Backpacken Taiwan

Backpacken Taiwan

Hoewel de meeste backpackers liever naar het meer bekende Zuidoost-Azië gaan, raden we ook zeker aan om door Taiwan te gaan backpacken. Het land biedt een unieke diversiteit aan steden en natuur en het kent mooie bezienswaardigheden. Taipei is een echte wereldstad, kleine plaatsjes als Dulan en Donghe zijn leuk om te surfen en in het Taroko National Park word je overladen met prachtige natuur. En dit alles hoeft je niet eens veel meer te kosten dan een trip naar de goedkope Zuidoost-Aziatische landen.

Leukste locaties Taiwan

Over Taiwan

Volgens China is Taiwan een provincie binnen China, maar aan alles merk je dat hier weinig van klopt. Taiwan heeft haar eigen valuta, een eigen visum en een totaal andere cultuur dan China. Backpacken in Taiwan is daarom ook niet te vergelijken met China. In Taiwan zal je merken dat de bevolking een stuk vriendelijker is. Hoewel ze behulpzaam zijn, spreken de Taiwanezen trouwens niet zo goed Engels. Iemand de weg vragen op straat, kan dus soms uitmonden in een moeizaam gesprek, maar toch merk je ook dan dat de mensen geduldig en vriendelijk zijn. Dit in tegenstelling tot de Chinezen, die bekend staan als onhygiënisch en onbeleefd. Uiteraard zie je wel veel Chinese invloeden terug, evenals de invloeden van de Japanse overheersing. Het eiland voelt daardoor als een mix tussen deze twee landen. Zowel in de plaatselijke gerechten als in de normen en waarden van de bevolking zie je dit terug. Taiwan staat bekend om haar schitterende natuur en heeft veel te bieden voor wandel- en fietsliefhebbers. Daarnaast zijn er veel tempels, leuke steden en een relaxte sfeer. Ondanks deze pluspunten, kom je niet veel andere backpackers tegen, laat staan Nederlanders. Erg? Nee, totaal niet. Wellicht is het iets lastiger andere mensen te ontmoeten, maar het land geeft je er veel voor terug. Bovendien zorgt het uitblijven van toerisme ervoor dat jouw ervaring alleen maar meer authentiek wordt.

Bestemmingen

Taipei is de hoofdstad van Taiwan. Het is een erg leuke stad, waar je je zeker een week kunt vermaken. Je kunt heel lekker eten, goed uitgaan, leuke night markets bezoeken en mooie tempels bekijken. Bovendien kun je de stad gebruiken als uitvalsbasis om de veelzijdige regio te verkennen. Zo ligt op ongeveer anderhalf uur reizen vanaf Taipei het dorp Jiufen. Hoewel dit toeristisch te noemen is, maken de oude gebouwen, mooie ligging in de bergen en gezellige sfeer het dorp een leuke stop. Gebruik de stad Hualien als uitvalsbasis om het bekende Taroko National Park te bezoeken. Een ander bekend nationaal park is Alishan. Vooral de prachtige zonsopkomsten- en ondergangen boven de bergen en wolken zijn adembenemend. Taitung moet het hebben van zijn omgeving, waar je mooie fietstochten doorheen kunt maken. Kenting is onze favoriete bestemming in Taiwan. Vanuit dit dorp bezoek je het Kenting National Park. Voor je bezoek aan Kaohsiung heb je maar een dag nodig, waarin je leuke bezienswaardigheden kunt bekijken, zoals het Foguangshan klooster. Reis door naar Tainan, een sfeervolle studentenstad met leuke restaurants en winkels. In Taichung vind je onder andere het Museum of Fine Arts of de kleurrijke gebouwen in de Rainbow Village. Gebruik deze plaats ook als uitvalsbasis voor hikes in de natuurgebieden rondom de stad.


Regelen voor je reis

Regel onderstaande zaken voordat je vertrekt.


Praktische zaken

Door het subtropische klimaat is het het hele jaar lekker warm. In de zomermaanden, en dan vooral juli tot september, kunnen er tyfoons aan land komen. Je kunt het land het beste bezoeken in de lente en herfst. Je krijgt bij aankomst in Taiwan een gratis visum voor 90 dagen. Hoewel de prijzen in Taiwan hoger liggen dan de bekende backpack landen in Zuidoost-Azië, moet je met zo’n €35 per dag uit de voeten kunnen als je niet te gek doet. Vooral de accommodaties zijn duurder, hoewel het aanbod kamers eigenlijk uitstekend is. Reken op minimaal €10 voor een nacht in een dorm. Je betaalt dit dan met de Taiwanese Dollar, die je in elke straat wel kunt opnemen via een goed werkende pinautomaat. In dat soort dingen merk je dat Taiwan goed ontwikkeld is. Zo is ook het openbaar vervoer goed geregeld. De trein is het eenvoudigste en snelste vervoersmiddel om je tussen steden te verplaatsen.

Uitgelicht: natuur

Het bergachtige landschap en gunstige klimaat hebben een prachtige natuur gecreëerd in Taiwan. En dit is nog ongerept. Er zijn meerdere bijzonder mooie nationale parken. Het bekendste park is het Taroko National Park. Dit staat vooral bekend om zijn schitterende kloven. De Taroko Gorge, gelegen in dit park, behoort tot de populairste bezienswaardigheden van Taiwan. Taiwan leent zich bij uitstek voor gave scootertochten door de natuur. Vanuit het dorp Kenting bezoek je het gelijknamige Kenting National Park. De schitterende regio verken je het beste per scooter. Je rijdt dan langs de lange kustlijn en ziet bijzondere kliffen en kleine stranden. Niet alleen scootertochten, maar ook fietstochten zijn enorm populair in Taiwan. Zo ontbreken echte hoogtepunten in Taitung, maar is het wel een mooie regio voor lange fietstochten. Het land heeft meer dan 250 kilometer aan geasfalteerde fietsroutes. De moeilijkheidsgraad varieert, waardoor je naast heftige bergetappes, ook gewoon ontspannen tochten kunt maken. De berggebieden kennen enkele zeer hoge bergen. Reden genoeg voor bergbeklimmers en hikers om af te reizen naar Taiwan. De Taiwanese bergbeklimmers noemen de hoogste berg Yushan als favoriet.

Ons oordeel
8/10

Taiwan kent een aantal leuke steden en met name veel mooie natuur. Als je veel wilt wandelen of fietsen door de natuur zit je hier goed. Ook het lekkere eten is een groot pluspunt.

Wees sociaal