Champassak

Champassak

Champassak is een klein dorp in het zuiden van Laos, op ongeveer een uur rijden ten zuiden van de stad Pakse. Vroeger was het nog een belangrijke stad, maar tegenwoordig wordt het voornamelijk bezocht als uitvalsbasis een bezoek aan de Wat Phou tempel. Wel is de sfeer in het dorpje erg relaxt en zijn er een aantal leuke restaurantjes direct aan de Mekong rivier. Hier kun je heerlijk een middag in de hangmat liggen om een boek te lezen.

Over Champassak

Het hoogtepunt van Champassak is zonder twijfel een bezoek aan het nabijgelegen Wat Phou. Wat tijd doorbrengen in het sfeervolle dorp is echter zeker geen straf. De mooie ligging aan de Mekong, de relaxte sfeer en de leuke restaurants maken het een leuke bestemming om nog wat te relaxen. Tevens zijn er een aantal tempels waar je heen kunt lopen. Veel tijd hoef je hier niet echter in te plannen.


Het dorp is leuk gelegen aan de mooie Mekong rivier


Een van de tempels die al lopend vanuit het centrum kunt verkennen


Wat Phou

Wat Phou betekent letterlijk ‘tempel van de berg’, gebaseerd op het feit dat het hele complex zich uitstrekt onder de voet van de Phu Pasak berg. Van oorsprong is het complex hindoeïstisch. In de dertiende eeuw heeft het hindoeïsme plaats gemaakt voor het boeddhisme als belangrijkste nationale godsdienst van Laos. Sindsdien is het complex het belangrijkste spirituele centrum voor het Theravada boeddhisme. In 2003 is het complex uitgeroepen tot een World Heritage Site door UNESCO en daarmee zijn de restauratiewerkzaamheden van het iets wat vervallen complex in gang gezet. De Wat Phou is namelijk een Khmer ruïne en vroeger een belangrijk punt in het Angkor rijk. De ondergang van dat rijk leidde ook tot het verval van het complex. Gelukkig wordt er een poging gedaan om de tempels weer in hun oude glorie te herstellen. Vanaf de top van het complex heb je een prachtig uitzicht over de ruïnes en de daarachter liggende Mekong rivier. Het complex ligt op 8 kilometer van het centrum van Champassak en is te bereiken per fiets, scooter of met een tuktuk. Alleen de weg hierheen al is door de prachtige rijstvelden een bezienswaardigheid en het biedt een kijkje in het dagelijkse leven van de Laotianen.

Vervoer in Champassak

Champassak leent zich uitstekend om per fiets te verkennen. Er zijn nauwelijks hoogteverschillen, wat het fietsen wel zo prettig maakt, er is relatief weinig verkeer en de omgeving is fraai. Je kunt bijvoorbeeld een fietstocht maken naar Wat Phou. Zorg dan wel dat je vroeg op pad gaat, voordat het te heet wordt. Een scooter huren is ook een optie. Ook rijden er tuktuks rond waar je gebruik van kunt maken.


Champassak

Een van de tempels in Wat Phou


Champassak

Uitzicht over het complex en haar omgeving


Overnachten in Champassak

Champassak zelf is vooral goed geschikt als uitvalsbasis. Hoewel het dorpje er leuk uitziet en wel even leuk is om doorheen te lopen is er verder weinig te doen. Wel zijn er genoeg goedkope accommodaties in de stad en vervoer van en naar Wat Phou is ook geen enkel probleem. Op Booking.com vind je het grootste aanbod en kun je gemakkelijk een kamer of bed reserveren.

Reisgids Laos

Hoe kom ik er?

Er gaan dagelijks meerdere bussen vanuit Pakse naar Champassak. Deze doen er ongeveer een uur over. Als je vanuit Si Phan Don komt kun je ook de bus pakken, hierin heb je meerdere opties.

Ons oordeel
7/10

Champassak is een sfeervolle plek, maar gek veel te doen is hier ook niet. Je hoeft hier niet veel tijd in te plannen.

Vervolg je reis

Vervolg je backpack reis naar een van onderstaande locaties.