Tibet

Tibet

Tibet, het dak van de wereld, een wonderbaarlijke regio maar sinds 1950 bezet door China. Tot op de dag van vandaag merk je nog steeds verschillende complicaties, voor zowel jezelf als de Tibetanen zelf. Hoewel het terug de goede kant op gaat zijn er nog steeds een flink aantal beperkingen op het bezoeken van Tibet. Tegenwoordig kun je zowel in grote als kleine groepen reizen, zelfs groepen zo klein als 2 personen. Om Tibet echter binnen te geraken heb je wel een Travel Permit nodig, wat je het gemakkelijkste boekt via de reisbegeleider waarmee je zal reizen. Een reis naar Tibet is iets omslachtiger dan je gemiddelde backpack trip maar het zal zeker de moeite waard zijn.

Backpacken in Tibet

Hoewel het dus mogelijk is om met een reisgenoot Tibet te bezoeken is van echt backpacken nauwelijks sprake. Vergelijkbaar met een land als Bhutan ben je onder begeleiding van een gids. In tegenstelling tot een grote groep heb je met een ‘groep’ van twee wel invloed op de dingen die je bezoekt. Zo kun je bepalen waar je stopt om een foto te maken of om gewoon even van het uitzicht te genieten. Hou er wel rekening mee dat met twee personen reizen een stuk duurder is dan met vijftien mensen, je krijgt er echter wel meer voor terug. Sowieso is een reis Tibet vrij prijzig. Als je alles zo goedkoop mogelijk regelt – meer hierover in volgende alinea’s – ben je alsnog minimaal €500 kwijt voor een week.


Tibet


Lhasa

Lhasa is de hoofdstad van Tibet en, waarschijnlijk, het hoogtepunt van je reis door deze regio. Er zijn verschillende tempels, paleizen en andere bezienswaardigheden die je kunt bezoeken en ze zijn bijna allemaal even interessant. Toch is vooral het opnemen van de Tibetaanse cultuur en gebruiken wat je verblijf in Lhasa zo leuk maakt. Overigens kun je in Lhasa wel zonder gids rondlopen wat ook wel zo relaxt is.

Overnachten in Tibet

Een goedkope overnachting regelen in Tibet is niet nodig, want deze is inbegrepen in je tour.


Tibet


Permit Tibet regelen

Op eigen houtje naar Tibet vliegen en rondreizen zit er dus, helaas, niet in. De leukste en goedkoopste manier om Tibet te bezoeken is vanuit Chengdu, ook in China. Vanuit verschillende hotels, hostels en andere bedrijven kun je zowel je permit als je reis naar/door Tibet regelen. Er zit vaak wel een wachttijd van een paar dagen op voordat alles geregeld is maar als backpacker heb je deze tijd meestal wel. Bovendien is de trein reis vanuit Chengdu naar Lhasa eentje die je nooit zal vergeten, een schitterende rit en de hoogste treinreis ter wereld. Dit permit wordt op jouw naam gemaakt en heeft een vaste aankomst- en vertrekdatum vermeld. Je dient het ten alle tijden met je mee te hebben en hebt het onder andere nodig voor het inchecken bij een hotel en in de luchthaven. Vermeld echter niet dat je Tibet wilt bezoeken tijdens je visumaanvraag voor China, want dit zou voor complicaties kunnen zorgen. Als je China liever nog even links laat liggen, geen zorgen. Vanuit Kathmandu is je reis ook even makkelijk geregeld en hoef je je geen zorgen te maken over een Chinees visum.

Yamdrok Lake

Een kleine honderd kilometer van Lhasa ligt een van de drie grootste heilige meren van Tibet. Volgens Tibetaanse legende zou het meer door een godin gemaakt zijn. Er in zwemmen is daarom natuurlijk verboden. Het vormt wel een leuke daguitstap en ligt op de weg richting Mount Everest. Als je een beetje geluk hebt zie je misschien wel een local met een immense Tibetaanse Mastiff.


Tibet


Vervolg je reis

Vervolg je backpack reis naar een van onderstaande locaties.