Jiufen

Jiufen

Jiufen ligt dicht bij de zee in het noorden van Taiwan. Je kunt hier genieten van mooie natuur, berglandschappen en oude cultuur. Je komt hier met name vanwege het historische centrum, wat met name in de avond leuk is om te bekijken.

Beroemd theehuis

Er is in Jiufen geen betere manier om je dag te beginnen dan in een traditioneel theehuis. Het bekendste theehuis van Jiufen is zonder twijfel Ah Mei Tea House, met lampionnen en prachtig houtwerk in het interieur. In oude potten boven een vuurtje wordt de thee opgewarmd. Ah Mei vormde de inspiratie voor het design van een badhuis in de beroemde Japanse animatiefilm Spirited Away. Voor veel reizigers is dit ook de voornaamste reden om het theehuis te bezoeken. Hierdoor is het Ah Mei gecommercialiseerd, maar met de uitzichten over de stad en de oceaan op het dakterras smaakt een kopje toch extra lekker.


Jiufen


Bergen beklimmen

Jiufen is een mooie bestemming voor actieve reizigers. Even buiten de stad ligt direct aan de Oost Chinese Zee Mount Jilong, die met 588 meter hoog boven het omliggende landschap uittorent. Het pad dat naar de top leidt begint even buiten het historische centrum van Jiufen. Het is een korte wandeling, en de uitzichten op de top van Mount Jilong zijn adembenemend. Je kijkt uit over zee, de hele regio en zelfs over de hoofdstad Taipei.

Voor meer spectaculaire panorama’s kun je vanaf het Gold Ecological Park een wandelroute volgen naar de Jinguashi Shinto tempel, een oud Japans heiligdom waarvan na de Chinese overname van Taiwan nog slechts enkele zuilen overeind staan. Na de tempel kun je het pad vervolgen en even later tref je een route naar de bergen Banping, Cao en Canguangliao. Deze laatste is met 738 meter de hoogste top in de omgeving. Een beklimming van een van deze bergen vereist goede schoenen, want de ondergrond wordt na enige tijd rotsachtig.

Voormalige mijnstad

In Jiufen was in het verleden een druk mijnwerkersstadje. Tot de ontdekking van goud door de Japanners in 1893 sliep Jiufen, maar door het goud ontwikkelde de infrastructuur zich snel. In de Tweede Wereldoorlog werkten veel Britse krijgsgevangenen in de mijnen, die snel daarna minder actief werden uitgegraven. Meer over de geschiedenis van de mijnbouw vind je in het Jiufen Gold Mine Museum. Je kunt hier gouden voorwerpen bekijken, maar ook de processen en werktuigen waarmee het goud gedolven werd. Buiten kun je een voormalige mijn aan de binnenkant bekijken, inclusief de boormachines en treinwagonnetjes. Het museum wordt gerund door een familie van voormalige mijnwerkers.


Jiufen


De omgeving van Jiufen

Jiufen wordt omringd door enkele natuurlijke bezienswaardigheden, zoals de Golden Waterfall op tweeënhalf kilometer van het centrum van Jiufen. Over roestbruin gesteente rolt deze mooie waterval tussen de heuvels over verschillende ‘traptreden’ naar beneden. Pootjebaden is af te raden, want door de mijnbouw zitten er zware metalen in het water. Dit verklaart ook de kleur van de rotsen. Niet ver hiervandaan kun je een bijzonder natuurfenomeen bekijken bij Yin and Yang Sea. De bodem van de baai is verzadigd met een hoge concentratie pyriet, dat zorgt voor de vreemde gele kleur in het water. Je kunt de gemixte zee het beste bekijken vanaf het uitkijkpunt, bovenop mooie rotsformaties.

Het kattendorp Houtong

Dicht bij Jiufen ligt Houtong, een plaatsje dat het paradijs is voor kattenliefhebbers. Houtong is overgenomen door honderden katten en overal vind je winkeltjes die kat gerelateerde producten verkopen. Wees ook niet verbaasd als je hier in cafés en winkels gemiauw hoort met een beat, wat hier als muziek wordt afgespeeld. Je komt in Houtong overal katten tegen, die doorgaans vriendelijk en aaibaar zijn.


Houtong


Vervoer in Jiufen

Jiufen bestaat uit slechts enkele straten. Dit gebied is dusdanig klein dat je alles gemakkelijk lopend kunt bereiken. Van andere vervoersmiddelen hoef je hier dus geen gebruik te maken.

Overnachten in Jiufen

Er zijn meerdere, ontzettend leuke hostels gevestigd in Jiufen. Voor €10 tot €15 per nacht heb je een bed in een slaapzaal in een van deze hele leuke hostels. Als je dit liever niet wilt zijn er tevens genoeg leuke guest houses en hotels gelegen hier.

Hoe kom ik er?

Neem vanuit Taipei de trein naar Ruifang, waar je over kunt stappen op de bus naar Jiufen.

Vanuit Taipei kun je ook de bus nemen. Neem bus nummer 1062 van Keelung busmaatschappij vanaf de Adventist Hospital bushalte.

Vervolg je reis

Vervolg je backpack reis naar een van onderstaande locaties.