De Tiger Leaping Gorge

De Tiger Leaping Gorge

Het leukste aan het gigantische China is misschien wel de mooie natuur, vaak te vinden in een nationaal park. Denk hierbij aan de ‘Avatar rotsen’ in Zhangjiajie, het karstgebergte in Yangshuo of het nationale park Juizhaigou in de buurt van Chengdu. Ook in de Yunan provincie vind je veel prachtige natuur, met als hoogtepunt de Tiger Leaping Gorge. Dit is een kloof van ongeveer vijftien kilometer lang. Door deze kloof tussen de bergen loopt de Jangtse rivier. Het prachtige uitzicht wat dit oplevert maakt een bezoek aan de Tiger Leaping Gorge sowieso al de moeite waard, maar je kunt hier ook een van de mooiste trekkings van heel China doen.

Trekking door Tiger Leaping Gorge

De kloof zelf is ontzettend mooi, maar het hoogtepunt van de trekking is misschien wel veelzijdige landschap hieromheen. Bij de trekking van twee dagen loop je op de eerste dag uren lang door de bergen. Omdat het landschap om het uur lopen veranderd raak je er totaal niet op uitgekeken. Onderweg kom je rijstvelden tegen, loop je door dorpjes in de bergen en ben je opeens onderdeel van een kudde geiten.


Lijiang 8


Lijiang 6


Lijiang 9


Lijiang 7


De trekking van twee dagen is de populairste optie. Onderweg zijn er een aantal guest houses – goed aangegeven op de routekaart die je meekrijgt – waaruit je kunt kiezen. De eerste guest house zie je al naar een paar uur lopen. Als je de route in twee dagen wilt afleggen is dit geen aanrader, dan moet je op dag twee wel erg hard doorlopen. Je kunt er ook voor kiezen om de trekking in drie dagen te doen. Het is namelijk een best pittige wandeling. Als je een beetje wandelervaring hebt moet het echter wel goed komen. Halverwege de route vind je het toepasselijk genaamde Halfway Guesthouse, een populaire keuze onder de wandelaars. Als je heel erg doorloopt kan je in een dag ook het einde van de route halen, waar je onder andere Tina’s Guesthouse vindt.

Als je geen echte wandelliefhebber bent, maar toch wilt genieten van het mooie uitzicht kan je rechtstreeks de bus nemen naar het eindpunt Tina’s Guesthouse. Hier kan je dan op eigen houtje een aantal uren rondlopen en foto’s nemen, om vervolgens weer de bus te pakken.

The Middle George

De trekking door de Tiger Leaping Gorge gaat voornamelijk door de bergen en eindigt bij de grote weg langs de kloof. Dit betekent niet perse het einde van je wandeltocht. Een van de hoogtepunten is namelijk afdalen naar de kloof zelf. Onderschat dit niet, dit kost je uiteindelijk nog wel drie uur aan dalen en klimmen. Er zijn een aantal routes naar beneden en terug omhoog, waar je helaas wel wat Yuen voor moet betalen. De route bij Tina’s Guesthouse is prijzig, andere zijn wat goedkoper.

Als je beneden bent aangekomen klim je naar een uitzichtpunt, waar je even kunt bijkomen terwijl je geniet van het prachtige uitzicht. De wilde waterstromen die op dit punt langs je heen razen maken het nog spectaculairder.


Tiger Leaping Gorge


Lijiang 4


Lijiang 10


Hoe kom ik er?

De Tiger Leaping Gorge ligt dus in de Yunan provincie. Je kunt er het beste komen vanaf het stadje Lijiang, vanuit hier is het een kleine twee uur rijden met de bus. Zo goed als elk guest house hier kan het transport voor je regelen, voor eerlijke prijzen. Lijiang is weer prima te bereiken vanaf de grotere stad Kunming. Je kunt de kloof ook rechtstreeks bereiken vanuit Shangri-La.

Praktische zaken

Er vertrekken elke dag bussen vanuit Tina’s Guesthouse naar zowel Lijiang als Shangri-La. Je kunt daar ter plekke een kaartje kopen, of dit van te voren alvast regelen. Je kunt je bagage achterlaten in je guest house en alleen een daypack meenemen met wat kleine spullen. Je backpack direct naar Tina’s Guesthouse laten brengen is ook een optie. Zorg dat je sowieso genoeg water en zonnebrand meeneemt. Onderweg zijn wel een paar stalletjes waar je wat eten en drinken kunt kopen, maar heel veel zijn dit er niet.