je door het Himalaya gebergte kunt maken. Daarnaast maken de eeuwenoude cultuur, bijbehorende tradities en vriendelijke inwoners het land een bezoek waard. Een bezoek aan het Himalaya gebergte is een absoluut hoogtepunt van je backpack reis door Azië en de vriendelijke mensen, uitdagende outdoor activiteiten en schitterende natuur zorgen ervoor dat je Nepal in je hart sluit.

Leuke locaties Nepal

Over Nepal

Het land heeft pas in 1951 de grenzen opengesteld voor buitenlanders. Sindsdien bezoeken reizigers vanuit de hele wereld het land. Nepal is echter niet voor elke backpacker geschikt. Diegene die vooral komt om te feesten en te relaxen, zal in Nepal waarschijnlijk niet de beste tijd hebben. Voor degenen die vooral interesse hebben in de cultuur en natuur is het een geweldige ervaring. In tegenstelling tot veel andere Zuidoost-Aziatische landen, is Nepal nooit een kolonie geweest. Het land heeft haar eigen identiteit en cultuur behouden. De Nepalezen leven tussen de vele bergen nog op dezelfde wijze als ze eeuwen geleden deden. De eeuwenoude tradities, de fascinerende cultuur en de religieuze vrijheid maken het land fantastisch voor cultuurliefhebbers. Daarbij komt dat de Nepalezen een leuk reisgezelschap zijn. De bevolking is namelijk vriendelijk, beleefd en behulpzaam. De natuur is ook nog eens ongekend mooi. Het Himalaya gebergte en de vele trekkings die je daar doorheen kunt maken, trekken veel hikers en wandelaars aan. Om het land te verkennen, raden we aan om minimaal twee weken uit te trekken. Heb je geen haast, blijf dan drie weken.


Nepal


Backpacken Nepal


Bestemmingen

Je eerste ervaring met Nepal en de cultuur van het land zal waarschijnlijk in Kathmandu zijn. Een leuke bezigheid is hier om mensen te kijken. Je ziet de inwoners in prachtige kleurrijke kledij, of mensen die druk bezig zijn hun tijgerbalsem op straat te verkopen. Je leert hoe Nepalezen wonen, werken en leven. Deze hoofdstad ligt samen met twee andere belangrijke steden (Patan en Bhaktapur) in de Kathmandu Vallei. De vele verschillende kleuren, oude tempels en paleizen geven deze vallei iets bijzonders. Kom je – net als velen – naar Nepal voor de prachtige trekkings? Dan is het aannemelijk dat je Annapurna bezoekt. Voor een trek door het Himalaya gebergte is het Annapurna gebied erg populair. Gebruik als uitvalsbasis de tweede stad van Nepal, genaamd Pokhara. De leuke sfeer in de stad en de vele barretjes en restaurantjes maken de stad sowieso prima vertoeven.

Bezienswaardigheden

Er zijn in Nepal enkele bouwwerken te vinden die je zeker moet bekijken als je in het land. De meeste hoogtepunten zijn echter natuurlijke bezienswaardigheden, zoals het prachtige berglandschap of een nationaal park, zoals het Chitwan National Park. Met heel veel geluk spot je hier een neushoorn en/of een Bengaalse tijger. In de hoofdstad Kathmandu zijn meerdere prachtige tempels, paleizen en fraaie pleinen te bewonderen. Een bestemming die steeds meer populariteit onder toeristen wint, is Lumbini. Het is namelijk de geboorteplaats van Gautama Boeddha, de stichter van het boeddhisme. Er zijn enkele gebouwen die te maken met deze bijzondere voormalige inwoner.

Eten

De Nepalese keuken is te vergelijken met de Indiase keuken en is tevens bijzonder lekker. Je eet er veel curry’s, gefrituurde hapjes en soep. Er wordt veel vegetarisch gegeten en de heilige koe wordt hier al helemaal niet geslacht. Dal Bhat is het nationale gerecht van Nepal. Dit is een curry met linzen en rijst, dit wordt vaak geserveerd met chapati (platbrood). Streetfood wordt over het algemeen afgeraden vanwege de matige hygiëne, maar gelukkig zijn er genoeg leuke restaurants te vinden.Geld, kosten en budget

Je betaalt met Nepalese rupee. Je doet er verstandig aan om altijd wat cash geld bij je te hebben, want de pinautomaten werken niet altijd mee. Doordat Nepal een arm land is, is het voor reizigers een goedkoop land om doorheen te trekken. In de onderstaande tabel geven we een indicatie van je budget per dag. Op onze pagina over geldzaken in Nepal lichten we dit onderwerp verder toe.

Budget Backpacker Flashpacker Luxer
Overnachten € 8 € 14 € 22
Vervoer € 3 € 5 € 8
Eten en drinken € 5 € 8 € 12
Activiteiten € 7 € 13 € 20
Totaal € 23 € 40 € 62

Praktische zaken

Houd bij het plannen van je reis zeker rekening met het klimaat. De moesson slaat in de zomer hard toe en kan hele wegen doen overstromen. Bekijk onze tips over de beste reistijd Nepal om goed voorbereid te zijn. Doordat het Himalayagebergte in het land overheerst, zijn wegen moeilijk te bouwen en is een goede infrastructuur moeilijk aan te leggen. Toch is het vervoer prima geregeld. De (lokale) bus is het populairste vervoermiddel onder backpackers. Het aanbod accommodaties kan op sommige plaatsen beperkt zijn. Echter, vooral in de grotere steden zijn er genoeg mogelijkheden om te overnachten, waarbij je vaak voor €10 een fijne kamer hebt.


Nepal


Combineren met andere landen

Het land is omringd door China en India. De Chinese regio Tibet grenst aan Nepal en beschikt over een landgrens. Als toerist is het echter heel lastig om deze grens over te steken. Vanuit India kun je wel makkelijker over land naar Nepal reizen. Bij alle landgrenzen krijg je bij aankomst een visum-on-arrival.

Uitgelicht: trekkings door Nepal

Trektochten in Nepal staan bekend als de beste ter wereld. Het is dus geen wonder dat het land een enorme aantrekkingskracht op bergbeklimmers en wandelaars heeft. In de Himalaya kun je fantastische meerdaagse trektochten doen. De Ghorepani en de Jomson zijn gerenommeerde tochten, maar de populairste (en zware!) tochten zijn het Annapurna Circuit en de Mount Everest Trek. Door het hele land zijn overigens leuke wandelroutes uitgezet. Hoewel ze je niet allemaal naar enorme hoogtes brengen, is het wel een manier om het mooie landschap van Nepal te ontdekken. Voor welke trekking je kiest, is afhankelijk van je conditie en de moeilijkheidsgraad van de trekking. Heb je een normale conditie, dan kun je prima een trekking maken in de lagere gebieden of rondom Pokhara. Wanneer je meer en meer de Himalaya ingaat, zal logischerwijs de moeilijkheid toenemen. Je bent immers langer onderweg om je eindpunt te bereiken. Train voor je vertrek goed en je zal merken dat je het beter volhoudt. Ben je wel van plan de bergen in te gaan, dan kun je dit het beste doen in maart en april. Van oktober tot en met april heb je goed weer om trekkings te maken. Dan is het namelijk droger en de temperatuur aangenaam.

Ons oordeel
8/10

Je bezoekt Nepal met name om trekkings te maken. Deze tochten zijn dan ook geweldig en alleen al de moeite waard om Nepal te bezoeken. Ook de vriendelijke mensen en fraaie bezienswaardigheden maken Nepal een fijn land.

Regelen voor je reis

Regel onderstaande zaken voordat je vertrekt.

Nieuwste blogartikelen Nepal