Backpacken Laos

Backpacken Laos

Laos is met slechts rond de zeven miljoen inwoners één van de dunstbevolkte landen in Azië. De echt grote steden ontbreken hier. De meeste bewoners wonen op het platteland en zijn in de agrarische sector actief. Toerisme heeft nog niet doorgezet, waardoor het land grotendeels nog authentiek is. Dit leidt ook tot leuke ontmoetingen met locals. Daarnaast zorgt ook vooral de natuur ervoor dat Laos meer en meer omhoog klimt op de buckets lists van backpackers.

Leuke locaties Laos

Over Laos

Backpacken in Laos is nog niet heel lang mogelijk. Het land was namelijk lange tijd geïsoleerd van de buitenwereld. Pas sinds 1990 mogen toeristen de grens van Laos oversteken. Sindsdien is het land snel gegroeid als populaire backpack bestemming, voornamelijk vanwege de mooie natuur en vriendelijke bevolking. Ook al reis je solo door Laos: alleen zal je nooit zijn. De backpack sfeer is volop aanwezig. Bovendien is de route door het land redelijk standaard, dus of je hem nu van noord naar zuid doet, of andersom: je komt steeds weer dezelfde mensen tegen. De meeste backpackers komen Laos binnen over land, namelijk via het noorden van Thailand of via Cambodja. Zodra je het land binnenrijdt met de bus, verandert de omgeving. Een heuvellandschap met ruige, pure natuur is nog mooi intact gebleven. Ook de mensen zijn geliefd. Een glimlach is zo verdiend, mensen willen je graag helpen en ze gaan heel liefdevol met kinderen om. De inwoners zijn laidback en relaxed en dit voel je door het hele land. Geen chaos zoals in Vietnam of Thailand, maar rustig genieten van al het moois dat Laos te bieden heeft.

Bestemmingen

Kom je vanaf het noorden van Thailand, dan kom je Laos hoogstwaarschijnlijk binnen via Huay Xai, een klein plaatsje tegen de grens aan. Hier kun je de Gibbon Experience doen. Aan gespannen lijnen ‘vlieg’ je over bomen, waardoor je de mooie natuur in het park op een unieke manier beleeft. Vanuit Huay Xai kun je de slowboat nemen naar de stad Luang Prabang. De boottocht duurt twee dagen en is naast praktisch dankzij de mooie uitzichten ook bijzonder fraai. Een minder leuke bestemming is de hoofdstad Vientiane, welke vooral als tussenstop wordt gebruikt. Hike liefhebbers kiezen voor Nong Khiaw als bestemming, waar je een hike kunt doen naar een viewpoint wat je een mooi uitzicht geeft over het kleine plaatsje. Laos is verder vooral een land om het allemaal wat rustiger aan te doen. Relaxen kun je al tubend doen in Vang Vieng, of je kunt er een groot feestje van maken. Relaxen en feesten doe je ook op de eilanden bij Si Phan Don, beter bekend als de 4000 Islands. Pak de fiets om het eiland te verkennen, of huur een kano om de omgeving te ontdekken. Zit je liever op de motor, dan kun je kiezen voor Pakse als bestemming, en daar de Pakse loop doen. Je kunt de mooie watervallen ook bij langs gaan met een groepje in de tuktuk. Bekijk ook het overzicht van al onze bestemmingen in Laos.

Routes

Als je tussen het noorden en zuiden van Laos reist kom je langs de meeste interessante bestemmingen. Als je meer buiten de gebaande paden wilt reizen zul je ook wat omwegen moeten maken. Onze route door Laos is een goed startpunt om je route te plannen. Het land is daarnaast goed te combineren met een langere route door Zuidoost-Azië. In onze Reisgids Laos vind je nog meer routes door Laos, die allemaal uitvoerig worden beschreven.

Reisgids Laos

Praktische zaken

Je betaalt hier met de Kip, een munteenheid die alleen briefjes kent. Aangezien je voor een euro ongeveer 10.000 Kip krijgt, loop je doorgaans met veel briefgeld op zak. Hoewel pinnen mogelijk is, kun je vaak maar rond de €100 opnemen, terwijl je per keer pinnen wel vergoeding aan de bank betaalt. Kom je vanaf een ander land waar je wel meer kunt opnemen, dan loont het dus wellicht om daar een groter bedrag te pinnen en dit om te ruilen naar Kip. Veel geld zal je in Laos overigens niet kwijt zijn, want het eten, de accommodaties en de tours zijn over het algemeen goedkoop. Ook voor het vervoer betaal je weinig en dit is in Laos op zich prima geregeld, maar niet zo strak als in bijvoorbeeld Vietnam. De wegen en de nonchalante houding van de vervoerders zorgen soms voor een langere reistijd. Meestal kom je terecht in een bus, maar het land leent zich ook uitstekend voor een mooie tocht op de motor. Wil je daarbij mooi weer hebben, dan ga je in de maanden november t/m februari. In mei t/m oktober heb je vooral regenbuien, ook al zijn deze maar kort. Een voordeel daarvan is wel dat de natuur ook op zijn mooist is. Wanneer je Laos bezoekt, hoef je vooraf geen visum aan te vragen. Deze koop je namelijk voor 35 US Dollar op de luchthaven of bij de grensovergang.

Uitgelicht: de natuur in Laos

In Laos kun je (voorlopig nog) genieten van de ongerepte natuur en de authentieke dorpjes. Maar liefst tachtig procent van de bevolking leeft er nog in afgelegen dorpen die nauwelijks te bereiken zijn. Laos biedt de mogelijkheid een kijkje in de keuken te nemen in deze dorpjes. Daarvoor reis je bijvoorbeeld af naar Luang Namtha, waar je een geweldige (meerdaagse) jungle trekking kunt doen. Onderweg hike je dwars door schitterende natuur en proef je planten uit de jungle. Je overnacht in een local village, waar het lijkt alsof de tijd heeft stilgestaan. Gegarandeerd een ervaring die je nooit meer vergeet. Maar een schitterende jungle is niet het enige wat Laos te bieden heeft. De rijstvelden, de koffieplantages en de mooie watervallen zijn goed te bezoeken vanuit de zuidelijke stad Pakse. Vanuit Muang Singh kun je wandeltochten door de ‘Gouden Driehoek’ afleggen. Tot slot bezoek je de prachtige Kuang Si waterval eenvoudig vanuit Luang Prabang. Dit zijn hoogtepunten in Laos, maar overal waar je loopt en kijkt, zal de natuur in het land je opvallen.


Regelen voor je reis

Regel onderstaande zaken voordat je vertrekt.

Ons oordeel
8/10

Culturele hoogtepunten kom je niet veel tegen in Laos, maar de prachtige natuur, de relaxte sfeer en vriendelijke bevolking maken het alsnog een erg leuk land om te bezoeken in Zuidoost-Azië.

Wees sociaal

Nieuwste blogartikelen Laos