Pakse

Pakse

Pakse is de tweede stad van Laos en is gelegen aan twee rivieren, namelijk de Se Don en de Mekong rivier. De stad wordt dan ook omringd door bergen en vruchtbare vlaktes. Behalve een aantal tempels, heeft de stad niet veel bezienswaardigheden en wordt deze vooral bezocht als uitvalsbasis naar het Bolaven Plateau.

Over Pakse

De hoogtepunten van de regio liggen dus in de omgeving en niet in Pakse zelf. Je kunt in de stad wel een aantal tempels bekijken. De mooiste tempel in Pakse is Wat Luang. Het is niet de mooiste tempel van Laos, maar als je wat tijd over hebt kun je zeker een kijkje nemen. Verder is het leuk om de lokale markt te bezoeken. Gebruik de stad verder voornamelijk als uitvalsbasis voor de mooie omgeving.


De tempel Wat Luang, gelegen in het centrum van Pakse


Pakse

De lokale markt in de stad


Bolaven Plateau

Het Bolaven Plateau is een bijzonder natuurgebied op dertig kilometer van Pakse. Door het grote verschil in hoogte zijn er een soort natuurlijke plateaus ontstaan. Ook komen in dit gebied verschillende rivieren, zoals de Mekong en de Xe Kong Rivier bij elkaar. De combinatie van het grote hoogteverschil en het bij elkaar komen van verschillende rivieren zorgt voor een aantal spectaculaire watervallen. Op de weg van Pakse naar Paksong liggen de Tad Fane watervallen, welke van 100 meter hoog naar beneden kletteren. Deze watervallen zijn de bekendste van Pakse. Geen wonder dus dat je hier een kleine entreeprijs betaalt en vervolgens tussen best wat toeristen staat. In het droog seizoen zijn de watervallen sowieso minder interessant. Gelukkig zijn er meerdere watervallen die je kunt bezoeken. Dichtbij het dorpje Tad Lo bevinden zich meerdere watervallen, namelijk de Tad Lo, Tad Hang en Tad Suong watervallen. Toeristen liever vermijden? Ga dan naar de Tad E-Tu, de Tad Champy of de de Tad Yuang watervallen. Deze zijn iets minder bekend, maar prachtig, en je hebt een grote kans dat je de enige toerist daar bent.

Bereikbaarheid Bolaven Plateau

Ondanks dat het Bolaven Plateau niet heel moeilijk te vinden is (je volgt één rechte weg), heb je verschillende opties om er te komen. Het Plateau is te bereiken via georganiseerde tours, per tuktuk of per scooter. Georganiseerde tours kunnen variëren van een dag tot meerdaagse tours en je bezoekt dan ook vaak etnische minderheden voor een kijkje in hun dagelijkse leven. Je kunt zelf deze of een soortgelijke loop op de scooter maken, waarbij je halverwege ergens overnacht. Het scooterverhuurbedrijf kan je meer vertellen over de voor jou best passende route. Ben je met een groepje (bijvoorbeeld van je hostel), dan is een tuktuk huren ook zeker het overwegen waard. Je huurt een (grote) tuktuk inclusief chauffeur dan in voor één dag en spreekt met hem het aantal te bezoeken watervallen af. Deel de kosten met je vrienden en je komt vaak tussen de €6 en €8 per persoon uit.


Pakse

De Tad Yeang waterval


Pakse

Het mooie landschap van de Bolaven Plateau


Wat Phou

Een leuke tempel in de buurt van Pakse is Wat Phou. Deze is zelfs terug te vinden op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Wat Phou ligt op minder dan 50 kilometer van Pakse en is dus makkelijk als dagtrip te bezoeken. Ook kun je deze tempel bezoeken vanuit de stad Champassak, wat dichterbij Wat Phou ligt.

Koffie- en theeplantages

Toen de Fransen het nog voor het zeggen hadden in Laos, legden zij diverse rubber-, koffie-, thee-, en bananenplantages aan op het Bolaven Plateau. Ze ontdekten namelijk dat de grond hier erg vruchtbaar was. Tegenwoordig onderhouden de Laotianen zelf de plantages. Deze liggen vooral rondom de weg van Pakse naar de watervallen, dus een stop bij een van de plantages is zeker leuk om te doen. Informeer bij je hostel welke plantages je kunt bezoeken.


Pakse

Een koffieplantage in de omgeving van Pakse


Vervoer in Pakse

Binnen Pakse kun je de meeste afstanden lopend afleggen. Het centrum is compact, waardoor de meeste faciliteiten goed bereikbaar zijn. Om de hoogtepunten in de omgeving van de stad te bezoeken kun je een scooter huren of een tuktuk nemen. Zoals eerder beschreven kun je een tuktuk inclusief chauffeur huren voor een dag om naar het Bolaven Plateau te gaan.

Overnachten in Pakse

De meeste (nacht)bussen arriveren in het centrum van Pakse. In dit centrum, gelegen naast zowel de Xe Don rivier als de Mekong rivier, vind je ook de meeste accommodaties en restaurants. Bovendien is het vanuit hier het ook gemakkelijkste om eventuele tours te regelen. In het laagseizoen zijn er genoeg accommodaties beschikbaar. In onze Reisgids Laos staan de leukste hostels van Pakse vermeld.

Reisgids Laos

Hoe kom ik er?

Op een paar kilometer buiten de stad ligt een - klein - internationaal vliegveld met een aantal dagelijkse vluchten. Zo wordt er dagelijks naar Vientiane en Bangkok gevlogen. Daarnaast wordt er ook 2/3 keer per week naar Luang Prabang en Siem Reap gevlogen. Bekijk onze tips over het boeken van de goedkoopste vliegtickets Laos.

Pakse is prima te bereiken met de bus. Zo gaan er rechtstreekse bussen vanuit onder andere Savannakhet en Vientiane in Laos en Da Nang in Vietnam.

Ons oordeel
6/10

In Pakse zelf is niet zoveel te doen, wel is het een prima uitvalsbasis voor het Bolaven Plateau.

Vervolg je reis

Vervolg je backpack reis naar een van onderstaande locaties.