Backpacken Mongolië

Backpacken Mongolië

Mongolië is het dunbevolkste land in de wereld. Alleen daarom al is het een compleet andere ervaringen dan alle andere landen waar je ooit geweest bent. De hoofdstad Ulaanbaatar is een grote stad met veel bezienswaardigheden en faciliteiten. Buiten deze stad is is het voornamelijk veel leegte, maar het zijn juist deze grote lege vlaktes die het land zo bijzonder maken. Een fantastische manier om het land te bezoeken is door de Transmongolië Express te nemen. Deze treinreis laat je een paar van de hoogtepunten van Mongolië zien en brengt je verder naar het mooie Beijing.

Over Mongolië

Omringd door Rusland en China, bestaat het land vooral uit gigantische lege vlakken land. Van de drie miljoen inwoners die Mongolië heeft wonen er maar liefst 1,5 miljoen in de hoofdstad Ulaanbaatar. Deze stad is echter niet de reden dat je het land bezoekt. Het zijn de uitgestrekte vlaktes, de prachtige natuur en het bijzondere nomadenleven dat Mongolië zo speciaal maakt. Als je het echte Mongolië wilt ervaren doe je er goed aan om zowel de hoofdstad als gebieden in de rest van het land te bezoeken.


Mongolië


Backpacken Mongolië


Bestemmingen

Ulaanbaatar is de enige echte stad in Mongolië en is een wereld van verschil met de rest van het land. Je ziet hier nog wel wat traditionele gebruiken terug maar de stad, en met name de jeugd, wordt steeds westerser. Het is hier dan ook gewoon druk en je staat er vaak in de file. Doordat Mongolië lang werd gecontroleerd door de Russische Communistische Partij zie je de typische grijze, communistische stijl nog volop terug. Gelukkig zie je in de stad en de nabije omgeving ook een aantal leuke bezienswaardigheden.

Bezienswaardigheden

Naast het eerder genoemde Ulaanbaatar waar veruit de meeste bezienswaardigheden liggen zijn er ook nog een aantal andere locaties interessant. Als je wat meer van het landschap van Mongolië wilt zien kun je naar de provincies Arkhangai en Khovsgol waar je aantal prachtige meren en rivieren tegenkomt. Bekijk ons overzicht van de mooiste bezienswaardigheden in Mongolië.

Trekking

Een must do in Mongolië is het maken van een meerdaagse trekking. Je kunt het land op vele unieke manieren verkennen; denk bijvoorbeeld aan een kamelen- of paardentocht. Het bergachtige, fraaie landschap leent zicht perfect voor lange wandelingen of andere trekkings. Je kunt ter plekke tours boeken, maar voor Mongolië is het makkelijker om online het een ander te regelen. Wij adviseren dan om naar Bookatrekking te kijken, waar je meerdere geweldige trekkings door Mongolië kunt boeken.


MongoliëGeld, kosten en budget

Je betaalt in Mongolië met de Mongoolse tugrik. Deze munt verliest de laatste jaren veel waarde ten opzichte van de euro, waardoor reizen in Mongolië veel goedkoper is geworden. De kosten voor accommodaties, simpel eten en kort vervoer liggen laag. Omdat het wel zo leuk is om verschillende tours te maken in Mongolië ben je hier wel meer geld voor kwijt. In de onderstaande tabel geven we een indicatie van het benodigde budget per dag. Op onze pagina over geldzaken in Mongolië lichten we het onderwerp verder toe.

Budget Backpacker Flashpacker Luxer
Overnachten € 7 € 11 € 20
Vervoer € 6 € 9 € 14
Eten en drinken € 8 € 10 € 14
Activiteiten € 9 € 12 € 17
Totaal € 30 € 42 € 65

Praktische zaken

Backpacken in Mongolië is een totaal andere ervaring dan bijvoorbeeld in Thailand. Openbaar vervoer is niet of nauwelijks aanwezig. Zeker als je buiten Ulaanbaatar wilt gaan zul je echt een auto met huren. Dit kan inclusief bestuurder of je kunt zelf rijden, gelukkig hoeft dit niet al te veel geld te kosten. Eenmaal dit geregeld is backpacken hier prima te doen. Voor een goedkoop guest house moet je soms wat zoeken maar ze zijn wel degelijk aanwezig en anders zijn er ook genoeg goed betaalbare middenklasse hotels. Je hebt een visum nodig om Mongolië binnen te mogen. Hier dien je voor je vertrek het een en ander voor geregeld te hebben. In de winter kan het ontzettend koud worden in het land. We raden aan om deze periode te vermijden. De zomer is de beste reistijd voor Mongolië, maar ook in de lente en herfst kun je het land prima bezoeken.

Uitgelicht: het nomadenleven

Ongeveer een derde van de bevolking van Mongolië zijn nomaden. Deze hebben geen vaste verblijfplaats maar trekken samen met hun vee het land door. We kunnen geen land bedenken dat hier beter voor geschikt is dan Mongolië. Deze levensstijl is echter langzaam aan het verdwijnen. De jonge nomaden verkiezen steeds vaker een leven in de stad boven het nomadenleven. Toch is de veeteelt nog de belangrijkste inkomstenbron van het land en gezien de huidige infrastructuur zullen de nomaden voorlopig nog zeker in grote getallen aanwezig blijven.

Regelen voor je reis

Regel onderstaande zaken voordat je vertrekt.