Backpacken Bhutan

Backpacken Bhutan

Je hoort het wel over meer landen, maar over Bhutan kun je pas echt zeggen dat het een uniek land is. Gelegen in de Himalaya tussen India en Tibet is het logisch te noemen dat van een echte infrastructuur nauwelijks sprake is. Het is dan ook een van de minst ontwikkelde landen ter wereld. Het unieke aan Bhutan is dan ook dat de mensen hier, waarschijnlijk, minder problemen mee hebben dan je zou verwachten. Waar zo goed als elk regering in de wereld streeft naar zo economische welvaart heeft de koning van Bhutan gekozen voor ‘Bruto Nationaal Geluk’. Alle wetten en maatregelen zijn gericht om het geluk van de inwoners zo groot mogelijk te houden, echte economische groei is al tijden niet voor gekomen. Voor toeristen heeft dit ook veel gevolgen. Backpacken in Bhutan is dan ook eigenlijk nauwelijks meer backpacken te noemen. Door middel van strenge restricties op het bezoek van toeristen hoopt de regering het land zo puur mogelijk te houden en daarmee het geluk van eigen inwoners te verbeteren.

Backpacken in Bhutan

Waar wij hier van Backpacken in Azië je zo goed mogelijk informeren over backpacken in alle landen in Azië is het in Bhutan dus eigenlijk niet te doen. Aller eerst is het qua kosten voor verreweg het grootste deel van de backpackers niet te doen, of er moet aardig wat geld opzij voor worden gelegd. Je betaalt namelijk een bedrag van $200,- per dag om in Bhutan te mogen reizen. Oke dit is wel inclusief overnachtingen, maaltijden, een gids en een auto met chauffeur, maar het blijft natuurlijk ontzettend veel geld. De gids is bovendien ook echt een verplichting. Backpacken is voor ons en vele met ons vooral een gevoel van vrijheid, maar dit wordt met een verplichte gids toch al snel wat minder. Nu heb je wat meer vrijheid dan in Noord-Korea, maar echt gaan en laten waar je wilt is niet het geval.

Bezienswaardigheden in Bhutan

Tot zover de nadelen van een bezoek aan Bhutan. Als je wel de beslissing hebt genomen om wat extra geld opzij te leggen krijg je daar wel een hele bijzondere ervaring voor terug. Zo is de lokale bevolking verplicht om in het openbaar de nationale kleding te dragen, om de eeuwenoude tradities in stand te houden. Breng vooral een bezoek aan het Tiger’s Nest, gelegen in de vallei van Paro. Deze beroemde boeddhistische tempel is een lastige klim, maar absoluut de moeite waard. In de vallei zie je verder ook vele rijstvelden waar de zeldzame rode rijst wordt verbouwd.In de hoofdstad Thimpu kun je Tashi Cho Dzong bezoeken, een fascinerend klooster waarin ook de regering van Bhutan zit. Het is het grootste klooster van het land en er wonen ongeveer 2000 monniken in. Neem ook een kijkje in de school waar kinderen traditionele beroepen leren. Ondertussen kijk je je ogen uit naar de mooie versierde straten en merkwaardige maar interessante tradities.

Regelen voor je reis

Regel onderstaande zaken voordat je vertrekt.

Bhutan bezoeken

Zoals gezegd is het niet mogelijk om Bhutan op eigen houtje te bezoeken. De regering van Bhutan heeft een aantal reisorganisaties goedgekeurd om reizen te organiseren, via deze organisaties zal je dan ook je rondreis moeten boeken. Kijk de opties bij SNP, Fox en Riksja Bhutan.

Geld & kosten Bhutan

De nationale munteenheid van Bhutan is de Ngultrum. Deze Ngultrum is onder te verdelen in honderd cchertum. Voor een Euro krijg je momenteel rond de 70 Ngultrum terug. Echt veel in aanraking met deze munten zal je echter niet komen. De reizen naar Bhutan zijn dus inclusief alle maaltijden en overnachtingen waardoor je ter plekke weinig kosten hebt. Als je souvenirs of dergelijke wilt kopen zul je dit natuurlijk wel nog moeten betalen. Er zijn echter geen pinautomaten in Bhutan, zorg er daarom voor dat je Indiase Rupees of Amerikaanse Dollars op zak hebt; deze kun je ter plekke wisselen of soms gelijk mee betalen. Creditcards worden ook nauwelijks geaccepteerd. Het leven in Bhutan is relatief goedkoop. Vooral zaken als eten en drinken kost hier bijna niks. In de verder afgelegen gebieden gaan de prijzen echter wel omhoog. Maar vanwege de toeristische beperkingen blijft een bezoek aan Bhutan ontzettend duur.

Vervoer

Vervoer in Bhutan zit zo goed als altijd bij je reis inbegrepen en praktische tips hebben daardoor weinig zin. Interessant is het wel te zien hoe het vervoer hier geregeld wordt. Alles gaat met de auto of de bus, treinen en boten zijn niet aanwezig. Vanwege het bergachtige klimaat en de twijfelachtige kwaliteit van de wegen kan reizen door Bhutan bijzonder lang duren. 100 kilometer per uur rijden zit er hier zeker niet in. Afhankelijk van hoe groot de groep is waarmee je reist leg je afstanden per auto, minibus of bus af. De meeste groepen zullen via minibussen gaan. Gelukkig is alles inclusief chauffeurs want rijden door Bhutan lijkt ons absoluut geen pretje. Smalle wegen zonder markeringen en vangrails leveren vooral in de bergen gevaarlijke situaties op. Maar bedenk dat de chauffeurs er mee opgegroeid zijn en weten wat ze doet.

Wees sociaal