Beste reistijd Laos

Beste reistijd Laos

Zoals de meeste landen in Azië heeft ook Laos een duidelijk regenseizoen en een droog seizoen. Tijdens het regenseizoen waait de moesson over het land heen, wat met veel regen gepaard gaat. De beste reistijd Laos is hiervan ook sterk afhankelijk. Ook tijdens het regenseizoen kan je Laos bezoeken, maar als het kan raden we aan om tijdens de drogere maanden het land te bezoeken. Ook doe je er verstandig aan om de aller warmste maanden te vermijden, de temperaturen kunnen dan richting de 40 graden Celsius oplopen.

Het regenseizoen

De moesson doet Laos in mei voor het eerst aan en loopt tot oktober door. Dit betekent niet dat het de hele dag regent. Vaak zijn het korte buiten, maar wel hele heftige. Hierdoor komt het geregeld voor dat rivieren overstromen en wegen onder water staan. De wegen zijn normaal al niet zo goed, maar dan al helemaal niet. Reken dus op extra reistijd als je in deze maanden Laos bezoekt. Buiten dat zal je er alsnog een hele leuke tijd hebben. Een bijkomend voordeel van het regenseizoen is dat de natuur tijdens deze maanden het mooist is, vooral de rijstvelden zijn dan prachtig.

Het droge seizoen

De regen stopt in november en komt in mei pas weer opzetten. Op uiteraard af en toe een regenbui na. In de maanden november tot en met april valt dus de minste regen in Laos. Maart en april zijn echter de warmste maanden van het jaar. Vooral in het zuiden van Laos kan het dan ontzettend heet zijn.

Klimaat Laos

Maand Oordeel Graden Regen
Januari 31 ºC 23 mm
Februari 32 ºC 32 mm
Maart 33 ºC 39 mm
April 33 ºC 91 mm
Mei 33 ºC 130 mm
Juni 32 ºC 166 mm
Juli 31 ºC 205 mm
Augustus 31 ºC 267 mm
September 31 ºC 165 mm
Oktober 30 ºC 74 mm
November 30 ºC 23 mm
December 29 ºC 8 mm

De beste reistijd Laos

Gekeken naar bovenstaande feiten is de beste reistijd Laos van november tot en met maart. Echter geldt voor Laos dat de regenmaanden ook duidelijke voordelen hebben, zoals een extra mooie natuur. In september en oktober ligt het hoogtepunt van de moesson ook al achter de rug. Ook in deze twee maanden is een bezoek aan Laos dus prima in te plannen, houd alleen wel rekening met zo nu en dan een stortbui.

Hoogseizoen / laagseizoen

De meeste toeristen bezoeken Laos van november tot en met april, met pieken rondom kerst/nieuwjaar en Laotiaans Nieuwjaar halverwege april. Van mei tot en met september vermijden de meeste toeristen Laos en is het daarmee aanzienlijk rustiger hier.

Reisgids Laos

Reizen in het regenseizoen in Laos

Bij het regenseizoen denk je wellicht aan hele dagen regen, waarin je de hele dag binnen moet zitten. Dit in Zuidoost-Azië zelden het geval. De regen die valt komt vaak aan het einde van de middag, in de vorm van een korte, maar heftige tropische regenbui. Tijdens deze regenbui moet je echt wel even binnen schuilen. De rest van de dag kun je over het algemeen echter prima van alles ondernemen. Als je de activiteiten om de buiten heen plant valt hier dus goed mee te leven. Reizen in het regenseizoen kent daarnaast ook een aantal voordelen, hieronder benoemen we deze voordelen en nadelen van het reizen tijdens deze periode.

Voordelen reizen in het regenseizoen:

  • Het is rustiger. Er zijn minder toeristen bij de bezienswaardigheden, de stranden liggen minder vol en je hoeft je minder druk te maken dat de accommodatie vol zit.
  • Het is goedkoper. Met name hotelovernachtingen zijn aanzienlijk goedkoper tijdens het regenseizoen. Ook voor binnenlandse vluchten betaal je over het algemeen minder.
  • De natuur is mooier. Met name aan het einde van het droge seizoen kan de natuur wat kaal en dor zijn. Als er meer regen valt wordt de natuur weer mooi groen. Ook de watervallen zijn in het regenseizoen het spectaculairst.

Nadelen reizen in het regenseizoen:

    • Meestal valt de regen dus in het einde van middag, maar het kan voorkomen dat je eens een dag hebt dat het de hele dag minder weer is. Door bijvoorbeeld wat tijd doorbrengen in een winkelcentrum, een boekje lezen in een gezellige koffiezaak of een museum bezoeken los je dit probleem ook makkelijk op.
    • In sommige bestemmingen kunnen accommodaties of restaurants dicht zijn. Omdat er minder bezoekers zijn kunnen de eigenaren besluiten om tijdens die periode zelf op vakantie te gaan.
    • Er kunnen overstromingen voorkomen. Het komt echter zelden voor dat je hier echt last van hebt.

Lees verder over Laos