Shanghai

Shanghai

Shanghai is niet zo populair bij toeristen als andere grote Chinese steden als Beijing en Hong Kong. Dit komt omdat de stad lang niet zoveel historische bezienswaardigheden heeft als de eerder genoemde steden. Shanghai dankt haar bekendheid vooral aan de economische ontwikkeling die het de afgelopen decennia heeft doorgemaakt. Als je van grote steden en moderne architectuur houdt is een bezoek aan Shanghai zeker aan te raden. Het is bovendien een goed startpunt van je reis door China. De cultuurshock is klein door de westerse invloeden, de chaos valt mee en het is goed te bereizen door het goed georganiseerde vervoersnetwerk.

Over Shanghai

Het welvarende Shanghai groeide in een korte tijd uit van een kleine stad tot een miljoenenstad. De stad heeft nu een internationale betekenis. De metropool biedt plaats aan meer dan tweeduizend wolkenkrabbers en er zijn er nog veel nieuwe wolkenkrabbers in aanbouw. Dit zorgt logischerwijs ook voor een geweldige skyline. De modernisatie heeft ook een verbetering van de infrastructuur met zich meegebracht. Zo kun je je dankzij een uitstekend metronetwerk gemakkelijk door de stad verplaatsen. Ook de grote winkelcentra, (westerse) clubs en goede restaurants hebben de laatste jaren de weg naar Shanghai gevonden. Ontzettend leuk voor de reiziger met wat geld te besteden, maar voor de backpacker misschien niet zo ideaal. Hoewel de prijzen in Shanghai wat hoger liggen dan je van China gewend bent, is duur een te groot woord. We raden je aan zo’n drie dagen de tijd te nemen om de stad te verkennen.

Shanghai is een stad met twee gezichten: je hebt natuurlijk veel wolkenkrabbers en andere modernisatie, maar loop je wat straatjes door, dan kan je ook zomaar uitkomen bij kneuterige marktjes waar locals hun spullen proberen te verkopen. Verder vind je wat traditionele theehuizen en een handjevol tempels. Je ziet tijdens een dagje slenteren door de stad enorme contrasten, bijvoorbeeld tussen oud en nieuw en lelijk en mooi. Je komt natuurlijk naar Shanghai om de sfeer te proeven van een ultramoderne en ontwikkelde metropool. Voor het ‘oude China’ ben je beter op je plek in bijvoorbeeld Beijing.


Shanghai


Bezienswaardigheden in Shanghai

Shanghai is typisch zo’n stad die op zichzelf zo fascinerend is die het geen topattracties nodig heeft. Toch willen we wat leuke bezienswaardigheden op een rijtje zetten. Een van de mooiste bezienswaardigheden in Shanghai is de Yuyuan Tuin (ook wel de Yu Garden), waar je lekker wat kunt rondlopen. Hier vlakbij vind je ook het Shanghai Museum, waar oude Chinese kunst tentoongesteld wordt. In Holland Village vind je een klein stukje Nederland in Shanghai. Deze wijk beschikt over een molen, grachten, een ophaalbrug en een kopie van de Bijenkorf; geheel naar Amsterdams voorbeeld.

De Bund is het perfecte startpunt voor je ontdekking van Shanghai. Dit is een lange en brede boulevard langs de Huangpu rivier. ’s Werelds grootste bedrijven en banken hebben zich rondom deze plek gevestigd. Op de Bund zelf vind je veel koloniale gebouwen. Vroeg in de ochtend kun je hier de tai-chi beoefenaars bekijken, of je kunt een poging doen om zelf mee te doen. In de avond heerst er hier een hele relaxte sfeer, perfect voor een leuke wandeling en om mensen te bekijken. Bovendien is dit ook de perfecte spot om de prachtige skyline van Shanghai te bekijken. Aan de overkant van de rivier ligt namelijk Pudong: het financieel en commercieel centrum van China, waar vele torenhoge wolkenkrabbers staan.

Wil je een schitterende uitkijk over de stad? Ga dan omhoog in het World Financial Center, welke bekend staat als het beste uitzichtpunt. Je zit dan op 492 meter hoogte. Overtref dit door een bezoek te brengen aan de op twee na hoogste toren van de wereld: de Shanghai toren. Ga je hier in de avond heen, dan zie je de prachtig verlichte gebouwen in de duisternis.

Voor een mooi uitzicht over de stad kun je ook een bezoek brengen aan de Oriental Pearl Tower, alhoewel wij het uitzicht van de World Financial Center mooie vinden. Het ontwerp van deze televisietoren is echter ontzettend mooi. Het gebouw domineert de skyline van Shanghai en levert fraaie plaatjes op.


Shanghai


Like a Local

Geen betere manier om een stad te verkennen dan aan de hand van de tips van locals. Wij interviewden Shanghai local Fleur die hier als expat woont over haar favoriete restaurants, rooftop bars, wijken en andere spots.

Uitgaan

Shanghai is de thuisbasis van talloze indrukwekkende clubs en bars die je een onvergetelijke avond garanderen. Bovendien is er voor ieder wat wils. Ben je gefascineerd door de kleine barretjes die illegaal alcohol verkopen, ga je liever naar een fancy en hippe Europese nachtclub of kies je voor een grimmige all-you-can-drink underground feestje waar je los kunt gaan met de locals? Er is een bar of club voor iedereen!

De Bund is het populairste gebied voor feestgangers vanwege de mooie uitzichten op de Pudong Rivier en de Huangpu Rivier. De populariteit van het gebied gaat echter wel gepaard met een duur prijskaartje. Het grootste uitgaansgebied van Shanghai is The Former French Concession. Hier liggen de meeste uitgaansgelegenheden op steenworp afstand van elkaar. Voor de backpackers raden wij het goedkope Perry’s Café aan voor een hapje.


Shanghai


In de omgeving

Als je de stad eenmaal hebt gezien kun je ook een aantal uitstapjes maken in de regio. Neem bijvoorbeeld de trein naar Hangzhou. Deze stad is bekend vanwege haar Westelijke Meer. Een mooie omgeving, zeker in vergelijking met het drukke stadsleven van Shanghai. Ook de stad Suzhou is leuk voor een dagtrip. Tot slot vind je op zo’n veertig kilometer van Shanghai het stadje Houtouwan. Dit is een verlaten dorp wat geheel is overgenomen door de natuur. Huizen van het ooit zo goed draaiende dorpje zijn nu bedekt onder een dikke laag mos.

Vervoer in Shanghai

Shanghai is een enorme stad, met verschillende interessante wijken en bezienswaardigheden die over een groot oppervlakte verspreidt zijn. De hele stad lopend verkennen is daardoor niet te doen. Gelukkig beschikt de stad over een uitgebreid, modern metronetwerk. Dit netwerk is de afgelopen jaren flink uitgebreid. Er zijn nu veertien metrolijnen en er zijn er nog enkele in aanbouw. Zo goed als de hele stad is daardoor nu goed met de metro te bereiken. De metro’s rijden vaak, snel en het gebruik is goedkoop. Als je meerdere dagen in Shanghai verblijft raden we aan om een Shanghai Public Transport Card te kopen, de lokale ov-chipkaart. Deze kaart kun je op metrostations kopen en in verschillende supermarkten. Met deze kaart reis je goedkoper door de stad. Naast de metro kun je ook van het uitgebreide busnetwerk gebruikmaken. De informatie is echter voornamelijk in het Chinees beschreven, waardoor het voor de gemiddelde toerist lastiger is om met de bus te reizen. Ook kun je een taxi nemen om je verplaatsen. Deze zijn relatief betaalbaar en lekker comfortabel.


Shanghai


Overnachten in Shanghai

Genoeg hele dure hotels in Shanghai, maar gelukkig zijn er ook voldoende hostels gericht op de reizigers met een kleiner budget. Je betaalt hier wel wat meer dan in andere bestemmingen in China, maar heel duur is het ook niet. In onze Reisgids China staan de leukste hostels van Shanghai vermeld.

Reisgids China

Hoe kom ik er?

Shanghai is ontzettend goed per vliegtuig te bereiken. Vanaf praktisch elk vliegveld in China vertrekken er wel binnenlandse vluchten naar Shanghai. Tevens kun je vanuit veel andere grote steden in de wereld rechtstreeks naar deze grote stad vliegen. Bekijk onze tips over het boeken van de goedkoopste vliegtickets China.

Vanuit vrijwel elke stad gaat er een rechtstreekse trein naar Shanghai. Vanuit Beijing doet de snelste trein er ruim vier uur over, vanuit Shenzhen is het ongeveer elf uur, de trein uit Nanjing doet er een uur over en vanuit Guilin ben je negen uur onderweg. Treinkaartjes koop je online het gemakkelijkste via 12Go.Asia.

Er gaan ook bussen naar Shanghai, maar echt aan te raden is dit niet. De trein is altijd sneller.

Ons oordeel
7/10

Shanghai is een moderne (zaken)stad, met veel luxe en geen echte backpacker sfeer. Toch zijn er genoeg leuke dingen te doen en valt er ook in de omgeving van Shanghai veel te beleven.

Vervolg je reis

Vervolg je backpack reis naar een van onderstaande locaties.