Een land dat door haar natuurlijke schoonheid gedefinieerd wordt en een droombestemming is voor de natuurliefhebber; Kirgizië. Het relatief kleine land dat midden in het Centraal-Aziatisch gebied verstopt ligt tussen bergen die 94% van het land opmaken. Het is dan ook niet vreemd dat het land de hoogste berg(en) buiten de Himalaya herbergt. De zomers in Kirgizië zijn ideaal om de groene bergen te bewandelen en onder een warme en overvolle sterrenhemel te slapen in authentieke yurts en de winters bieden een unieke skibestemming voor de liefhebbers.
De populairste bestemming van Kirgizië vormt de grens tussen het Noorden en het ruwe Zuiden en is vanwege het Issyk Koelmeer een must-visit voor natuurlovers.
Een Spartaanse warmwaterbron gelegen in een diepe groene vallei, omringd door schitterende bergen, waar helder water door stroomt en wilde dieren samenkomen.
De tweede grootste stad van het land en tevens de oudste (3000 jaar!). Het is een historische stad waarvan het lijkt alsof het al jaren onaangetast is gebleven.
Net als de Mongolen waren ook de Kirgiziërs van oorsprong een nomadisch volk dat van plek tot plek trok en schapenkudde terwijl er werd geleefd in yurts. Een yurt is de Kirgizische versie van de bekende Mongoolse yurt. Om het echte Kirgizië te ontdekken en dichter bij de oorspronkelijke cultuur, levenswijze en bevolking komen te staan is het een onmisbaar avontuur om te overnachten in een yurt. Deze authentieke ervaring wordt door veel bureaus en locals aangeboden die je helpen jouw yurt op te zetten en je eten te bereiden. Een uniek hoogtepunt tijdens deze ervaring is het bewonderen van een overvolle sterrenhemel vanwege de afwezigheid van lichtvervuiling.
Het dorp Ak-Terek (45 km ten Oosten van Ozgon) heeft meerdere homestays die bij aankomst te reserveren zijn via het dorpshoofd. Vanaf hier kun je doortrekken naar het nationale park Kara Shoro dat een populaire bestemming is voor het overnachten in Yurtkampen. Vanaf jouw kamp kun je dan vervolgens rondtrekken en de natuurlijke omgeving eigen maken.
Karakol is een stad gelegen ten oosten van het prachtige Issyk-Kul meer dat zich kenmerkt met typische oud Russische huisjes. De stad heeft op zichzelf niet heel veel te bieden maar is een ruwe diamant die de potentie heeft een top toeristische bestemming te worden. Voornamelijk vanwege de ligging in een gevarieerd natuurlijk gebied met een klimaat dat skiën in de winter aanbied en het hele jaar door terecht populair is voor hiken en rondtrekken in de bergen of het bezoeken van een spa! Maar waar de meeste Karakol bezoekers voor komen, is het Issyk-Kul meer. Het meer is volledig omringd met stranden en het Tian Shan gebergte dat met haar witte toppen uitkijkt op het water. Let op! Veel locals zijn er van overtuigd dat het drinken van het water uit het meer speciale helende en genezende krachten heeft. Wij raden dit echter af vanwege de grote hoeveelheid uranium dat, uit een opslagplaats in het zuiden, het meer indruppelt.
De hoofdstad van Kirgizië is Bishkek. In tegenstelling tot de meeste hoofdsteden in de wereld is dit geen interessante bestemming. Het is een typische Sovjet stad, met grijze betonnen gebouwen en weinig sfeer. Er zijn enkele bezienswaardigheden te vinden die interessant zijn als je in de stad bent, maar als je de stad overslaat mis je weinig.
Je hebt geen visum nodig om Kirgizië binnen te komen. Met een Nederlands of Belgisch paspoort mag je zestig dagen in het land verblijven. De zomermaanden kunnen worden gezien als de beste maanden om het land te bezoeken. Er valt dan niet zoveel regen en het is er lekker warm, waardoor het wat ons betreft de beste reistijd is. Als je de echte warmte wilt vermijden zijn de lente en de zomer ook prima opties.
Kirgizië heeft meerdere buurlanden die goed gecombineerd kunnen worden in een langere reis. Ten noorden van het land ligt Kazachstan. Niet ver van de grens vind je Alma-Ata, de grootste stad van Kazachstan. Vanuit hier reis je gemakkelijk door naar Bishkek. Ten westen en zuiden van Kirgizië liggen Oezbekistan en Tadzjikistan. Ook deze landen zijn goed te combineren in een langere reis door Centraal-Azië. In het oosten deel Kirgizië een grens met China. Het is ook mogelijk om over land dit enorme land in te reizen. Let wel dat je dan nog een grote afstand verwijdert bent van het oosten van China, waar de meeste grote steden en bezienswaardigheden te vinden zijn.
Het jagen met een adelaar is een eeuwenoude traditie in Kirgizië. In de 12e eeuw gaven Kirgizische nomaden zich over aan de zoon van Genghis Khan. Tijdens de heerschap van het Mongoolse rijk behielden zij vervolgens hun nomadische cultuur en eigenschappen maar namen zij de Mongoolse traditie van het jagen met adelaars over. Hoewel dit vandaag de dag niet meer de voornaamste manier is in Kirgizië om aan een biefstukje te komen, wordt het in specifieke regio’s nog wel uitgevoerd.
Let wel op, als je wil jagen met adelaars tijdens het backpacken in Kirgizië, dan moet je rekening houden met het inplannen van je reis tijdens het juiste seizoen, namelijk de koudere maanden van oktober tot en met februari. Ben je er tijdens het warme seizoen? Dan zal je nog steeds veel mooie jachtvogels en kleinere valken zien jagen.
Regel onderstaande zaken voordat je vertrekt.