Shenzhen

Shenzhen

Shenzhen is een interessante mix van cultuur, stranden en opvallend veel groen. Deze Zuid-Chinese stad heeft enkele bijzondere musea, waar je kennis maakt met Chinese tradities en alle belangrijke bezienswaardigheden van het land op miniatuurformaat kunt bekijken. Shenzhen is bovendien de dichtstbevolkte stad van China. Dit zie je terug in de vele flats die hier de laatste decennia uit de grond zijn gestampt. Veel Chinezen zijn naar deze belangrijke economische stad verhuist op zoek naar een beter leven. Dit geeft de stad een ander straatbeeld en sfeer dan andere Chinese steden. Daarnaast gebruiken veel reizigers Shenzhen als toegangspoort tot de stad Hong Kong.

Miniatuurwerelden

Heb je geen tijd om alle beroemde attracties van China met eigen ogen te bekijken? In het park Splendid China kun je onder meer de Chinese Muur, het terracottaleger van Xi’an en het Plein van de Hemelse Vrede in Beijing op schaal bekijken. Naast dit zogenoemde Miniature China bestaat Splendid China verder uit de Folk Culture Village. Hier krijg je een inkijkje in het leven van de diverse etnische groepen van China. Zo kun je dansvoorstellingen bezoeken, en daarnaast in modelwoningen kennis maken met de historie, gewoontes en kleding van de verschillende Chinese bevolkingsgroepen. Er wordt hier zelfs een veldslag van Genghis Khan nagespeeld.

In Shenzhen kun je ook in enkele uren de wereld over reizen, in de internationale versie van Splendid China. Dit openluchtmuseum heet Window of the World en toont schaalmodellen van onder meer de Taj Mahal en de Toren van Pisa. De grootste publiekstrekker is de Eiffeltoren, die hier op een schaal van 1:3 is nagebouwd en die je net als de echte Eiffeltoren kunt beklimmen.


Shenzhen


Stranden

Een totaal andere kant van Shenzhen is de kustlijn die diverse mooie stranden herbergt. Geniet bijvoorbeeld van het subtropische klimaat op Xichong Beach. Je doet er vanaf het centrum van Shenzhen wel anderhalf uur over om dit strand te bereiken, maar daar krijg je een relatief rustig strand voor terug. Voor de kust liggen hier enkele eilandjes en het strand is omgeven door bergen, wat de zonsondergang nog mooier maakt. Een goed alternatief is Na’nao, waar je in Moon Bay prachtige stranden vindt. Moon Bay dankt zijn naam aan de sikkel achtige vorm van dit schiereiland, dat op ongeveer vijftig kilometer van de stad Shenzhen ligt. Naast de mooie uitzichten vind je hier ook veel restaurantjes waar je de lokale zeevruchten kunt proeven.

Park

Voor een Chinese miljoenenstad is Shenzhen opvallend groen. Kom op adem en ontsnap aan de stadse drukte in Xianhu Botanical Garden, een enorm park dat verdeeld is in diverse thematuinen. Zo vind je onder meer een deel met woestijnplanten, een tuin met bonsaibomen en een bamboebos. Neem ook een duik in Fairylake, waar je ook pagodes en de boeddhistische Hongfa tempel kunt bekijken. Ontdek daarnaast de ongerepte natuur in Mount Yangtai Forest Park. Deze 587 meter hoge piek vormt een prachtig uitkijkpunt, vanwaar andere heuvels, waterreservoirs en de indrukwekkende stad aan je voeten liggen.


Shenzhen


Uitgaan

Geen backpackersbestemming kan zonder nachtleven en ook in Shenzhen vind je voldoende plekken waar je tot in de vroege uurtjes kunt feesten. Een goede plek om een drankje te doen is Coco Park in het hart van Shenzhen. Naast bars met livemuziek vind je hier ook veel restaurants waar je doorgaans lekker buiten kunt zitten. Het district Luohu, gelegen aan de oostkant van Shenzhen, is met zijn vele clubs traditioneel gezien een hotspot voor feestbeesten.

Naar Hong Kong reizen

Shenzhen is voor veel reizigers een interessante stop, omdat de stad dicht bij Hong Kong ligt. De gemakkelijkste manier om vanuit het vasteland van China naar Hong Kong te reizen is via Shenzhen. De makkelijkste manier is om met met de metro naar station Luohu Port of Futian Port te reizen, vanwaar je bordjes naar de grenscontrole kunt volgen. Je loopt vervolgens gewoon de grens over. Wanneer je China verlaten hebt en Hong Kong binnen bent, kun je gemakkelijk met de metro van Hong Kong naar iedere plaats in de stad reizen.

Een andere manier om van Shenzhen naar Hong Kong te reizen is per bus, bijvoorbeeld vanaf Huanggang Port. Vanaf deze grensovergang (de enige tussen Shenzhen en Hong Kong die 24 uur per dag geopend is) kun je een bus pakken naar veel bestemmingen in Hong Kong. Ook vanaf Wan Port rijden regelmatig bussen naar Hong Kong. Fuyong Port is de plek waar je moet zijn wanneer je met de ferry tussen de twee steden wil reizen. De reguliere veerboot vertrekt zes keer per dag naar Hong Kong.


Shenzhen


Vervoer in Shenzhen

Shenzhen beschikt over een uitstekend, modern metronetwerk. Er zijn veel lijnen en er wordt vaak en snel gereden. Met dit netwerk worden meerdere miljoenen ritjes per dag gemaakt. Als je meerdere dagen in de stad verblijft kan het voordeliger zijn om een Shenzhen Tong kaart te kopen, de lokale versie van de ov-chipkaart. Als je liever zelf beweegt kun je ook een fiets huren. Shenzhen is een van de meest fietsvriendelijke steden van China. Ook rijden er volop, met name elektrische, taxi’s rond in de stad.

Overnachten in Shenzhen

Er zijn genoeg leuke hostels te vinden in Shenzhen. Ook zijn er veel duurdere, middenklasse hotels gelegen in de stad. In onze Reisgids China staan de leukste hostels van Shenzhen vermeld.

Reisgids China

Hoe kom ik er?

Shenzhen heeft een internationale luchthaven, met verbindingen met andere populaire Aziatische bestemmingen als Singapore, Kuala Lumpur en Bangkok. Vanaf het vliegveld kun je een betaalbare shuttlebus nemen naar de stad. Bekijk onze tips over het boeken van vliegtickets China.

Shenzhen beschikt over een groot treinstation, met uitstekende verbinding met de meeste grote steden in China. Er gaan hogesnelheidstreinen en normale treinen vanaf onder meer Guilin, Hangzhou, Kunming, Shanghai, Nanjing, Wuhan en Zhangjiajie naar Shenzhen.

Je bereikt Shenzhen eenvoudig met de bus vanuit Hong Kong. Neem een bus naar Huanggang Port of Wan Port, waar je na de grenscontrole China binnenkomt in Shenzhen.

Vervolg je reis

Vervolg je backpack reis naar een van onderstaande locaties.