Phonsavan

Phonsavan

In het hart van Laos ligt de stad Phonsavan, een stad die getekend is door de Laotiaanse Burgeroorlog en omgeven wordt door mooie golvende heuvels. In Phonsavan zelf is, behalve de kleurrijke markt, weinig te zien en te doen. Rondom de stad liggen echter diverse bezienswaardigheden, waardoor je Phonsavan voor 1 of 2 dagen kunt bezoeken.

Over Phonsavan

Voor een echte Laotiaanse ervaring kun je het beste naar de ochtendmarkt gaan, die net buiten het centrum ligt. Alles dat loopt, vliegt en kruipt is hier te koop, doorgaans aan een satéprikker boven een vuurtje. Als je je durft te wagen aan lokale specialiteiten als slang en kevers, is dit de meest geschikte plaats. In deze levendige markt vind je ook groenten en fruit, en het is in het algemeen een sfeervolle plaats om een paar uur rond te lopen.


Phonsavan

De Plain of Jars


Plain of Jars

Hoewel deze plaats er op het eerste gezicht wellicht niet heel spectaculair uitziet, is de zogenoemde Plain of Jars toch de belangrijkste toeristische trekpleister van Phonsavan. Dat komt voornamelijk door het mysterie dat rondom dit veld met stenen vaten hangt. Ondanks jarenlang onderzoek is men er nog niet uit of er menselijke resten of rijstwijn werd bewaard in de holle pilaren in deze vallei. Sommige vaten zijn 2000 jaar oud en tot 3 meter hoog. Het complex is slechts gedeeltelijk open, omdat er hier nog altijd onontplofte bommen uit de Laotiaanse Burgeroorlog worden gevonden en onschadelijk gemaakt.

Waterval

Vlakbij de Plain of Jars bevindt zich de Tad Lang waterval, die zich over een lengte van 800 meter via cascades een weg naar beneden baant. Je zult tijdens je reis door Zuidoost-Azië en ook Laos zelf mooiere watervallen tegenkomen, maar als je in de buurt bent kun je een tussenstop maken voor een wandeling bij deze waterval.


Phonsavan

Overblijfselen van de vele bommen die hier tijdens de Vietnam oorlog zijn gevallen


Grot

Als je geïnteresseerd bent in historie, is een bezoek aan de Tham Piew Cave een aanrader. Het is een plek met een bijzonder tragische geschiedenis; in 1968 kwamen hier tijdens de burgeroorlog honderden burgers om bij een Amerikaans bombardement, terwijl zijn beschutting zochten in de grot. Ter plaatse is een klein museum ingericht met foto’s en attributen uit de oorlog, en buiten staat een indrukwekkend standbeeld van een vader die zijn kind draagt. De grot ligt ongeveer 60 kilometer buiten het centrum van Phonsavan.

Vervoer in Phonsavan

We raden aan om zoveel mogelijk te lopen binnen de stad. Als de afstanden te groot zijn kun je ook kiezen voor een tuktuk, die hier volop aanwezig zijn. Ook kun je hier gemakkelijk een fiets of een scooter huren. Als je zelf de omgeving wilt verkennen is met name een scooter aan te raden. Als je zelf niet wilt rijden kun je ook een georganiseerde tour volgen.


Phonsavan

De Wat Phia Wat, gelegen in het nabijgelegen dorp Muang Khoun


Overnachten in Phonsavan

Hoewel Phonsavan niet op de radar van de meeste toeristen ligt, zijn er verschillende guest houses aanwezig in dit stadje. Op boekingswebsites wordt echter nauwelijks geadverteerd, maar je kunt gerust naar Phonsavan reizen zonder reservering en ter plaatse een slaapplek zoeken.

Hoe kom ik er?

Phonsavan heeft een luchthaven, waar dagelijks directe vluchten vanuit Vientiane en Luang Prabang aankomen. Binnenlandse vluchten zijn echter erg prijzig in Laos en je kunt op deze routes beter de bus nemen.

Als je vanuit de hoofdstad Vientiane naar Phonsavan reist, ben je met een rechtstreekse bus ongeveer 10 uur onderweg. Vanuit Luang Prabang ben je 7 uur onderweg.

Vervolg je reis

Vervolg je backpack reis naar een van onderstaande locaties.