Backpacken Israël

Backpacken Israël

Israël – een land dat voor het Jodendom, de Islam en het Christendom van grote waarde is. Een land dat qua oppervlakte kleiner is dan Nederland, maar op het gebied van religie biljoenen mensen heeft beïnvloed en geïnspireerd. Een land met een bewogen geschiedenis, wat nog steeds goed te ervaren is in Jeruzalem, de Westelijke Jordaanoever en Gaza – waarvan de laatste momenteel niet bezocht kan worden door toeristen. Maar bovenal ook een land met prachtige natuur, fantastische stranden en open inwoners, die maar al te graag de mooie kanten van hun land willen laten zien.

Leuke locaties Israël

Over Israël

In Israël wordt als voertaal Hebreeuws gesproken; in de Westelijke Jordaanoever en in de Gazastrook Arabisch. De bevolking spreekt over het algemeen goed Engels. Sinds 1948 is Israël officieel uitgeroepen tot onafhankelijke staat, nadat een oorlog uitgebroken was tussen Israël en de omliggende landen – Jordanië, Libanon, Syrië en Egypte. Sinds 1967 zijn de Westelijke Jordaanoever, de Golan Heights en de Gazastrook ook onderdeel van Israël, waardoor veel inwoners gevlucht zijn of onder Israëlische militaire controle kwamen. Palestina is sindsdien onder militair bezet van Israël. Een aantal oorlogen volgden; vandaag de dag heerst nog steeds onrust in het land, maar is het veilig om te bezoeken voor toeristen.

Bestemmingen

Israël is een erg veelzijdig land. In het noorden vind je de Golan Heights, waar het over het algemeen wat kouder is dan in de rest van het land en wat erg geschikt is voor hikes. Het westen van het land is omringd door zee – hier zijn mooie kustplaatsen als Haifa en natuurlijk Tel Aviv te vinden. In het oosten vind je de Westelijke Jordaanoever, waar de Arabische cultuur ervaren kan worden. Jeruzalem, Bethlehem en de Dode Zee liggen op de grens met de Westelijke Jordaanoever, welke alle drie zeker een bezoekje waard zijn.

Verder naar het zuiden vind je een woestijngebied – breng een bezoek aan Mitzpe Ramon als je een mooie hike wilt maken door de bergen. Nog zuidelijker ligt de kustplaats Eilat, vanwaar een grensoversteek naar Egypte en Jordanië het gemakkelijkst gaat.

Praktische zaken

Belangrijke voorafgaande aan je reis is dat je goed plant vanwege de shabbat. Deze religieuze dag begint op vrijdagavond met zonsondergang en eindigt op zaterdagavond met zonsondergang. Gedurende deze 24 uur ligt alles plat in het land. Zorg er dus voor dat je deze uren goed vooruit plant! Voor Israël heb je een visum nodig, welke je los krijgt op het vliegveld naar het land toe. De stopcontacten zijn hetzelfde als in Nederland en het water kan gewoon uit de kraan gedronken worden. Schrik niet van militairen met grote geweren – deze kom je overal in het land tegen en zullen je geen kwaad doen.

Uitgelicht: het conflict tussen Israël en Palestina

Ondanks het feit dat er een vredesakkoord is getekend tussen Israël en Palestina, is er in het gebied nog veel te merken van de onenigheid tussen de twee landen. Het conflict zelf heeft een ontzettend ingewikkelde geschiedenis, waar we hier verder niet op in zullen gaan. Wel zullen we een aantal thema’s aankaarten die handig zijn om tijdens je reis in het achterhoofd te houden.

  • Houd er rekening mee dat overal in het land Israëlische militairen rondlopen, vaak met geweren. Zij zullen toeristen geen kwaad doen.
  • Een aantal landen erkennen Israël niet als onafhankelijke staat, waardoor Israëliërs deze landen niet zomaar in mogen. Voorheen kreeg je als toerist een stempel in je paspoort; dit is nu veranderd naar een los visum. Je krijgt dit visum bij aankomst in Israël en hoeft hier niets voor te regelen. En je kan dus ook andere landen bezoeken, zolang je niet aangeeft in Israël geweest te zijn.
  • Verwacht hiernaast bij aankomst een paspoortcontrole met veel vragen, die heftig over kan komen vergeleken met de controle bij andere landen.
  • Het verschil tussen Israël en Palestina is ontzettend groot; waar in Israël het Jodendom veruit de grootste religie is, is dit in Palestina de Islam. Dit brengt dan ook twee compleet verschillende culturen met zich mee. Om een compleet beeld te krijgen van het gehele gebied, raden we aan om de Westelijke Jordaanoever mee te nemen in je reis.

Regelen voor je reis

Regel onderstaande zaken voordat je vertrekt.