Suzhou

Suzhou

Gelegen op een afstand van 100 kilometer ten westen van Shanghai ligt Suzhou. Een stad die in de schaduw ligt van de Gouden Triangle maar eigenlijk haar eigen spotlight verdient. Deze ruim 2500 jaar oude stad staat bekend als het Venetië van het Oosten vanwege de vele vijvers, beekjes en kanalen. Maar liefst de helft van de stadsoppervlakte is bedekt door water. Het milde klimaat van de stad biedt tevens de ideale kans om de vele tuinen, musea, tempels en historische straatjes te ontdekken.

Bezienswaardigheden

Het Grote Kanaal is een van de langste kanalen ter wereld. Het begint in Beijing, eindigt in Hangzhou en verbindt de Gele rivier en de Yangtze rivier. Het Grote Kanaal is een van Suzhou’s populairste trekpleisters omdat je hier namelijk per boot cruisend langs langs historische gebouwen en straten komt die je zo vanuit een ander perspectief kunt zien en fotograferen.

Je hoeft geen thee fanaat te zijn om even te theeleuten en de beroemde Suzhou Biluochun thee uit te proberen. De met de hand geplukte theeblaadjes geven een zachte smaak die in heel China omschreven wordt als de lekkerste groene thee. Bovendien wordt er heilig geloofd dat de thee genezende krachten bezit.

Suzhou is de bekendste producent van zijde en zijde producten. Het is dan ook niet raar dat dit één van de belangrijkste stops is van het Chinese deel van de Zijderoute. In de zijdefabrieken van Suzhou krijg je de unieke kans om het gehele proces van de zijdeproductie, van zijderups tot zijde sjaal, van dichtbij mee te maken.


Suzhou


Suzhou


Geschiedenis

Traditioneel gezien is Suzhou in 514 v.C. gesticht als stad maar historici beweren dat de sporen van zijdeproductie in de stad terug dateren tot 2000 v.C. Legendes vertellen ons dat de Zijde Route vanaf hier werd aangelegd en uitgebreid om vanuit Suzhou plekken als Perzië, Japan en Rome te bereiken. Nadat Marco Polo in de 13e eeuw Suzhou bezocht verspreide hij het woord over de elegante bruggen en kanalen, de bekwame ambachtslieden, de handelaren en de filosofen. Al gauw bloeide de stad uit tot een culturele smeltpot waar artiesten en geleerden van over de hele wereld naartoe verhuisden. Ook de Chinese overheid begon de waarde van Suzhou in te zien waardoor de stad sinds 1981 officieel wordt beschermd door de staat vanwege de historische en culturele waarde. Tijdens je bezoek aan Suzhou zal je de tekenen van deze waarde al gauw terugzien in de tempels, musea, tuinen en de oude smalle steegjes van de stad.

De tuinen van Suzhou

Suzhou’s klassieke tuinen dateren uit de periodes van de Ming en Qing dynastieën (1500-1900) en worden wereldwijd geroemd. Vandaag de dag vind je in Suzhou nog zestig van deze klassieke tuinen die in goede staat verkeren en waarvan er negen tot de UNESCO Werelderfgoedlijst behoren. Als je kiest voor een tour zal deze je hoogstwaarschijnlijk langs deze negen tuinen brengen. Je kunt je echter ook inlezen over de hoogtepunten van iedere tuin om vervolgens je eigen route door de stad op te stellen en af te leggen.


Suzhou


Lokaal eten

Verken zeker de lokale keuken van Suzhou. Zoals veel andere bestemmingen in China kent ook deze stad haar eigen specifieke smaken, geuren en kleuren die wij je aanraden te proberen. Het eten uit dit gebied is lichtelijk zoet en kent veel verse (geregeld rauwe) seizoensgroente maar met name de visgerechten zijn populair.

Vervoer in Suzhou

Als je het niet erg vindt om even te lopen kun je het centrum van Suzhou prima te voet verkennen. Als de afstanden iets te groot worden kun je ook een fiets huren. Je moet soms wat goed opletten voor het verkeer, maar over het algemeen is het fietsen prima te doen. Sinds een aantal jaren zijn er ook enkele metrolijnen gevestigd in de stad. Dit is bijvoorbeeld handig om van het treinstation naar het centrum te reizen. Ook rijden er genoeg taxi’s rond, die goed betaalbaar zijn. Zorg wel dat je het adres van je bestemming in Chinese karakters hebt, want Engels wordt nauwelijks gesproken door de taxichauffeurs.


Suzhou


Overnachten in Suzhou

Er zijn een aantal leuke hostels en andere goedkope accommodaties waar je als backpacker terechtkunt. Op Booking.com vind je het grootste aanbod en kun je gemakkelijk een kamer of bed reserveren.

Reisgids China

Hoe kom ik er?

Zoals voor de meeste steden in China geldt kun je het beste de trein nemen om naar Suzhou te reizen. Vanuit Shanghai is het met de hogesnelheidstrein nog geen halfuur. Reken op een uur vanuit Nanjing en vijf uur vanuit Beijing.

Vervolg je reis

Vervolg je backpack reis naar een van onderstaande locaties.