Lhasa

Lhasa

Lhasa is de hoofdstad van de Tibet en behoort tot een van de hoogst gelegen steden ter wereld. Deze stad wordt ook wel de hoofdstad van het Tibetaans boeddhisme genoemd en betekend vrij vertaald ‘stad van de goden’. Ondanks de bezetting door de Chinezen is er veel intact gebleven van de tempels en paleizen. Je zal al snel merken tijdens je bezoek dat er een groot verschil heerst tussen de Chinese en Tibetaanse cultuur. Lhasa vormt een ideale start voor je tour op het dak van de wereld en is de enigste plaats in Tibet waar je zelf ook vrij mag rondlopen.

Bezienswaardigheden Lhasa

Het immense Potala Palace is een van de grootste bezienswaardigheden in Lhasa. Het oude paleis van de Dalai Lama is nu omgevormd tot een museum en is ook nog eens enorm interessant als je over het boeddhisme wilt bijleren. Het paleis is opgedeeld in een het Rode en Witte Paleis. In het Witte Paleis huizen de vertrekken van de Dalai Lama en de kamers waar er aan politiek werd gedaan. Het Rode Paleis is het gedeelte waar de boeddhistische leer werd bestudeerd. Hier vind je dus veel gebedsplaatsen maar ook de tombes van de vroegere Dalai Lama’s. Dit enorme paleis vormt dus de ideale startplaats voor jouw bezoek aan Lhasa.

De Jokhang tempel vind je in het oude stadscentrum en is makkelijk te spotten. Hier zul je altijd Tibetanen rechtsom rond de tempel zien lopen. Tegen de klok in lopen zou echter slecht geluk brengen. Jokhang wordt als de heiligste en belangrijkste tempel van Tibet gezien en vormt daarom ook een grote trekpleister voor pelgrims. Juist omdat deze tempel zo heilig is is het niet altijd toegelaten voor toeristen om deze te betreden. Je moet daarom deze tempel zeker niet links laten liggen want de sfeer rondom de tempel is enorm leuk en gezellig. Dit vormt ook het centrum van de binnenstad en van hieruit kun je naar allerlei lekkere eettentjes en gezellige marktjes stappen.

Aan de stadsrand van Lhasa vind je het Sera Monastery. Dit klooster is een van de drie grote leerscholen van het ‘Gelug’ of Tibetaans boeddhisme. Het is niet enkel zeer leerrijk maar ook gewoon prachtig om te bezichtigen. Nog steeds wonen er monniken en die zie je in de tuinen dagelijks een soort van vraag en antwoord schouwspel vertonen. Hier kun je even neerzitten en rustig genieten van het ritueel. Dit prachtige klooster verdiend daarom dus ook een plaatsje op jouw ‘must see’ lijstje.

Voor de nieuwsgierigen onder jullie is er ook nog iets wat best een bezoekje waard is. Het St. Regis hotel in Lhasa. Naast enorme luxueuze kamers en prachtige uitzichten over de stad beschikt het hotel ook over een zwembad dat gemaakt is uit gouden tegeltjes. Wil je dit bling bling zwembad eens van dicht bekijken zul je je wel naar binnen moeten praten.


Lhasa

Het prachtige Polata paleis


Tibetaans nieuwjaar

In februari vieren niet enkel de Chinezen nieuwjaar, ook de Tibetanen vieren het nieuwe jaar. Deze datum valt meestal niet samen met het Chinese en wordt ook helemaal anders gevierd. In voorbereiding op het nieuwe jaar zal je veel Tibetanen een pelgrimstocht zien doen richting Lhasa. Tijdens de drie dagen nieuwjaar zie je vooral veel offers van bloemen, gekleurde Tibetaanse vlaggetjes en grote feestmalen. Al is het laagseizoen tijdens deze periode, het is best een interessante tijd om Lhasa, die het epicentrum van de festiviteiten vormt, te bezoeken.

Hoogteziekte

Lhasa behoort tot een van de hoogste steden ter wereld is daarom best belastend om je lichaam. In de lucht zit er veel minder zuurstof en ben je dus best sneller buiten adem en kun je ook wel eens last hebben van hoogteziekte. Slapen zal ook niet altijd van een leien dakje gaan omdat je lichaam nooit in een diepe slaap zal vallen door dit zuurstof tekort. Onze raad is hiervoor is pilletjes mee te nemen, genoeg te eten en de suikerige Tibetaanse theetjes op te slurpen voor extra krachten.


Lhasa

Een typisch Tibetaans ritueel


Vervoer in Lhasa

Binnen het oude stadscentrum, waar de hoogtepunten van Lhasa liggen, kun je alles lopen. Voor grotere afstanden kun je een fietstaxi of een reguliere taxi nemen. Ook rijden er minibussen naar de bezienswaardigheden rondom de stad.

Hoe kom ik er?

Al heeft Lhasa maar een klein vliegveld vliegen er dagelijks vluchten op vanuit diverse locaties in China. De goedkoopste vluchten heb je echter vanuit Chengdu of Kathmandu in Nepal. Bekijk onze tips over het boeken van vliegtickets in China.

Lhasa vormt de laatste stop van de lange spoorverbinding: Beijing – Lhasa. Je kunt deze trein ook makkelijk in Chengdu op deze trein springen en zo genieten van de prachtige uitzichten over het Tibetaanse plateau. Hiermee tik je direct de hoogste treinrit van de wereld af op je bucketlist.