Backpacken Mongolië

Backpacken Mongolië

Mongolië is het meest dunbevolkte land in de wereld. Alleen daarom al is het een compleet andere ervaringen dan alle andere landen waar je ooit geweest bent. Omringt door Rusland en China, bestaat het land vooral uit gigantische lege vlakken land. Van de drie miljoen inwoners die Mongolië heeft wonen er liefst 1,5 miljoen in de hoofdstad Ulaanbaatar. Als je het echte Mongolië wilt ervaren doe je er goed aan om zowel de hoofdstad als gebieden in de rest van het land te bezoeken.

Ulaanbaatar

Ulaanbaatar is de enige echte stad in Mongolië en is een wereld van verschil met de rest van het land. Je ziet hier nog wel wat traditionele gebruiken terug maar de stad, en met name de jeugd, wordt steeds westerser. Het is hier dan ook gewoon druk en je staat er vaak in de file. Doordat Mongolië lang werd gecontroleerd zie je de typische grijze, communistische stijl nog volop terug. Gelukkig zie je in de stad en de nabije omgeving ook een aantal leuke bezienswaardigheden.

Nomaden

Ongeveer een derde van de bevolking van Mongolië zijn nomaden. Deze hebben geen vaste verblijfplaats maar trekken samen met hun vee het land door. We kunnen geen land bedenken dat hier beter voor geschikt is dan Mongolië. Deze levensstijl is echter langzaam aan het verdwijnen. De jonge nomaden verkiezen steeds vaker een leven in de stad boven het nomadenleven. Toch is de veeteelt nog de belangrijkste inkomstenbron van het land en gezien de huidige infrastructuur zullen de nomaden voorlopig nog zeker in grote getallen aanwezig blijven.

Backpacken in Mongolië

Backpacken in Mongolië is een totaal andere ervaring dan bijvoorbeeld in Thailand. Openbaar vervoer is niet of nauwelijks aanwezig. Zeker als je buiten Ulaanbaatar wilt gaan zul je echt een auto met huren. Dit kan inclusief bestuurder of je kunt zelf rijden, gelukkig hoeft dit niet al te veel geld te kosten. Eenmaal dit geregeld is backpacken hier prima te doen. Voor een goedkoop guesthouse moet je soms wat zoeken maar ze zijn wel degelijk aanwezig en anders zijn er ook genoeg goed betaalbare middenklasse hotels.

Regelen voor je reis

Regel onderstaande zaken voordat je vertrekt.

Bezienswaardigheden

Naast het eerder genoemde Ulaanbaatar waar veruit de meeste bezienswaardigheden liggen zijn er ook nog een aantal andere locaties interessant. Als je wat meer van het landschap van Mongolië wilt zien kan je naar de provincies Arkhangai en Khovsgol waar je aantal prachtige meren en rivieren tegenkomt.

De Transmongolië Express

Een fantastische manier om het land te bezoeken is door de Transmongolië Express te nemen. Deze treinreis laat je een paar van de hoogtepunten van Mongolië zien en brengt je verder naar het mooie Beijing.

Wees sociaal