Taipei

Taipei

Taipei is de hoofdstad van Taiwan en tevens de meest bezochte stad door toeristen. De stad heeft een groot internationaal vliegveld, waardoor de kans groot is dat je reis op Taiwan hier begint. Taipei is gelijk een hele leuke stad om te beginnen. Er zijn een aantal leuke dingen die je kunt zien, het aanbod van accommodaties is erg goed, je kunt er heerlijk eten en er is veel te doen in de nabije omgeving.

Taipei 101

Zoek naar een foto van Taipei en de kans is groot dat de iconische Taipei 101 toren er op staat. Deze gigantische wolkenkrabber was een aantal jaar het hoogste gebouw ter wereld. Inmiddels is het gebouw dit record kwijt, maar het blijft nog altijd een bijzonder indrukwekkend bouwwerk. Je kunt de toren bezoeken voor een hoog uitkijkpunt over de stad. Leuker vinden wij het om de Elephant Mountain te bezoeken. In tegenstelling tot het uitkijkpunt van de Taipei 101 toren heb je hier een gratis uitkijkpunt, waarbij je ook de toren zelf ziet. Vooral met zonsondergang is het hier erg mooi.


Taipei


Chiang Kai-shek memorial

Chiang Kai-shek was de leider van China tijdens de Tweede Wereldoorlog. Toen vlak daarna de Communistische revolutie uitbrak vluchtte hij na hevige gevechten naar Taiwan. Als leider van Taiwan strijde hij in de jaren daarna voor een onafhankelijk Taiwan. Dit maakte hem zo geliefd dat na zijn dood een enorm herdenkingsplaats voor hem gebouwd werd. Het Chiang Kai-shek memorial is wat ons betreft een must see in Taipei. Niet alleen vanwege de mooie herdenkingsplaats, maar ook het interessante museum waarin je meer leert over zijn leven en de geschiedenis van Taiwan.

National Palace Museum

Het National Palace Museum krijgt vaak een plekje op de lijsten van de beste musea in de wereld. Na de communistische revolutie in China werden de mooiste Chinese kunststukken meegenomen naar Taiwan. Deze voorwerpen kregen een plekje in dit mooi opgezette museum. Helaas is het museum vaak erg druk, met veel groepen Chinese toeristen. Bovendien vind je er bijna uitsluitend Chinese kunst. Als je daar geen fan van bent is het museum skippen ook een optie.


Taipei


Night markets

Taipei behoort tot de beste streetfood bestemmingen in Azië. Overal zie je stalletjes met heerlijk streetfood. Op de night markets kun je het beste terecht voor deze lokale gerechten. De keuze aan night markets is groot, van lokale marktjes tot de grotere markten populair bij toeristen. Check ter plekke op TripAdvisor welke markt de beste recente beoordelingen krijgt.

Ximending

Ximending is onze favoriete wijk van Taipei. Hier kun je erg goed winkelen. Of je nou op zoek bent naar kleren, gadgets of souvenirs; in deze wijk vind je het. De sfeer is er bovendien ook erg gezellig, waardoor het leuk is om hier een aantal uren door te brengen. Ook zijn er ontzettend veel restaurants en bars te vinden waar je terechtkunt voor een hapje of een drankje. In de avond brengen de felle neonkleuren een bijzondere en leuke sfeer.


Taipei


Jiufen

Op ongeveer anderhalf uur reizen van Taipei ligt het dorp Jiufen. De oude gebouwen, de fraaie ligging in de bergen en de gezellige sfeer maken dit een ontzettend leuke bestemming. Het is wel behoorlijk toeristisch, praktisch elke winkel richt zich met souvenirs of eten op de toeristen, maar het is nog altijd erg leuk. We raden aan om hier aan aan het einde van de middag naartoe te gaan vanuit Taipei. In de avond is het namelijk ontzettend mooi verlicht hier, waardoor je van een van de uitkijkpunten mooie foto’s van het dorp kunt maken. Bovendien kun je hier ook heerlijk eten.

Themacafé

Als je een keer niet wilt eten op een night market of in een ‘normaal’ restaurant kun je terecht in een bijzonder themacafé; Modern Toilet. In dit themacafé presenteren ze hun gerechten echter op een heel bijzondere manier. Alle gerechten worden gepresenteerd in de vorm van een drol of andere variaties daarop. We hoeven je bijvoorbeeld niet uit te leggen hoe de chocolademousse wordt gepresenteerd. Het wordt dan ook allemaal geserveerd in een urinoir of klein toilet. Hoe wansmakelijk het er mag lijken, het is een echte hit in Taiwan bij zowel locals als toeristen. Je zit ook op een toilet en eet aan een wastafel als tafel. Geen zorgen, het eten is veel lekkerder dan het er uit ziet. Als dit je toch niet aanspreekt kun je ook een van de andere aanwezige themacafés in Taipei bezoeken.


Taipei


In de omgeving

Je kunt de hoogtepunten van Taipei in twee dagen gezien hebben, maar je kunt ook een week in deze omgeving blijven en interessante bestemmingen in de regio bezoeken. Ga dan bijvoorbeeld naar de hot springs in het Yangmingshan National Park, het oude kustdorpje Tamsui of reis nog meer naar het noorden voor mooie stranden en goede surfspots.

Vervoer in Taipei

Taipei beschikt over een uitstekend metronetwerk, hier ook wel de MRT genoemd. De metro’s rijden vaak, zijn schoon, rijden op tijd en zijn veilig. Alle informatie die je nodig hebt is duidelijk in het Engels vermeld. Let er op dat je niet mag eten of drinken in de metro of op de stations. Je kunt per rit betalen of een plaatselijke ov-chipkaart aanschaffen, handig als je meerdere dagen in Taipei doorbrengt. De meeste reizigers maken uitsluitend gebruik van de metro, maar voor sommige afstanden is de bus ook een prima optie. In tegenstelling tot veel andere steden in Azië is de informatie in de bus ook goed aangegeven in het Engels, waardoor het gebruik makkelijker is. Ook zijn er genoeg taxi’s aanwezig in de stad. Hier betaal je uiteraard wat meer voor, maar voor Europese standaarden is het alsnog goedkoop.


Taipei


Overnachten in Taipei

Zoals in heel Taiwan is het aanbod van hostels in Taipei erg goed. Er zijn meerdere hele leuke hostels te vinden, met dorms en privékamers van hoge kwaliteit. Ook het aanbod van hotels is prima. Helaas is overnachten in Taipei niet goedkoop. Zelfs voor een dorm bed ben je al gauw meer dan tien euro per nacht kwijt. Op Booking.com vind je het grootste aanbod en kun je gemakkelijk een kamer of bed reserveren.

Hoe kom ik er?

Grote kans dat je reis door Taiwan in Taipei begint. Vliegen is verreweg de makkelijkste manier om dan naar Taipei te komen. Er gaan directe vluchten van Amsterdam naar Taipei, maar ook vanuit praktisch elk land in Azië. Bekijk onze tips over het boeken van de goedkoopste vliegtickets Taiwan.

Als je eenmaal in Taiwan bent is de trein vaak de beste optie om de hoofdstad te bereiken. Vanuit het hele land gaan er wel treinen naar Taipei. Met de hogesnelheidstrein ben je nooit echt lang onderweg.

Ons oordeel
7/10

Taipei is een leuke stad voor een paar dagen, of meer als je ook de omgeving wilt verkennen. De sfeer in de stad is leuk, het eten is goed en er is redelijk veel te doen en te zien.

Vervolg je reis

Vervolg je backpack reis naar een van onderstaande locaties.