Beijing

Beijing

Beijing (ook wel Peking genoemd) is de hoofdstad van China en is een van de hoogtepunten van je reis door het land. De stad heeft de stad ontzettend veel historie en grote delen daarvan zijn gelukkig goed bewaard gebleven. Beijing is een uitstekend startpunt van je reis door China en heeft zoveel bezienswaardigheden en activiteiten dat je hier wel een aantal dagen zoet bent.

Over Beijing

Er wonen ruim 21 miljoen inwoners in deze enorme stad. Dit aantal neemt bovendien snel toe. De stad is ruim 3.000 jaar oud en is al eeuwen een belangrijke stad in China. Deze historie zie je terug in de vele bezienswaardigheden die de stad rijk is. Naast deze oude kant van de stad kent Beijing ook een duidelijke moderne kant. Zo beschikt de stad over een indrukwekkende moderne skyline en zijn er er veel grote winkelcentra te ontdekken. Het toegenomen aantal inwoners heeft ook een groot nadeel; de stad is vaak bedekt onder een grote smog laag. De smog en de drukte nemen wat weg van de charme van Beijing, maar dankzij de vele hoogtepunten blijft het absoluut een leuke bestemming.


Beijing

De Verboden Stad


Beijing

De fraaie Tempel van de Hemel


Bezienswaardigheden in Beijing

Het Plein van de Hemelse Vrede (Tiananmen plein) is een goed startpunt om de stad te verkennen. Op het plein ligt het Mausoleum van Mao Zedong, waar je het gebalsemde lichaam van de ‘grote leider’ kunt zien liggen. Ook aan het plein ligt het Nationaal Museum van China. Dit is recent gerenoveerd en sindsdien het grootste museum ter wereld. Het is zo groot en prachtig dat dit echt wel een bezoek waard is.

Aan het plein staat ook de Poort van de Hemelse Vrede. Als je door deze poort loopt kom je in de beroemde Verboden Stad. Eeuwenlang woonde de Keizer van China met zijn hele staf in deze ‘stad’. Het complex bestaat uit precies 9999 vertrekken. Met een muur van 10 meter hoog die met 6 kilometer de hele Verboden Stad omringt werd iedereen die niet bij de Keizer of zijn hof hoorde buiten gehouden.

De Tempel van de Hemel wordt door sommigen beschouwd als het mooiste gebouw in China. Deze gigantische tempel is gebouwd in 1420 en ligt in een park in het zuiden van Beijing. In 1998 is dit gebouw door UNESCO opgenomen in de lijst van Cultureel Werelderfgoed.

Een modernere bezienswaardigheid is het Nationaal Stadion van Beijing, gebouwd voor de Olympische Spelen die hier in 2008 plaatsvonden. Het stadion, met als bijnaam ‘Het Vogelnest’ is bijzonder fraai om te zien. Met name in de avond is het hier mooi, als het stadion prachtig verlicht wordt. Je kunt hier ook een leuke wandeling maken door de rest van het Olympische park.

Het Summer Palace

Een van de mooiste bezienswaardigheden van Beijing ligt eigenlijk net buiten de stad. Op 15 kilometer van de hoofdstad vind je het zomerpaleis. Dit is een indrukwekkend paleis. Je kunt zeker wel een middagdeel inplannen om de verschillende tempels te verkennen in deze mooie natuur, met een mooi meer en fraai aangelegde tuinen.


Summer Palace, gelegen net buiten de stad


Beijing

Een van de sfeervolle hutongs


Hutongs

Een hutong is een Chinese traditionele woonwijk. De smalle authentieke straten geven je een indruk hoe de lokale bevolking leefde/leeft. Een wandeling maken door een van deze hutongs is erg leuk om te doen. De hutong bij het Nanluoguxiang metro station is het populairst. Je kunt hier goed mensen kijken, wat kleine dingetjes eten en in de avond kun je er een drankje doen. Dit is bovendien ook een leuk gebied om te overnachten, met een aantal van de leukere hostels in Beijing.

Chinese Muur

De wereldberoemde Chinese Muur loopt door grote gedeeltes van noordelijk China. De muur is echter het beste vanuit Beijing te bereiken. Rond de stad zijn een aantal stukken van de Chinese Muur compleet gerenoveerd, waar je nu zonder problemen op kunt lopen. Bij zo goed als elke guest house en lokaal reisbureau kun je meer informatie vinden en een tour naar de Chinese Muur boeken.


De Chinese Muur, hét hoogtepunt van China


Beijing

Er rijden volop fietstaxi’s rond in de stad


Vervoer in Beijing

Sommige wijken van de stad zijn leuk om al lopend te verkennen. Om andere wijken te bereiken zul je echter voor andere middelen moeten kiezen. De metro is de handigste, snelste en goedkoopste manier om je binnen de stad te verplaatsen. Er zijn ontzettend veel lijnen, waardoor bijna de gehele stad goed met de metro is te bereiken. De meeste lijnen zijn modern en alle ritten zijn efficiënt en betaalbaar. De meeste informatievoorziening is ook in het Engels, waardoor je ook als toerist hier gemakkelijk van gebruik kunt maken. Beijing staat daarnaast bekend als echte fietsstad. Hier komt wel wat verandering in de laatste jaren. De inwoners van de stad ruilen steeds meer de fiets om voor een auto. Als toerist is het nog altijd leuk om een fietstocht te maken. Je kunt zelf een fiets huren en op pad gaan of je kunt een georganiseerde fietstocht volgen. Uiteraard rijden er ook taxi’s rond. Deze zijn echter wat lastig aan te houden, omdat veel chauffeurs liever geen toeristen meenemen.

Overnachten in Beijing

Het is misschien even zoeken, maar er zijn zeker hostels te vinden in Beijing. Een aantal van deze hostels zijn ontzettend leuk. Overnachten in Beijing is wat duurder dan in andere bestemmingen in China en zeker duur in vergelijking met de meeste bestemmingen in Zuidoost-Azië. Probeer een accommodatie te zoeken in de buurt van een metrostation, dit maakt het verkennen van de stad een stuk makkelijker. In onze Reisgids China staan de leukste hostels van Beijing vermeld.

Reisgids China

Hoe kom ik er?

Beijing heeft een groot vliegveld waar vanuit bijna de hele wereld op gevlogen wordt. Ook zijn er dagelijks tientallen vluchten binnen China van en naar Beijing. Bekijk onze tips over het boeken van de goedkoopste vliegtickets China.

Eenmaal in China kun je ook de trein pakken om naar Beijing te gaan. Vanuit Shanghai ben je ruim vier uur onderweg, als je uit Pingyao komt moet je zo'n vier uur reistijd rekenen en vanuit Xi'an is het vierenhalf tot zes uur. Treinkaartjes koop je online het gemakkelijkste via 12Go.Asia.

Ons oordeel
7/10

Op een paar wijken na is Beijing niet echt een gezellige stad. In en rondom de hoofdstad vind je echter wel een aantal fantastische bezienswaardigheden, die absoluut tot de hoogtepunten van je bezoek aan China behoren.

Vervolg je reis

Vervolg je backpack reis naar een van onderstaande locaties.