Backpacken Laos

Backpacken Laos

Laos is met slechts rond de zeven miljoen inwoners één van de dunst bevolkte landen in Azië. De echt grote steden ontbreken hier. De meeste bewoners wonen op het platteland en zijn in de agrarische sector actief. Toerisme heeft nog niet doorgezet, waardoor het land grotendeels nog authentiek is. Dit leidt ook tot leuke ontmoetingen met locals. Daarnaast zorgt ook vooral de natuur ervoor dat Laos meer en meer omhoog klimt op de buckets lists van backpackers.

Leuke locaties Laos

Over Laos

Backpacken in Laos is nog niet heel lang mogelijk. Het land was namelijk lange tijd geïsoleerd van de buitenwereld. Pas sinds 1990 mogen toeristen de grens van Laos oversteken. Sindsdien is het land snel gegroeid als populaire backpack bestemming, voornamelijk vanwege de mooie natuur en vriendelijke bevolking. Ook al reis je solo door het land: alleen zal je nooit zijn. De backpack sfeer is volop aanwezig. Bovendien is de route door het land redelijk standaard, dus of je hem nu van noord naar zuid doet, of andersom: je komt steeds weer dezelfde mensen tegen. De meeste backpackers komen Laos binnen over land, namelijk via het noorden van Thailand of via Cambodja. Zodra je het land binnenrijdt met de bus, verandert de omgeving. Een heuvellandschap met ruige, pure natuur is nog mooi intact gebleven. Ook de mensen zijn geliefd. Een glimlach is zo verdiend, mensen willen je graag helpen en ze gaan heel liefdevol met kinderen om. De inwoners zijn laidback en relaxed en dit voel je door het hele land. Geen chaos zoals in Vietnam of Thailand, maar rustig genieten van al het moois dat Laos te bieden heeft.


Laos


Backpacken Laos


Bestemmingen

Kom je vanaf het noorden van Thailand, dan kom je Laos hoogstwaarschijnlijk binnen via Huay Xai, een klein plaatsje tegen de grens aan. Hier kun je de Gibbon Experience doen. Aan gespannen lijnen ‘vlieg’ je over bomen, waardoor je de mooie natuur in het park op een unieke manier beleeft. Vanuit Huay Xai kun je de slowboat nemen naar de stad Luang Prabang. De boottocht duurt twee dagen en is naast praktisch dankzij de mooie uitzichten ook bijzonder fraai. Een minder leuke bestemming is de hoofdstad Vientiane, welke vooral als tussenstop wordt gebruikt. Hike liefhebbers kiezen voor Nong Khiaw als bestemming, waar je een hike kunt doen naar een viewpoint wat je een mooi uitzicht geeft over het kleine plaatsje. Laos is verder vooral een land om het allemaal wat rustiger aan te doen. Relaxen kun je al tubend doen in Vang Vieng, of je kunt er een groot feestje van maken. Relaxen en feesten doe je ook op de eilanden bij Si Phan Don, beter bekend als de 4000 Islands. Pak de fiets om het eiland te verkennen, of huur een kano om de omgeving te ontdekken. Zit je liever op de motor, dan kun je kiezen voor Pakse als bestemming, en daar de Pakse loop doen.

Bezienswaardigheden

De fraaie natuur en de leuke sfeer zijn wat ons betreft de hoogtepunten van Laos. Toch zijn er ook genoeg bezienswaardigheden die een bezoek waard zijn. Veel van de mooiste tempels liggen in Luang Prabang. Ook in de hoofdstad Vientiane zijn er aantal mooie gebouwen te bekijken, net zoals het net buiten de stad gelegen Buddha Park. Een andere populaire bezienswaardigheid is de Plain of Jars, te vinden nabij de stad Phonsavan.

Eten

Het eten in Laos is niet zo spectaculair als dat van buurlanden Thailand, Vietnam en China. Toch kun je zeker lekker eten tijdens je reis. Er wordt veel kleefrijst gegeten in het land, wat gecombineerd wordt met verschillende groenten en vlees of vis. Vergelijkbaar met andere landen in Zuidoost-Azië dus. Echter worden in Laos wat minder kruiden gebruikt, waardoor het allemaal net wat minder lekker is.


Laos


Reisgids Laos

Geld, kosten en budget

Je betaalt hier met de Laotiaanse kip. Een euro is ruim 10.000 kip waard. Je bent hier dus al snel miljonair. Pinnen was tot enkele jaren geleden soms een uitdaging, maar is tegenwoordig zelden een probleem. Laos is een van de goedkoopste landen in Azië om te reizen. Er zijn geen kostenposten waar je bovengemiddeld geld voor kwijt bent. Als je op je budget let kun je relatief makkelijk onder de €30 per dag rondkomen. In onderstaande tabel geven we een indicatie van de kosten per dag. Op onze pagina over geldzaken in Laos lichten we het onderwerp verder toe.

Budget Backpacker Flashpacker Luxer
Overnachten € 7 € 10 € 16
Vervoer € 5 € 7 € 10
Eten en drinken € 7 € 9 € 15
Activiteiten € 6 € 9 € 12
Totaal € 25 € 35 € 53

Praktische zaken Laos

Het vervoer in Laos is op zich prima geregeld, maar niet zo strak als in bijvoorbeeld Vietnam. De wegen en de nonchalante houding van de vervoerders zorgen soms voor een langere reistijd. Meestal kom je terecht in een bus, maar het land leent zich ook uitstekend voor een mooie tocht op de motor. Wil je daarbij mooi weer hebben, dan ga je in de maanden november t/m februari. In mei t/m oktober heb je vooral regenbuien, ook al zijn deze maar kort. Een voordeel daarvan is wel dat de natuur ook op zijn mooist is. Wanneer je Laos bezoekt, hoef je vooraf geen visum aan te vragen. Deze koop je namelijk voor 35 US dollar op de luchthaven of bij de grensovergang.

Combineren met andere landen

Laos is een ontzettend leuk land, maar er zijn niet zoveel reizigers die naar Azië reizen om alleen Laos te bezoeken. De meeste reizigers combineren een bezoek aan het land met een reis door buurlanden Thailand, Cambodja en/of Vietnam. Onze route door Zuidoost-Azië is een goed startpunt als je ook een langere reis door deze regio wilt maken.Reizen door Laos


Uitgelicht: de natuur in Laos

In Laos kun je (voorlopig nog) genieten van de ongerepte natuur en de authentieke dorpjes. Maar liefst tachtig procent van de bevolking leeft er nog in afgelegen dorpen die nauwelijks te bereiken zijn. Laos biedt de mogelijkheid een kijkje in de keuken te nemen in deze dorpjes. Daarvoor reis je bijvoorbeeld af naar Luang Namtha, waar je een geweldige (meerdaagse) jungle trekking kunt doen. Onderweg hike je dwars door schitterende natuur en proef je planten uit de jungle. Je overnacht in een local village, waar het lijkt alsof de tijd heeft stilgestaan. Gegarandeerd een ervaring die je nooit meer vergeet. Maar een schitterende jungle is niet het enige wat het land te bieden heeft. De rijstvelden, de koffieplantages en de mooie watervallen zijn goed te bezoeken vanuit de zuidelijke stad Pakse. Vanuit Muang Sing kun je wandeltochten door de ‘Gouden Driehoek’ afleggen. Tot slot bezoek je de prachtige Kuang Si waterval eenvoudig vanuit Luang Prabang. Dit zijn hoogtepunten in Laos, maar overal waar je loopt en kijkt, zal de natuur in het land je opvallen.

Ons oordeel
8/10

Culturele hoogtepunten kom je niet veel tegen in Laos, maar de prachtige natuur, de relaxte sfeer en vriendelijke bevolking maken het alsnog een erg leuk land om te bezoeken in Zuidoost-Azië.

Regelen voor je reis

Regel onderstaande zaken voordat je vertrekt.

Nieuwste blogartikelen Laos