Eten in Nepal

Eten in Nepal

In Nepal hoef je geen culinaire hoogstandjes te verwachten – de nationale keuken is er relatief eenvoudig. Nepal is een relatief arm, bergachtig land en daar is het eten op aangepast. Opvallend is dat er in het land geen rundvlees wordt gegeten; Nepal is een hindoestaat en dat betekent dat de koe er heilig is en er geen runderen worden geslacht. Goed nieuws voor vegetariërs; vega eten in het land is volkomen normaal.

Lekkerste Nepalese gerechten

Dal Bhat is hét nationale gerecht van Nepal. De linzensoep met rijst en curry wordt door een groot deel van de bevolking zowel ’s middags als ’s avonds gegeten. Het is een belangrijke bron van proteïne voor Nepalezen, die vaak alleen bij speciale gelegenheden vlees eten. Volgens de traditie kan je gratis extra porties krijgen van de maaltijd, tot je volledig verzadigd bent. Ander populair eten is Chapati (plat brood), Thukpa (Tibetaanse noedelsoep) en Sel Roti, een soort Nepalese donut.

Dit zijn de bekendste Nepalese gerechten:

Gerecht: Pittigheid: Beschrijving:
Aloo Ko Achar Pittige aardappelsalade..
Chapati Dun, plat brood wat je vaak als bijgerecht krijgt in Nepal.
Dal Bhat Vegetarische hapjes met rijst en linzensoep.
Momo Nepalese dumplings met verschillende vullingen.
Pakaayeko Masu Curry met vlees en veel kruiden.
Pani Puri Een populaire snack; gefrituurd brood gevuld met aardappelen en kruiden.
Samosa Gefrituurd deeg met verschillende vegatrische en vlees vullingen.
Bun Thit Nuong Een salade met noedels, vissaus, veel kruiden en varkensvlees.
Sel Roti De Nepalese variant van de donut.
Tarkari Pittige groentencurry met linzen.
Thupaka Vegetarische noedelsoep.

Eten Nepal


De kosten

Doordat de Nepalese bevolking relatief arm is, is eten bij lokale tentjes extreem goedkoop. Voor één euro of minder kun je zo een bord Dal Bhat krijgen, en ook ander eten is niet duur. Met vijf euro kun je prima een dag doorkomen wat betreft eten. Let er wel op dat de prijzen stijgen zodra je het Himalaya-gebergte ingaat – het eten moet inmiddels de berg op worden gesjouwd. Ook restaurants, en met name de internationale, zijn vanzelfsprekend een stuk duurder. Toch ben je daar ook voor €5 à €10 wel klaar.

Uit eten in Nepal

De hoofdstad Kathmandu en het iets kleinere Pokhara zijn populaire toeristenbestemmingen in Nepal, en daardoor zijn er in de steden veel internationale restaurants te vinden. Aziatisch is er vanzelfsprekend populair, maar een pizza is daar ook prima te krijgen. Tips voor restaurants in deze steden vind je hier en hier.

Streetfood

Het eten bij straattentjes in Nepal is zeker mogelijk, maar wordt vaak afgeraden. Nepal heeft nou eenmaal een andere standaard wat betreft hygiëne, en daar kan je als westerling problemen mee krijgen. Let erop dat eten niet lang op dezelfde plek ligt en eet het liefst alleen dingen die vers gemaakt worden nadat je hebt bestelt – helemaal vlak voor een grote trektocht.


Dal Bhat


Drinken

De nationale drank in Nepal is chai; thee gevuld met melk en veel suiker. Ook de yoghurtdrank lassi wordt graag gedronken. De alcoholische drank Tonghba is vooral populair in de bergen in Oost-Nepal, maar er is ook bier te verkrijgen van bijvoorbeeld het merk Everest (heel toepasselijk).

Kookcursussen

Wie graag vegetarisch wil leren koken, is in Nepal aan het juiste adres. Door de Indiase en Tibetaanse invloeden zijn inwoners in het land gek op kruiden, groenten en curry’s. Locals leggen je graag uit hoe ze hun maaltijden bereiden, de meeste scholen vind je in de steden Kathmandu en Pokhara. Op Cookly.me kun je de kookcursussen bekijken en gelijk reserveren.

Lees verder over Nepal