Qingdao

Qingdao

Wanneer je in China bent, ontkom je er niet aan. Elders in Azië is de kans ook groot dat je het befaamde biermerk tegenkomt: Tsingtao. En Tsingtao komt uit Qingdao. Van oorsprong werd het bier door de Duitsers gebrouwen. En Duitse sporen zie je alom terug in de stad. Hoe komt dat?

Sporen van het verleden in Qingdao

Gelegen in de Shadong provincie was Qingdao van oorsprong een onbeduidend vissersdorpje. In 1898 zetten Duitse kolonisten er voet aan wal. De Duitse keizer Wilhelm II vond namelijk dat het tijd was om Duitsland op de koloniale kaart te zetten. Engeland had India, Frankrijk had Vietnam, Nederland had Indonesië en Duitsland kreeg Qingdao. De Chinese overheid verpachtte een deel het schiereiland aan Duitsland. De Duitsers begonnen ijverig met het omtoveren van Qingdao naar een moderne stad. Veel van deze Duitsers hadden enorme heimwee naar huis. Daarom hanteerden ze dezelfde bouwstijl als in de Heimat: Qingdao werd een stad naar Duits model. En daar hoorde natuurlijk ook bier bij. Het Tsingtao-biermerk bestaat zo’n ruime eeuw later nog steeds en is behoorlijk populair, in China en in andere landen in Azië.


Qingdao


Met 3,5 miljoen inwoners en 8 miljoen in de omliggende regio is Qingdao voor Chinese begrippen een kleine stad, maar voor ons Nederlanders een metropool. Waar je als backpacker moet zijn is het Shinandistrict, oftewel: het oude stadscentrum. Wie door het oude centrum van Qingdao loopt denkt in een Duitse provinciestad te zijn.

Het Duitse koloniale avontuur was maar van relatief korte duur. In 1914 brak de Eerste Wereldoorlog uit en in datzelfde jaar werd de Duitse kolonie onder de voet gelopen door Engelse en Japanse soldaten. Na de oorlog kreeg Duitsland Qingdao niet meer terug. Waar wij in het westen huiveren als we denken aan de woorden ‘Duitse bezetting’, hebben ze dat in Qingdao anders ervaren. Dankzij Duitsland groeide de stad uit van klein vissersdorpje tot moderne havenstad. De Duitsers waren in 1914 dan wel verdwenen, de bouwstijl werd aangehouden. Je hebt daarvoor het gevoel echt in een Europese stad te zijn. Zeker als je al lang op reis bent, is dit een leuke herinnering naar thuis.

Verdere activiteiten

De stad ligt aan de kust. ‘s Zomers kun je heerlijk aan het strand liggen en wie van vis houdt, komt hier prima aan zijn trekken. Daarnaast zijn er nog diverse historische musea en alles is redelijk betaalbaar. Voor watersportfans is het leuk om te weten dat tijdens de Olympische Spelen van 2008 het zeilen plaatsvond in Qingdao.

Ga zeker even langs de Tsingtao-brouwerij. Daar leer je meer over de herkomst van het bekende biermerk en kun je ongefilterd bier proeven.

In het Xiaoyushan-park beklim met een berg met een tuin in traditionele, Chinese stijl en een prachtig uitzicht over de stad.

Qingdao Underwater World laat je een modern aquarium zien dat oorspronkelijk uit de jaren 30 komt. Voor een nog hoger uitzicht kun je de televisietoren beklimmen.


qingdao


Vervoer in Qingdao

Qingdao beschikt over enkele jaren over een aantal metrolijnen en er zijn nog enkele lijnen in aanbouw. Een steeds groter gedeelte van de stad is nu snel te bereiken met de metro. Daarnaast zijn er enkele buslijnen, maar deze zijn lastig te begrijpen voor toeristen. Een taxi nemen is gemakkelijker en bovendien tevens betaalbaar.

Overnachten in Qingdao

De meeste hostels vind je in het oude stadscentrum, zijn van goede kwaliteit en redelijk betaalbaar. Denk aan de €8 tot €10 per nacht. Op Booking.com vind je het grootste aanbod en kun je gemakkelijk een kamer of bed reserveren.

Reisgids China

Hoe kom ik er?

Hoewel de trein vaak goedkoper is, zijn er binnenlandse vluchten naar Qingdao. Internationaal kun je vanuit Zuid-Korea, Japan en Taiwan het land in vliegen. Bekijk onze tips over het boeken van de goedkoopste vliegtickets China.

Vanuit Beijing kunt je de hogesnelheidstrein pakken die jou in vijf uur naar Qingdao brengt. Vanuit Nanjing en Shanghai zit je respectievelijk vijf en zeven uur in de trein.

Er zijn veerboten met Zuid-Korea en Japan.

Ons oordeel:
7/10

Qingdao is vooral leuk om doorheen te lopen en je te vergapen aan de Europese architectuur die je op weinig plekken in China zo geconcentreerd ziet. Daarnaast biedt de stad de nodige activiteiten om je zeker een dag of twee zoet te houden. Met name leuk in de zomer.

Vervolg je reis

Vervolg je backpack reis naar een van onderstaande locaties.