Lijiang

Lijiang

In het lieflijke Lijiang zie je het ‘oude China’ nog terug. Hier geen wolkenkrabbers, maar een doolhof van steegjes, kanalen en houten gebouwen – in het oude centrum althans. Lijiang heeft ook een snel groeiend modern centrum, maar dit is voor toeristen niet echt de moeite waard. Het oude centrum absoluut wel. Lopen (of verdwalen) door deze steegjes geeft je een inkijk in het leven in China van vroeger.

Het oude centrum

Lijiang is dankzij de prachtige straatjes en het lieflijke karakter een enorm fotogeniek stadje. Het is dus geen wonder dat het een plaats heeft op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Reken minimaal een halve dag om door het oude centrum van Lijiang te verdwalen. Koop wat souvenirs bij een van de tientallen souvenirwinkels. Bezoek de Zhongyi markt, de leukste markt van de stad. Ga ook langs het oude marktplein; een ontzettend toeristisch plein wat stiekem toch leuk is om te zien. Eet wat bij een van de vele restaurants, waar trouwens ook westerse gerechten volop te verkrijgen zijn. Waarschijnlijk erger je je wel aan de duizenden (Chinese) toeristen die je tegenkomt. Dit is helaas een groot minpunt van Lijiang. Het is zo populair dat het centrum dagelijks overspoeld wordt met duizenden toeristen. Vooral in de weekenden en de Chinese vakanties is het druk. Om de grote hordes te vermijden, kun je het beste vroeg opstaan.


Lijiang


Lijiang


De omgeving van Lijiang

Lijiang ligt in de leuke en mooie provincie Yunnan. Je kunt je bezoek aan de stad dus goed combineren met andere aangename steden en interessante activiteiten. Het is leuk om een fiets te huren, om de omgeving zelf te verkennen. Fiets bijvoorbeeld naar het plaatsje Shuhe. Dit was vroeger een belangrijke stad, die overigens goed bewaard is gebleven. Het stadje is ontzettend mooi, én minder druk dan Lijiang. Het is namelijk een stuk minder bekend, waardoor het rustiger op straat is en de accommodatie prijzen lager liggen. In een klein uurtje fiets je verder naar Baisha. In dit rustige dorpje kun je bijkomen van de drukte van Lijiang en je kunt er ook wat tempels bekijken. Wat verder weg ligt de indrukwekkende Tiger Leaping Gorge. Als je een wandeltocht wilt maken, is dit een van de mooiste plekken in heel China. De trekking is best zwaar, maar je kunt zelf bepalen hoe ver je loopt en hoelang je er over doet.

Toeristisch?

We noemden het al: het is druk in Lijiang. Druk met toeristen, voornamelijk uit eigen land. Daardoor voelt het ook minder toeristisch; er wordt immers alleen maar Chinees gepraat. Je moet dan ook niet raar opkijken als een Chinese toerist met jou op de foto wil gaan, omdat je een westerling bent. Door het toerisme is het authentieke China wel iets verdwenen, maar sta je vroeg opstaat, zal je dit toch nog goed terugzien in het sfeervolle stadje.


Lijiang


Vervoer in Lijiang

Binnen het oude centrum is er geen gemotoriseerd verkeer toegestaan. Dit is ook geen probleem, want je kunt lopend prima alles bereiken. Buiten het centrum kun je taxi’s nemen om je te verplaatsen. Zorg dat je het adres in het Chinees hebt staan, want er wordt niet of nauwelijks Engels gesproken door de taxichauffeurs. Ook zijn er enkele lokale bussen te vinden die je naar bestemmingen in de omgeving van de stad kunnen brengen.

Overnachten in Lijiang

Aan accommodaties geen gebrek in Lijiang. Veel hotels richten zich op de vele Chinese toeristen die de stad bezoeken. Er zijn gelukkig ook genoeg leuke hostels en guest houses, die prima geschikt zijn voor westerse backpackers. In onze Reisgids China staan de leukste hostels van Lijiang vermeld.

Reisgids China

Hoe kom ik er?

Op dertig kilometer van de stad ligt het vliegveld van Lijiang. Vanaf grote steden als Beijing, Shanghai, Shenzhen, Guangzhou en Chengdu kun je dagelijks naar Lijiang vliegen. Bekijk onze tips over het boeken van vliegtickets in China.

Als je al in Yunnan bent kun je met de trein doorreizen naar Lijiang. Vanuit Dali is het een uurtje of twee met de trein en vanuit Kunming is het dankzij een nieuwe hogesnelheidstrein ongeveer drie uur.

De bus uit Chengdu doet er 24 uur over, vanuit Kunming is het ruim acht uur en vanuit Shangri-la is het een busrit vanuit vijf uur.

Ons oordeel
7/10

Het oude centrum van Lijiang is leuk, maar te toeristisch en druk. Als uitvalsbasis voor de indrukwekkende Tiger Leaping Gorge is Lijiang wel goed geschikt.

Vervolg je reis

Vervolg je backpack reis naar een van onderstaande locaties.