Pingyao

Pingyao

Veel steden in China zijn gigantisch groot, worden steeds moderner en kunnen soms akelig druk aanvoelen. In Pingyao is dit gelukkig anders. Deze stad is namelijk een van de best bewaard gebleven steden in China. De historische binnenstad is omringd door een gigantische – intacte – stadsmuur. In het centrum van Pingyao vind je oude huizen, tempels, herbergen en andere eeuwenoude overblijfselen. Het centrum is bovendien autovrij, waardoor je nog meer het idee hebt dat de tijd hier heeft stilgestaan.

Bezienswaardigheden

Voor 150 yuan koop je een kaartje waarmee je in drie dagen lang alle belangrijke bezienswaardigheden kunt bezichtigen. Met dit kaartje kun je ook de stadsmuren op, een leuk begin om de stad te verkennen. Vanaf de torens op de stadsmuren heb je al helemaal een prachtig uitzicht. Niet alleen op Pingyao zelf, maar ook op de mooie vallei waarin de stad gelegen is.

Pingyao was tijdens de Qing-dynastie een belangrijk financieel centrum, met veel grote banken. Er zijn een aantal leuke bezienswaardigheden die je hier aan herinneren. Zo zijn er een aantal schitterende huizen van die bankieren zijn of waren. Ook leuk is het Rishengchang museum. Dit was een van de bekendste banken van China, maar deze vestiging is nu omgebouwd tot een groot museum.

Verder raden we aan om gewoon enkele uren door het centrum te lopen. Verken de kleine straten, de verschillende historische gebouwen en haal wat te eten bij een van de vele eetkraampjes.


Pingyao


Pingyao


In de buurt van Pingyao

Naast het historische stadscentrum zijn er in de buurt van Pingyao ook een aantal bezienswaardigheden te vinden die de moeite waard zijn. Het leukste is het Zhangbi kasteel. Dit is een ondergronds stelsel van tunnels. De diepste gaat maar liefst 26 meter de grond in. Het tunnelsysteem is bovendien ruim 1400 jaar oud! Ook leuk om te bezoeken is de boeddhistische Shuanglin tempel, gelegen een paar kilometer buiten de stad.

Je kunt ook een bezoek overwegen aan de Mianshan Mountain. Deze berg ligt op ongeveer 80 kilometer van Pingyao en het duurt wat langer voordat je hier bent. De uitzichten zijn hier mooi, maar je komt om de tempels te bekijken die tegen de bergwand zijn aangebouwd. Ook de voetpaden langs de bergwand zijn een attractie op zich, maar minder geschikt voor de reizigers met hoogtevrees.

Toeristisch

Een minpunt aan Pingyao is wel dat het erg toeristisch is. Westerse toeristen kom je niet veel tegen, maar de Chinese toeristen die vakantie vieren in hun eigen land zijn hier wel in grote getallen aanwezig. Vanuit de wijde omgeving komen zij een kijkje nemen in Pingyao, om te kijken hoe China er vroeger uit zag. Elke winkel in het oude centrum is hierdoor nu wel op toeristen gericht. Echt authentiek is Pingyao daarom niet meer te noemen, maar gelukkig is het oude centrum wel uitstekend bewaard gebleven. Het blijft een fotogenieke en interessante bestemming.


Pingyao


Pingyao


Vervoer in Pingyao

Het centrum binnen de stadsmuren is klein genoeg om lopend te verkennen. Veel andere keuzes heb je ook niet, want binnen het centrum mogen nauwelijks auto’s rijden. Je kunt eventueel een fiets huren, maar omdat het over het algemeen zo druk is is dit nauwelijks sneller dan lopen. Om van het treinstation naar het stadscentrum te reizen kun je de bus of een taxi nemen.

Overnachten in Pingyao

Probeer een kamer te vinden in het oude centrum, dit maakt je verblijf een stuk leuker. Echt veel hostels en guest houses zijn er niet. De mogelijkheden die je wel hebt zijn vaak van gebrekkige kwaliteit. In onze Reisgids China staan de leukste hostels van Pingyao vermeld.

Reisgids China

Hoe kom ik er?

Je kunt het beste met de trein naar Pingyao. De stad ligt tussen Beijing en Xi'an in, vooral deze steden zijn goed bereikbaar met de trein. Vanuit Beijing is het een rit van ongeveer vier uur met de snelste trein en vanuit Xi'an ben je er in ongeveer drie uur. De snelste trein vanuit Datong doet er zes uur over, de langzamere treinen een kleine acht uur.

Ons oordeel
7/10

Het stadscentrum is tegenwoordig weliswaar volledig gericht op toeristen, het is alsnog bijzonder gezellig en fotogeniek. In tegenstelling tot de meeste andere bestemmingen in China kun je hier heerlijk rondlopen zonder veel plannen, terwijl je het lokale leven bewondert.

Vervolg je reis

Vervolg je backpack reis naar een van onderstaande locaties.