Lumbini

Lumbini

Lumbini is een opkomende toeristische bestemming in Nepal. Lumbini is bekend omdat het de geboorteplaats is van Gautama Boeddha. Gautama Boeddha is de stichter van het boeddhisme. Het ligt in het zuiden, dicht bij de grens van India. Het is wereldwijd een van de belangrijkste bedevaartplaatsen voor boeddhisten. Sinds 1997 staat Lumbini op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Veel toeristen slaan Lumbini over maar de laatste jaren bezoeken steeds meer mensen deze locatie in Nepal. Lumbini is zelf maar klein, een hoofdstraat met een aantal hotels/hostels en eetgelegenheden.

Wat is er te doen?

Je kunt alles te voet of per fiets verkennen. Overal kun je fietsen huren en dit is de meest makkelijke en handige manier om de bezienswaardigheden te zien. Als je een lange busrit hebt gehad heb je waarschijnlijk niet de tijd om alles te zien, maar in twee dagen haal je het makkelijk om alles te zien.

De geboorteplek van Boeddha:
De belangrijkste bezienswaardigheid in Lumbini is natuurlijk de plek waar Boeddha geboren is. Binnen in de Mayadevi tempel vind je de markering die de exacte plek aangeeft. Buiten de tempel zie je nog een Ashokan pilaar met oude inscripties van Nepal. Verder kun je de heilige boom zien, Bodhi en de Heilige vijver, de Pushkarini. Boeddha had zijn eerste bad in deze vijver.

Het tempelterrein:
Hier kun je best een dag rondfietsen en verschillende kloosters uit de hele wereld bezoeken. Verschillende kloosters worden nog gebouwd. Het gebied is heilig en er mogen geen hotels of restaurants gebouwd worden. Pak de fiets en bewonder de verschillende kloosters. Het is mooi om te zien hoe verschillend ze zijn.


Lumbini


Lumbini


Lumbini


Gedragsregels

Het is gepast om je schouders en benen te bedekken als je de tempels bezoekt. Daarnaast is het goed om te weten dat je altijd met de klok mee rondom een stoepa loopt. En natuurlijk beklim nooit de beelden of andere heilige voorwerpen maar heb respect.

Overnachten in Lumbini

Wil je dichtbij de bedevaart overnachten dan zijn er een aantal hostels en hotels. Qua prijs en kwaliteit is het even anders dan de overige steden in Nepal. Waar je in Kathmandu een goede kamer hebt voor een goedkope prijs, krijg je Lumbini wat mindere kwaliteit. Nu zul je ook niet heel lang in Lumbini verblijven waarschijnlijk, dus voor één of twee nachten is het prima te doen. Je merkt het verschil dat Kathmandu het toerisme al jaren gewend is en Lumbini het pas enkele jaren aantrekt.


Lumbini


Hoe kom ik er?

Vanuit Pokhara en vanuit Chitwan gaan er dagelijks meerdere bussen naar Lumbini. De wegen zijn niet al te best dus reken op een aantal uur in een hobbelende bus zitten zonder goed werkende airco of comfortabele stoelen. Ook vanaf Kathmandu kun je Lumbini bezoeken (tien uur in de bus).

Vervolg je reis

Vervolg je backpack reis naar een van onderstaande locaties.