Zhangjiajie

Zhangjiajie

Zhangjiajie is een van de meest bijzondere bestemmingen in China. n dit nationale park staan meer dan drieduizend stenen zuilen, waarvan sommige maar liefst ruim 200 meter hoog zijn. De magische rotsen zijn omgeven door watervallen, riviertjes en groen mos. Het sprookjesachtige landschap van Zhangjiajie werd volgens velen als inspiratie gebruikt voor de succesvolle film Avatar.

Het nationale park

Het Zhangjiajie gedeelte van het Wulingyuan National Park is verreweg het mooist. Begin je bezoek aan het park in dit gedeelte. De groene moslaag, de vaak aanwezige mist, de watervalletjes en de kleine rivieren maken de uniek gevormde rotsen nog mooier. Helaas ben je niet de enige die dit natuurwonder komt bewonderen; jaarlijks komen er ruim twintig miljoen – voornamelijk Chinese – toeristen naar het nationale park. Hierdoor kan het soms even dringen zijn voor een mooie foto. Het voordeel is wel dat er aantal leuke voorzieningen zijn gebouwd om de toeristen te plezieren. Zo vervoeren gratis bussen je door het park. Ook zijn er meerdere uitkijkpunten, waar vandaan je het mooiste uitzicht hebt. Het uitkijkpunt bij Tianzi Shan is misschien wel het mooist, terwijl je vanaf het Grand Sightseeing platform een prachtige zonsopgang kunt meemaken. Ook Avatar Hallelujah mountain en Yangjiajie zijn aanraders om je af te laten zetten door de bus. Bij Golden Whipstream kun je langs een riviertje wandelen waar je veel apen tegenkomt. Volg je deze trail, dan is het ook nog maar een klein stukje lopen naar de Bailong lift. Deze hypermoderne lift is gebouwd tegen een van de steile bergwanden. Hij brengt je in anderhalve minuut 326 meter omhoog.

Reken zeker een volle dag om Zhangjiajie te bezoeken. Twee dagen als je van lange wandelingen houdt. Houd wel rekening met het weer als je het park en de omgeving bezoekt. Wanneer het regenachtig en heel mistig is, is het zicht erg slecht. Dat geeft een totaal andere ervaring dan wanneer je goed zicht hebt.


Zhangjiajie


Verschillende gebieden

Het park luistert officieel naar de naam Wulingyuan Scenic & Historic Interest Area. Echter vind je deze naam alleen nog maar op een paar bordjes. Het park wordt voornamelijk ‘Zhangjiajie’ genoemd. Ook is dit de naam van de stad (Zhangjiajie City) die op zo’n dertig kilometer van het park ligt. Ook het dorpje bij de zuidingang van het park (Forest Park Entrance) heet Zhangjiajie (Village). Daarnaast zijn er nog meer plaatsen in de regio die je als uitvalsbasis voor een bezoek aan het park kunt gebruiken. Het stadje bij de oost ingang van het park, met de vele accommodaties, heet Wulingyuan. Het dorpje bij de noordelijke ingang heet Tianzi Shan. Dit is een rustige ingang, maar deze is lastiger te bereiken. De westelijke ingang heeft de naam Yangjiajie, waarbij het nabijgelegen dorpje Zhonghu heet. ‘s Avonds is dit een slaperig dorpje waar je weinig kunt beleven.

Tianmen mountain

Net iets buiten Zhangjiajie City staat Tianmen mountain. Deze berg bereik je door een ritje te maken in de langste kabelbaan ter wereld. Je start in het centrum van Zhangjiajie, waarna de kabelbaan je vervolgens zeven kilometer meeneemt. Eenmaal boven kun je logischerwijs op een heldere dag een mooi uitzicht verwachten. Ook vind je er gave glazen skywalks en hoge klifpaden. Ben je boven uitgekeken, dan kun je weer met de kabelbaan of met de bus naar beneden.


Zhangjiajie


De glazen brug

Twintig kilometer van Wulingyuan, bij Zhangjiajie Grand Canyon, vind je de langste glazen brug ter wereld. De beroemde brug is maar liefst 430 meter lang en 300 meter hoog. Wil je de brug over? Dan dien je dit ruim van tevoren te boeken. Een bezoek brengen aan de brug is namelijk enorm populair en er zit een limiet aan het aantal ‘brug lopers’ op een dag, namelijk 8.000 personen.

Overige activiteiten

Wandelen en het maken van foto’s zijn activiteiten die bij Zhangjiajie horen. Ook biedt de gevarieerde natuur ook andere activiteiten. Zo kun je verschillende grotten bezoeken in Zhangjiajie. Daarnaast kun je ook raften over de plaatselijke rivier. Deze tours kun je bij de betere hostels boeken of in de lokale reisbureaus.


Zhangjiajie


Overnachten in Zhangjiajie

Je kunt ervoor kiezen om te overnachten in de stad Zhangjiajie of dichterbij het park. Over het algemeen geldt; hoe dichter bij het park, hoe duurder je overnachting. Toch zijn er ook in de buurt van het park een paar betaalbare hostels en guest houses te vinden, maar op tijd reserveren is wel verstandig. Een goede uitvalsbasis voor je bezoek aan het park, is het kleine stadje Wulingyuan. Er is hier volop keuze aan accommodaties. Daardoor zijn er meer mensen die voor deze uitvalsbasis kiezen, waardoor het bij deze ingang van het park nogal druk kan zijn. In onze Reisgids China staan de leukste hostels van Zhangjiajie vermeld.

Reisgids China

Hoe kom ik er?

Je kunt naar Zhangjiajie met het vliegtuig. Vlieg dan op het vliegveld Dayong, gelegen op enkele kilometers van de stad. Er gaan dagelijkse vluchten vanaf onder andere Beijing, Guangzhou, Shanghai en Xi'an. Bekijk onze tips over het boeken van de goedkoopste vliegtickets China.

Vanuit Beijing is het ruim 24 uur met de trein, vanuit Huaihua is het een kleine vier uur en de trein uit Jishou doet er twee uur over.

De bus is de beste optie als je uit leuke plaatsje Fenghuang komt. Deze rit duurt ongeveer vier uur. Vanuit Jishou is het een uur of twee met de bus.

Ons oordeel
8/10

Zhangjiajie is een ontzettend mooie en bijzondere bestemming. Je hoeft hier geen dagen rond te brengen, maar als dit in je route past is dit absoluut een aanrader.

Vervolg je reis

Vervolg je backpack reis naar een van onderstaande locaties.