Visum Mongolië

Visum Mongolië

Mongolië is een bijzonder en tamelijk onontdekt land, maar het is zeker een land dat een plaatsje verdient op de wensenlijst van avontuurlijke backpackers. Van droge woestijnen tot berglandschappen, Mongolië heeft vooral op het gebied van natuur veel te bieden. Hoe lang je in dit uitgestrekte land kunt blijven en hoe je een visum voor Mongolië krijgt, lees je hieronder.

Visum Mongolië

De visumvoorwaarden voor Mongolië zijn de laatste jaren diverse keren veranderd, maar in de huidige situatie heb je een visum nodig om het land binnen te gaan. Je kunt kiezen voor een ‘single entry’ of ‘double entry’ visum. In beide gevallen kun je per keer maximaal dertig dagen in het land blijven.

Hoe krijg je een visum voor Mongolië?

In tegenstelling tot veel andere Aziatische landen, kun je je visum voor Mongolië niet bij aankomst krijgen maar dien je dit van tevoren aan te vragen. Dit kan bij de Mongoolse ambassade in Brussel of online. Bij de ambassade betaal je €60 voor een ‘single entry’ visum voor dertig dagen en €100 voor een ‘double entry’ visum.


Visum Mongolie


Mogelijkheid om te verlengen

Eenmaal in Mongolië, kun je je visum eenmalig verlengen met nog eens dertig dagen. Je moet je daarvoor wel binnen zeven dagen na aankomst melden bij de Immigration Agency in de hoofdstad Ulaanbaatar. Houd er rekening mee dat het visum maar eenmaal verlengbaar is, dus je kunt maximaal zestig dagen in Mongolië blijven. De verlenging kost €35.

Overstay

De overheid in Mongolië deelt geldboetes uit aan hen die te lang in het land blijven. Het gaat om een bedrag van $4 per dag. Er zijn gevallen bekend waarbij reizigers na een overstay van twee maanden uitgezet werden en een aantal jaar niet meer welkom waren. Het is, kortom, verstandig om je aan de regels te houden.

Grensovergangen

Hoewel Mongolië een enorm land is, grenst het uitsluitend aan Rusland en China. Bij de volgende grensovergangen kun je als toerist oversteken.

Tussen Rusland en Mongolië zijn er zes open overgangen:

  • Van Tashanta (Rusland) naar Tsagaannuur (Mongolië)
  • Van Khyagt (Rus) naar Altanbulag (Mon)
  • Van Naushki (Rus) naar Sukhbaatar (Mon): per trein
  • Van Solovyevsk (Rus) naar Ereentsav (Mon)
  • Van Mondy (Rus) naar Turt (Mon)
  • Borshoo Border Station

Ook tussen China en Mongolië kun je bij diverse plaatsen de grens oversteken.

  • Yarant Border Station
  • Van Erenhot (China) naar Zamiin-Uud (Mongolië)
  • Bayankhoshuu Border Station

Visa run

Door de noodzakelijke visumaanvraag, is een visa run onmogelijk. Je kunt het land pas weer binnengaan als je online of via een ambassade een nieuw visum hebt ontvangen.

Lees verder over Mongolië