Xi’an

Xi’an

Xi’an is de stad in China met de meeste historie. De stad is maar liefst twaalf eeuwen de hoofdstad van China geweest. Dankzij deze rijke geschiedenis kent het vele bezienswaardigheden. De beroemdste bezienswaardigheid in Xi’an is het Terracottaleger, maar dit is zeker niet het enige wat de stad heeft te bieden. Xi’an is gelegen in een driehoek met Beijing en Shanghai. Met de trein is Xi’an dan ook vanuit beide steden makkelijk te bereiken. Vooral de nachttrein vanuit Beijing is een goede manier om de stad te bereiken.

Terracottaleger

Het Terracottaleger is het hoogtepunt van Xi’an en tevens een van de leukere bezienswaardigheden in China. De duizenden beelden werden begraven naast het graf van Qin Shi Huangdi, de eerste keizer van China. Deze beelden – ruim 9000 – moesten een leger voorstellen, om de keizer te dienen in het leven na de dood. Wonderbaarlijk genoeg zijn alle beelden uniek; de beelden in levensgroot formaat hebben allen een eigen gezicht en kleding. Daarnaast zijn ze verdeeld in verschillende klassen, met aparte wapens. Dat dit allemaal in de derde eeuw voor christus werd gebouwd, maakt het des te meer bijzonder. Na de dood van de keizer en de daarop volgende opstanden werd het complex vernietigd. De beelden verdwenen onder de grond. Pas in 1974 vond een boer bij toeval de beelden, waarna het een van de belangrijkste archeologische ontdekkingen van de vorige eeuw werd. Vandaag de dag wordt er nog steeds gewerkt om de beelden op te graven en restaureren.

Er is een groot complex rond de beelden gebouwd, waar je wel een paar uur kunt doorbrengen. Helaas komen er ontzettend veel toeristen op het ‘leger’ af. Zoals wel meer bezienswaardigheden in China, voelt het daarom als iets waar je gehaast doorheen moet lopen, terwijl je al duwend een plekje probeert te veroveren voor een foto. Hierdoor kan het bezoek wat tegenvallen, maar blijft het nog steeds een bijzonder verhaal en zeker een must do bij je bezoek aan de stad.


Xian


Xi'an


Andere bezienswaardigheden

Hoewel het Terracottaleger de grootste bezienswaardigheid in Xi’an is, heeft de stad nog meer attracties. In hartje centrum vind je de Bell Tower en de Drum Tower. De klokken werden vroeger geluid bij zonsopgang en -ondergang, maar zijn nu een waar symbool in Xi’an. Zo is de cirkelvormige Bell Tower, gebouwd in 1348, de best bewaarde klokkentoren in China. Beide torens geven je een geweldig uitzicht over de stad. Hier vlakbij vind je ook de The Great Mosque; een van de grootste en belangrijkste moskeeën in China. De combinatie van Chinese en islamitische invloeden in het ontwerp maken de moskee uniek. Een andere populaire bezienswaardigheid is de Great Wild Goose Pagoda, gelegen in het zuiden van de stad. Dit is een van de grootste boeddhistische pagodes in China. Loop je 10 minuten verder, dan kom je bij het interessante Shaanxi historisch museum. We raden je bij het bezoeken van de bezienswaardigheden de lokale vakantieperiodes en feestdagen zoveel mogelijk te mijden. Dit omdat Xi’an een hele populaire bestemming is onder de lokale Chinese bevolking en het dan dus erg druk kan zijn.

Moslimwijk

Een van de hoogtepunten van de stad Xi’an is de centraal gelegen Moslimwijk. De sfeer is er goed en je kunt er heerlijk mensen kijken. Vooral in de avond is het hier goed vertoeven. Dan vind je hier namelijk honderden eetkraampjes, die stuk voor stuk bijzonder goed smaken. De meeste kraampjes verkopen weliswaar ongeveer hetzelfde, maar er zit genoeg variatie in om hier een paar dagen te kunnen eten. Ook de bazaar in de wijk is leuk om te bezoeken, zeker als je op zoek bent naar souvenirs.


Xi'an


Zijderoute

Ruim 2000 jaar geleden was zijde nog één van de meest waardevolle materialen die er was. Deze fijne stof werd geproduceerd in China en werd in de loop van de jaren steeds populairder in het westen. De zijderoute is de officieuze naam voor de route die werd genomen om het, toen uiterst kostbare, zijde te vervoeren. De route veranderde vaak maar Xi’an was de belangrijkste stopplaats in China. In de stad, en veel andere steden langs de route, zie je vandaag de dag nog steeds herinneringen hier aan. Lees meer over de zijderoute.

Stadsmuur Xi’an

De goed bewaarde, oude stadsmuur omringt het oude centrum van Xi’an. De gigantische muur is ruim dertien kilometer lang, zo’n twaalf meter hoog en gemiddeld veertien meter dik. Hiermee is het een van de langste verdedigingswerken in de wereld. De sierlijke geschuttorens verdeeld over de muur maken het plaatje af. Je kunt bovenop de muur een fiets huren en een ritje maken. Dit is een dikke aanrader, zeker rond zonsopkomst of -ondergang. Het tochtje over de muur geeft je een mooi uitzicht over de stad, waarbij je een duidelijke scheiding tussen het oude en nieuwe China ziet. Ga je overdag de muur op, houd dan rekening met de warmte en zorg voor de nodige zonbescherming.


Xian


Vervoer in Xi’an

Veel bezienswaardigheden en de gezellige Moslimwijk liggen binnen de oude stadsmuren van Xi’an en zijn lopend te verkennen. Ook kun je een fiets huren, hiermee leg je gemakkelijker grotere afstanden af. Binnen de stad kun je jezelf daarnaast met de metro verplaatsen. Er zijn nu enkele metrolijnen, maar er wordt hard gebouwd om meerdere metrolijnen toe te voegen in de komende jaren. Het Terracottaleger ligt een behoorlijk stuk buiten de stad. Veel reizigers boeken bij hun accommodatie een tour, waarbij je met een minibus naar dit hoogtepunt wordt gebracht. Een andere optie is de toeristenbus 5 (lijn 306) die je onder meer vanaf het Fangzhicheng Bus Station kunt nemen. Binnen en buiten Xi’an kun je ook volop gebruik maken van taxi’s.

Overnachten in Xi’an

Het aanbod hostels en hotels in Xi’an is groot. Een groot deel daarvan is heel betaalbaar en eenvoudig. De leukste plek om te verblijven is binnen de stadsmuren, dus in het oude centrum. Vooraf reserveren kan soms handig zijn, omdat de lokale bevolking – net als in de rest van China – nauwelijks Engels spreekt. Wanneer je hebt gereserveerd, kun je het adres van je accommodatie laten zien en wordt het vinden ervan wellicht wat makkelijker. In onze Reisgids China staan de leukste hostels van Xi’an vermeld.

Reisgids China

Hoe kom ik er?

Xi'an heeft een groot vliegveld, met directe verbindingen met alle grote steden in China. Dit is een goede optie als je geen lange treinritten wilt maken om tijd te besparen. Bekijk onze tips voor het boeken van goedkope vliegtickets China.

Xi'an is goed verbonden met het uitstekende treinnetwerk van China. Er gaan zowel hogesnelheidstreinen als de langzamere, goedkopere treinen naar de stad toe. Treinkaartjes koop je online het gemakkelijkste via 12Go.Asia.

Ons oordeel
7/10

Het Terracotta leger valt misschien wat tegen, maar het is nog een steeds een bijzonder fenomeen. Xi’an zelf is helaas niet zo sfeervol, op de leuke moslim wijk na.

Vervolg je reis

Vervolg je backpack reis naar een van onderstaande locaties.