Yangshuo

Yangshuo

Yangshuo is een van onze favoriete bestemmingen in China. Het is vooral het schitterende landschap rondom deze stad dat Yangshuo een must see maakt. Het uniek gevormde karstgebergte – enigszins vergelijkbaar met Ha Long Bay in Vietnam – rondom de mooie rivieren maken deze regio zo mooi. Overigens is de hele provincie Guangxi (waarin Yangshuo ligt) prachtig, maar deze relatief kleine stad is de beste uitvalsbasis om deze regio te ontdekken.

Ontdek de natuur

Het adembenemende karstgebergte rondom Yangshuo is het bekendste natuurgebied van China. Je vindt er groene valleien, mooie rijstvelden, puntige kalkstenen en kronkelende rivieren. Ontdek de omgeving wandelend, per fiets of door een hike te doen. De streek biedt genoeg vermaak voor een aantal dagen. Er zijn verschillende tochten naar uitzichtpunten, die je langs de kalkstenen voeren en waarna een prachtig uitzicht over de stad en de rivier op je wacht. We hebben het in dit geval over de Green Lotus Peak (Bilian Peak), waar je in een half uurtje naartoe klimt. Deze berg is het eenvoudigste te beklimmen.


Yangshuo


Yangshuo zelf

De stad Yangshuo werd een jaar of dertig geleden ‘ontdekt’ door backpackers. In deze zuidelijke provincie vonden ze een relaxed dorpje, met een heerlijk klimaat en uiteraard de schitterende omgeving. Inmiddels is het helaas geen relaxed dorpje meer te noemen. Zowel de binnenlandse als de buitenlandse toeristen hebben hun weg naar Yangshuo gevonden. Van authenticiteit is nu geen sprake meer. Alle voorzieningen zijn gericht op de volop aanwezige toeristen. Je vindt er een hoop bars en souvenirwinkeltjes met geslepen verkopers. Verder is de stad chaotisch, met veel verkeer. We kunnen wel concluderen dat de ooit zo fijne backpacker sfeer helaas grotendeels verdwenen is. Het bijkomende voordeel van al dat toerisme is wel dat er genoeg accommodaties zijn en je makkelijk een tour kunt boeken door het landschap. Plus: je komt niet voor Yangshuo zelf, maar voor de omgeving. En al fietsend door de natuur, kom je bijna geen toerist tegen.

Yulong rivier

Een van de hoogtepunten van Yangshuo is het varen op een bamboevlot over de Yulong rivier. Op het vlot vaar je tussen het schitterende karstgebergte en de rijstvelden. Echt snel ga je niet – een local duwt het vlot voort met een grote bamboestok –, maar het is zeker een geweldige ervaring.

Fietsen

Een andere must do in Yangshuo is het huren van een fiets, om zo de omgeving op eigen houtje te verkennen. Binnen een paar minuten fietsen ben je al vanuit het drukke centrum beland tussen de groene rijstvelden. Je kunt langs de Yulong rivier fietsen en zelf naar de mooiste plekken in het landschap rijden. Rij zeker even naar de bijzonder gevormde rots Moon Hill. Heb je geen zin om te fietsen? Dan is een brommer huren ook een optie, om zo sneller grotere afstanden af te leggen. Zo is het gebied ten noordoosten van Yangshuo goed per brommer te verkennen. Dit omdat de afstanden wat groter zijn, je lange wegen passeert en het gebied wat meer bergachtig is.


Yangshuo


Overige activiteiten

Als je wat avontuurlijker bent ingesteld is er ook genoeg te beleven. Er zijn een aantal hele goede plekken waar je kunt rotsklimmen. Bij Moon Hill zie je altijd wel klimmers in actie. Ook kun je in de omgeving mountainbiken, kajakken en verschillende grotten bezoeken, zoals de Moon Water Cave en de Crown Cave. Bezoek ook zeker het Impression Liu Sanjie. Dit is een openlucht musical aan de oever van de Li rivier, welke ze elke avond uitvoeren.

Drinken en uitgaan

En zijn een aantal leuke bars te vinden in Yangshuo. Er is zelfs een straatje met bars die inspiratie in Duitsland hebben opgedaan, inclusief Duits tapbier en curryworst. Uiteraard ontbreken de traditionele Chinese bars niet, inclusief (matige) livemuziek. Er zijn ook een paar clubs of bars die er op lijken, in de stad. De prijzen die je voor een drankje betaalt zijn belachelijk hoog, maar als westerling krijg je vaak een hoop gratis.


Yangshuo


Overnachten in Yangshuo

Aan hotels dus geen gebrek in Yangshuo. Deze richten zich echter voornamelijk op het middenklasse segment. Echt veel goede hostels zijn er dus nier, maar gelukkig zijn er nog wel een paar leuke opties. In onze Reisgids China staan de leukste hostels van Yangshuo vermeld.

Reisgids China

Hoe kom ik er?

Yangshuo zelf heeft geen vliegveld, maar het nabijgelegen Guilin heeft wel een redelijk groot vliegveld. Vanuit Guilin ben je in een uurtje in Yangshuo. Bekijk onze tips over het boeken van de goedkoopste vliegtickets China.

Dankzij een in 2016 geopend treinstation in het nabijgelegen Xingping kun je Yangshuo nu beter met de trein bereiken. Er zijn verbindingen met onder meer Guangzhou, Shenzhen en Guilin. Vanuit veel steden reis je het beste eerste naar Guilin en dan met de bus of trein verder naar Yangshuo.

De bus is een prima optie om Yangshuo te bereiken. Vanuit Guangzhou vertrekken dagelijks vijf bussen, deze doen er ongeveer zeven uur over. Meerde bussen per uur rijden van Guilin naar Yangshuo, die er een uurtje over doen. De busrit uit Nanning duurt ruim zes uur en uit Shenzhen een uur of acht.

Ons oordeel
8/10

Yangshuo is erg toeristisch, maar vooralsnog heerst er ook een leuke en relaxte sfeer. De omgeving van de stad is prachtig. Een tocht op een bamboevlot over de rivier behoort tot de hoogtepunten van China.

Vervolg je reis

Vervolg je backpack reis naar een van onderstaande locaties.